Proč se zkracuje terminál? A co je štrůdlák?



host - 184.28 (?)
19.11.2009 10:11

Jablka střední až větší velikosti, pěkně vybarvená, bez vzhledových vad, v optimální konzumní zralosti, chuťově zajímavá ap. u nás v rodině používáme jako stolní (nebo též jinak řečeno tržní). Ostatní jablka (např. drobnější, méně vybarvená, flekatá, chuťově méně zajímavá nebo přezrálá - moučná ap.) využívá manželka na přípravu štrůdlu, ovocných přesnídávek ap. Stejně se to loupe, dochucuje cukrem a jinými ingrediencemi, dle způsobu využití. Např. takové tkzv. štrůdláky, nastrouhané s mrkví a zakáplé citronem, jsou též bašta.

Rozkošný

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
host - 128.2 (?), 18.11.2009 23:41, zobrazeno: 14073x

Vysvětlil by mi někdo, proč se zakracuje terminál při výsadbě? Proč nemohu špičák nechat růst bez řezu?

Které odrůdy jsou štrůdláky a jaké musí mít kvality, aby se jim tak říkalo?

Děkuju. Romana

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 180.2 (?), 19.11.2009 7:10

Dobrý den paní Romano. Zkusím to tedy já. Pokud necháte špičák růst bez zakrácení, sám o sobě bude poměrně neochotně zakládat postraní větve. Této vlastnosti se říká terminální či dominální apikace a znamená to, že nejvýš postavený pupen je nejlépe vyživován. No a v důsledku jde o to, že skloněné větve zakládají květní pupeny, které u ovocných důvodů jsou logicky žádané, protože přinesou plody. Jsou ale odrůdy, které se poměrně ochotně větví, takže toho se dá využít. No a štrůdláky jsou jablka vhodná do štrůdlu. Odrůd je celá řada, ale asi takový hodně používaná je odrůda James Grieve. Asi tak. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 19.11.2009 7:55

V dnešní době je trend nechávat terminál (u alejových stromů). Strom vytvoří přirozenou korunu a ošetřování je drahé... Proto se sází stromy s balem.

V případě ovocných stromů (nižších tvarů) potřebujem vytvořit korunu podle svých představ. Výchovný řez je u většiny odrůd nutný.

Ovocné stromy kupujeme prostokořené. Kořeny utrpí při přesazování. Úměrně ke kořenům se musí zkrátit i vršek. Jinak bude strom živořit.

Štrůdlákem se rozumí odrůda vhodná ke kuchyňskému zpracování. Takže velké jablko. Třeba ´Boikovo obrovské´.  Dříve se odrůdy rozdělovaly na stolní a hospodářské. Stolní byly vhodné pro tržní účely a hospodářské pro zpracování, jako krmivo...

Souhlasím s panem Stanislawem, že z dnešního hlediska je JG vhodná odrůda na domácí zpracování. Je to ale i stolní odrůda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 7.142 (?), 19.11.2009 9:01

Pod názvem štrůdlák nemáme možná všichni stejnou představu. Pro mne je to jablko především nakyslé a třeba i méně šťavnaté, hrubší, chuťově jako stolní nepříliš ceněné - např. Boskopské, Strýmka či podobné. Nakyslá jablka dodávají moučníkům zajímavou chuť, stejně tak, jako třeba rybízová marmeláda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 184.28 (?), 19.11.2009 10:11

Jablka střední až větší velikosti, pěkně vybarvená, bez vzhledových vad, v optimální konzumní zralosti, chuťově zajímavá ap. u nás v rodině používáme jako stolní (nebo též jinak řečeno tržní). Ostatní jablka (např. drobnější, méně vybarvená, flekatá, chuťově méně zajímavá nebo přezrálá - moučná ap.) využívá manželka na přípravu štrůdlu, ovocných přesnídávek ap. Stejně se to loupe, dochucuje cukrem a jinými ingrediencemi, dle způsobu využití. Např. takové tkzv. štrůdláky, nastrouhané s mrkví a zakáplé citronem, jsou též bašta.

Rozkošný

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 6.16 (?), 19.11.2009 10:55

Pod pojmem štrůdlák znám jablka kyselejší chuti.Používala se strouhaná jako náplň štrůdlu nebo buchet.Buchty z kynutého těsta byly někdy velikosti cihly. Nejlepší štrůdláky byly Ontario, Bojkovo,Zelenče rhodoislandské. Zkuste udělat štrůdl z některé z těchto výrazně nakyslých odrůd a potom z některých fádně sladkých jablek z hypermarketu.Uvidíte, spíše vychutnáte, že výraz štrůdlák vůbec nelze považovat za hanlivý, jak by se na první pohled zdálo.Pepík

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 19.11.2009 11:44

Terminál se zakracuje tak jak bylo vzpomenuto k potlačení "dominace". Štrůdláky byly u nás letní odrůdy obvykle nevídaných rozměrů co se týče plodu určené ke strouhání do štrůdlů a koláčů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 19.11.2009 16:54

O řezu terminálu toho bylo napsáno dost.
U nás se jako štrudláky nazývala jablka těchto vlastností: chuťově nic moc, velké plody, tužší kyselejší dužina která se příliš nerozváří a při pečení nevytéká. Plody měly   mít aspoň průměrnou skladovatelnost, štrůdly se nepečou jen dva týdny po sklizni. Typickými odrůdami byly Kardinál žíhaný, Boikovo, aj. Jako štrůdláky jsme nenazývali letní jablka ani James Grieve, třebaže i z nich se závin pekl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 128.2 (?), 19.11.2009 21:23

Děkuju všem. Vidím, že na definici štrůdláku jsou různé názory. Minule pán v sadu, kde jsem kupovala jablka, říkal, že chce štrůdláky a kupoval Elstar, dělal, že je "in". Babička pekla ze sladkých jablek, celý rok, hned, jak nějaká začala padat. Měli jsme na zahradě takové hnusné, zelené, kdyselé, vždycky flekaté, a myslím, že se z něj raději nedělalo nic. Teď přemýšlím, které odrůdy začít pěstovat, když mám konečně zahradu. Kupovaná jablka jsou dost o ničem. Můžete mi poradit, které staré odrůdy bych si měla vysadit? Na jídlo - něco fakt zajímavého - a do štrůdlu. Tak 4 - 5 stromů chci. Romana

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
miljan - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60) - 142.1 (?), 19.11.2009 22:32

Dobrý štrůdl se dá udělat i z velmi kvalitních jablek.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika