Pozdně zimní rezistentní odrůdy - hodnocení



host - 41.143 (?)
13.3.2014 14:46

Děkujeme pane Vinšálek za hodnocení. Před lety jsem vsadil na Siriuse a oplatilo se.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9   
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1406) - 179.38 (?), 11.3.2014 19:23

Když dělali asi před pěti léty degustaci v Horní Bělé u Plzně v květnu(od podzimu každý měsíc),tak v té době vyhrál Sirius.Z toho usuzuji, že bude mít dobrou, dlouhodobou skladovatelnost.Sám mám letos první plody, a nyní je stále ještě skladuji.Karnevál, ani Meteor nemám.I když ten Meteor může být zajimavý, protože pochází z odrůdy Melrose, a někteří na tuto odrůdu nedají dopustit.

Velmi důležitá rada na závěr.Pokud chcete jablůňku pěstovat jako palmetu na drátěnce,budou vyhovovat slaběji rostoucí podnože.V zahradnictví na to pamatujte,a dejte přednost odrůdě na slaběji rostoucí podnoži.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 102.37 (?), 11.3.2014 20:47

Dobrý deň pani Daniela!

Veru je to ťažké rozhodovanie, všetky 3 majú výbornú chuť. Skladovateľnosť Meteoru a Karnevalu je o niečo väčšia ako pri odrode Sirius. V mojích podmienkach na Záhorí mi Sirius dlho v pivnici nevydrží. Karneval a Meteor majú pevnejšiu dužninu, otláčajú sa málo a netrpia skládkovými chorobami. Preto by som volil medzi týmito dvomi. Karneval je nepatrne navinulejšie a súčasne pásikovo atraktívne jablko. V chladničke mám vrúbel, skúsim naštepiť.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 11.3.2014 21:25

Paní Danielo,
z Vámi uvažovaných odrůd Vám jednoznačně doporučuji Sirius. Ve sklepě vydrží klidně do května. V tom se mu Karneval rozhodně nevyrovná. Meteor má také podstatně delší skladovatelnost než Karneval, ale oproti Siriusu horší chuť, kvůli slupce.
Já dávám rodině Sirius ke konzumaci až v dubnu, když jsou spotřebovány odrůdy, keré tak dlouho nevydrží.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 102.37 (?), 11.3.2014 21:53

To je pravda, u Meteoru popisujú tlstejšiu šupku, vďaka ktorej má výhodné skladovateľské vlastnosti. Hrubá šupka ruší pôžitok z konzumácie. Pokiaľ p.Danielu zaujíma prioritne chuť, odporúčam Karneval. Je to kríženec kvalitnej odrody Pink Lady, ktorá má delikátnu chuť, pevnú šťavnatú dužninu a dlhodobú skladovateľnosť. Navyše je farebne atraktívny a rezistentný k chrastavitosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 36.59 (?), 12.3.2014 19:37

Ďakujem za všetky informácie. Teraz mi už iné nezostáva, len si hodiť korunu, alebo kúpiť Sirius aj Karneval a dokúpiť susedovie záhradusmiley. Zdravím. Daniela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 13.3.2014 14:03

Dnes se u nás opět ochutnávaly a porovnávaly dvě pozdní odrůdy.
Shalimar.  Nevadne ani se nekazí, dužnina tuhá, středně šťavnatá, spíš rozplývavá a spíš nasládlé, než nakyslé chuti.
Sirius. Nevadne, nekazí se, dužnina tuhá, chruplavá, více šťavnatá, navinulé a kořenité chuti.
Chuť Siriusu jsme ohodnotili jako výbornou, u Shalimar jako velmi dobrou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 41.143 (?), 13.3.2014 14:46

Děkujeme pane Vinšálek za hodnocení. Před lety jsem vsadil na Siriuse a oplatilo se.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 149.130 (?), 13.3.2014 23:02

Zdravím Vás pani Daniela! Trochu som si na nete zalistoval v popisoch 3 kandidátov na výsadbu Vašej poslednej jablone, najmä v tých webových stránkach, ktoré vychádzajú z vlastných skúseností s pestovaním a nie iba z opisovania textu autorov odrody. Pokiaľ hľadáte najchutnejšiu z Vašej trojice, potom je to jednoznačne Meteor. Vďaka silnejšej šupke má aj bezproblémovú skladovateľnosť- dlhšiu ako Sirius a Karneval. Navyše je to vzhľadovo pekné jablko. Ak túžite po nevšednej chuti- odlišnej od prevažujúcich sladkých odrôd rubínového typu, potom odporúčam sadiť pruhovaný Karneval. Toto jablko je nielen vzhľadovo najatraktívnejšie, ale vďaka matke Pink Lady má dužninu delikátne chutnú, príjemne pevnú a súčasne šťavnatú. Sirius, Lunu aj Topaz, z ktorého boli vyšľachtené, pestujem viac rokov. Chuťou a dĺžkou skladovateľnosti radím na prvé miesto Topaz. Je to ozajstná pochúťka. Sirius, Luna aj kríženec Otavy- Orion chuťou aj lákavosťou šupky za Topazom zaostávajú. V mojích podmienkach "vianočný"  Orion je z trojice "žluťáskov" najchutnejší. Luna oberaná z tenkých konárov mi pripadá o niečo aromatickejšia ako zdravo "goldenovsko" rastnúci Sirius. Všetky tri "hvězdné" odrody však majú na môj vkus pomerne mäkkú až riedku (Orion) dužninu, aj keď šťavnatú. S konzistenciou dužniny sú na tom podobne aj Rozela a Lipno. Otec "žluťáskov" Golden Deliciouse má dužninu pevnejšiu. Výraz "pevná dužnina" je teda dosť relatívny. V porovnaní so střížovickými odrodami sú napr. kultivary Pinova, Braeburn, Pink Lady výrazne pevnejšie. Rovnako relatívne je zrejme aj hodnotenie arómy. Pinova, Topaz, Lipno aj Pink Lady mi pripadajú výrazne aromatickejšie ako Sirius, Luna, Rozela. Orion mi voní silne po anízu. Škoda, že túto triploidnú sortu predával Fytos na M26. Na teplejšiu polohu s kvalitnou pôdou je to moc bujný podpník, prepad plodíkov je silný, plody sú obrovské, s riedkou dužninou. Držím palce pri správnej voľbe odrody! Nakoniec ešte stále máte možnosť na budúci rok jabloňku prevrúbľovať tou správnou- srdcovou odrodou. Robím to tak už roky. Teraz napríklad plánujem prevrúbľovať vlani vysadený "vianočný" Blaník. V chladničke čaká množstvo vrúbľov, medzi inými Sapora, General (ÚEB 3838) či raritná augustová Zari, ktorá v pivnici udrží svoju chuť až do januára.cheeky  Pozrite na stránku Doporučené nové odrůdy jabloní pro Opavsko, Krnovsko a Osoblažsko. Skúsenosti z pestovania na severnej Morave budú pre Vás možno inšpiratívne...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 25.3.2014 19:11

Dnešní odpolední svačinka u nás byla ochutnávkou dvou odrůd jablek. Shalimar a Admirál.
Shalimar- v chuti od posledního hodnocení se nic nezměnilo. Rodina mu vytýkala méně kyselinek, já však ne.
Admirál byl významně šťavnatější, dužnina tuhá a chruplavější než Shalimar, s více kyselinkami. Chuť Admirála byla vyhodnocena jako lepší.

Z odrůd, které mám dosud ve sklepě a nekazí se, to jsou: Admirál, Benet, Melrose, Opal, Shalimar, Starkresa. Rychle začaly ubývat, a tak nevím, co uchráním pro květnové hodnocení.
Jonalord už se letos silně kazí, minimálně o 3 týdny dříve než obvykle, podobně dopadl Goldstar.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daniela Bentschova - (22) - 36.59 (?), 25.3.2014 20:01

Pán Paľo, ďakujem za toľko užitočných informácií. Stránku "Doporučené nové..." som už mala naštudovanú pri rozhodovaní sa, ktorú odrodu kúpiť. Táto stránka ma inšpirovala uvažovať o Meteore, je tam vychválená. Dílo je ale už dokonáno, kúpila som do palmety odrodu Karneval a kúpila som aj Sirius, ktorého som si objednala už minulý rok, ale dodali mi omylom Orion. Pri nákupe už Meteor v záhradníctvach nemali, tak som už nemala dilemu. Na Sirius už manžel hrozne frflal, lebo sme ho museli umiestniť do okrasnej časti záhrady, nikde inde sme už miesto nemali. laughNateraz som už sľúbila, že tento rok už žiadny stromček nekúpim. Topaz mi zarodil minulý rok prvý krát, ale spanikárila som koncom septembra, keď hlásili niekoľkodňové mrazy, tak sme tie 3 ks obrali. Boli ešte nevyfarbené a chuť nič moc. Potrebovali ešte asi tie tri týždne dozrievať na strome.Zjedli sme ich niekedy v decembri, keď už sme dojedli ostatné jablká.   Zdravím. Daniela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika