Ontario

Bohuna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (166) - 186.113 (?)
3.11.2008 11:46

Pane Josefe, děkuji za radu. Je rozhodnuto, zůstanou tedy oba stromy, abychom měli každý rok. Nám chutnají a skladovatelnost velmi dlouhá. Díky zachránil jste ji.

K hostovi 11.1 Nejsem žádný odborník, ale těch jablíček se musím zastat.Na stromech hnijí nejméně ze všech, skoro vůbec. Ničím je nestříkám, a půda je jílová. Asi také hodně záleží jaký máte sklep. Nám vydrželi do července. Když jsem uklízela sklep, tak jsem objevila zbytek v malé bedince a nebyly vůbec scvrklé. Myslím, že hodně zaleží na uskladnění. Zkušenosti s resistečními odrůdami nemám.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 191.35 (?), 31.10.2008 0:53, zobrazeno: 38828x

Dobrý den, pátral jsem po jabloni Ontariu - v HK Svobodných Dvorech ho nemají, ale prý se ještě někde dá sehnat. Měli ale můj stále oblíbený Idared /sice se musí chemicky ošetřovat, ale skladovatelnost je vynikající a chuť je celkem příjemná/!!!

Bohuna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (166) - 186.113 (?), 31.10.2008 10:32

Stromky prodávají také ve školce v Kuklenách. Já jsem kupovala stromky v ulici Na Okrouhlíku. Je to naproti novému terminálu autobusového nádraží. Ze silnice to není vidět je to za zdí a vchod je naproti mateřské školce. Stromků tam měli dost, ale jestli Ontário to nevím. Byla jsem tam asi před týdnem a koupila jsem tam i švestku JOJO dovoz PLR. Jinak kdyby jste ji nesehnal mohu vám darovat rouby. Jsem z HK. Já mám na zahrádce dokonce dvě. Váhám jestli nemám jednu porazit. Vloni měla jablíčka jedna, druhá né a letos si to vyměnily. Přeji úspěšný nákup.

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 80.175 (?), 31.10.2008 14:16

Psala jsem to už do jednoho vlákna. P.Pešek-staré odrůdy-Bojkovice nabízí v aktuální nabídce Ontario. M.R.

host - 218.138 (?), 31.10.2008 19:15

nabízi, lenže ako sám píše jablone ma zničené krúpami, najbližšie bude sortiment jabloní k dispozícii na podzim 09 a taktiež píše, že zbytok jabloní má už zamluvené- predané.

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 31.10.2008 19:31

Dobrý večer.Paní Bohuno, Ontário rádo střídá v plodnosti.Mít dva takhle plodící stromky zaručuje pro Vás každoroční sklizeň.Je mezi odrůdami na předním místě co se týče obsahu vitamínu C.

host - 11.1 (?), 3.11.2008 8:31

Přátelé, nehoňte se za falešnou mincí. Mám po léta 2 ks stromků Ontaria. Část úrody shnije na stromcích, zbytek ve velkém procentu ve skládce. Budou přeroubovány resistenty. 

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 102.196 (?), 3.11.2008 10:59

Přestože sama nemám Ontário ve velké oblibě, musím oponovat. Mám 1 cca 17 roků. Plodí velmi spolehlivě, ale ob jeden rok. Plody jsou zdravé, veliké, úroda bohatá. Dostává stejnou péči jako ostatní druhy jabloní a zatím nikdy nezklamalo. Pravda je, že bych ho už nevysadila, ale pouze z toho důvodu, že mi chuťově nevyhovuje. Maminka má jeho chuť zase velice ráda a na využití na koláče, apod. mi nevadí. Plody na stromě mi nehnijí. M.R.

Bohuna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (166) - 186.113 (?), 3.11.2008 11:46

Pane Josefe, děkuji za radu. Je rozhodnuto, zůstanou tedy oba stromy, abychom měli každý rok. Nám chutnají a skladovatelnost velmi dlouhá. Díky zachránil jste ji.

K hostovi 11.1 Nejsem žádný odborník, ale těch jablíček se musím zastat.Na stromech hnijí nejméně ze všech, skoro vůbec. Ničím je nestříkám, a půda je jílová. Asi také hodně záleží jaký máte sklep. Nám vydrželi do července. Když jsem uklízela sklep, tak jsem objevila zbytek v malé bedince a nebyly vůbec scvrklé. Myslím, že hodně zaleží na uskladnění. Zkušenosti s resistečními odrůdami nemám.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.10 (?), 3.11.2008 12:28

Argumenty paní M.R. považuji za velmi rozumné. Měnit spolehlivou odrůdu, která matce chutná a využije se, by byla škoda.
   JIná věc je, jestli Ontario vysazovat. Tady si myslím, že existují odrůdy s podobně velkými plody a srovnatelnou skladovatelností, navíc chutné, barevné, pravidelně plodící, některé i rezistentní.
    Sám jsem Ontario přestal pěstovat před 20 lety. Nahradil jsem ji tehdy nadějnou východoněmeckou odrůdou Juno. Šlo o křížence Ontaria s Londýnským jadernáčem. Plody byly od Ontaria na pohled k nerozeznání, jen chuť měly podstatně sladší. Dnes již odrůda Juno skončila v propadlišti dějin a vida - o Ontario je pořád (nebo opět) zájem!

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 3.11.2008 21:26

Doslova souhlasím s panem Zavřelem co se týče ONTARIA. Pěstuji je přes 40 let a pořád na těch 2 stromcích. Američané říkají, že my Evropané neumíme docenit tuto odrůdu, která na konci skladování má víc vtamínu C, než Delicius utržený ze stromu. Střídavé plodnost bráním silnějším řezem a tak blokuji přeplození a ty jablka jsou pak enormně velká. Krom jiného je to prý excelentní opylovač.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz