Neobvyklý požadavek na růst

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?)
21.4.2010 9:04

Pokud necháte stromek Rajky růst bez řezu na typové podnoži (byť vzrůstnější jako MM 106) v pravidelně neudržované půdě a s trávníkem kolem kmenu, patrně brzy zastaví růst, zhoustne a zababčí.   
    Vysokokmen s adekvátní korunou Vám z této sazenice, podle mě,  nevyroste nikdy Ani když zpravokoření. Příroda se dá těžko oblbnout.
    Když si koupíte (naštěpujete) na semennou podnož (event. A2) Kardinál žíhaný, Boikovo, Panenské, Boskoop, jaderničku, Matčino, Grávštýnské, Viulémovo, z novějších pak Dukát, Jonagold, Zuzanu, Produktu, aj., nemusíte se o stromek prakticky starat a vyroste Vám pořádný strom.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 146.17 (?), 20.4.2010 21:08, zobrazeno: 8885x

ahoj. Ode dneška mám jabloň. Na okrasu. jablka jsou sice fajn, ale ne když bydlíte uprostřed města a silnic. Chci pořádnej strom a ne dvoumetrovou bonsai. Měl jsem starej ale ten pokáceli. A já teď přišel k jabloni, nějakej polokmen, má hezkej souměrnej tvar, 5 větví přímo nahoru, cca 50 cm. Všude jsem našel jen rady jak jí střihnout, aby byly plody co nejlepší a strom co nejníž a nejkošatější. Jenže já potřebuju vědět, jak to udělat ´blbě´, tzn vyšší strom a na plodech nesejde. Lze to vůbec z toho co mám vypěstovat? Budu rád za všecko k věci. Děkuju

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 61.6 (?), 20.4.2010 21:16

Chcete-li strom na okrasu, nesázejte jabloň. Jsou dekorativnější stromy a nemusíte se namáhat s úklidem plodů.

host - 146.17 (?), 20.4.2010 21:21

Mně se jabloň líbí. A už jí prostě mám, otázkou je jak to udělat. Mimoto nevadí mně se namoci.

host - 146.17 (?), 20.4.2010 21:33

jaj, omlouvám se, ono je to o patro níž.

Takže MM106 je bujná podnož? Stromek se jmenuje Rajka. To by mohlo jít, ne?

host - 185.138 (?), 20.4.2010 22:37

Pokud chcete klasický vysokokmen, musíte si ho koupit. Z Trabanta taky nevyroste Mercedes.

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 21.4.2010 0:19

Kupte si špičák na bujné podnoži (semenáč) a nechte ho růst jak se mu zlíbí.

Případně můžete to co máte zpravokořenit, (zasazením hloubš než je roub) ale pokud to už nemá terminál ("špička") v původním stavu tak z toho vysoký pohledný strom uděláte jen se značnými obtížemi a nikdy to nebude úplně ono.

host - 146.17 (?), 21.4.2010 1:08

čeho dosáhnu zpravokořeněním? Ta podnož definuje jak bude stromek růst a když jsou kořeny výš, tak se ten stromek chová jinak? (omlouvám se jestli je to blbá otázka, opravdu se v tomhle nevyznám a až teď koukám, jak je to složitý) Terminál je trochu pošramocen ale ta větev co z něj vyrůstá je celkem rovná.

našel jsem si ty semenáče, přesně to by se mi líbilo. Dokonce ty jablka znám :) Dají se sehnat a zasázet i na jaře, nebo je to jen podzimní záležitost? Růst jak se mu zlíbí znamená nestříhat?

víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 21.4.2010 6:23

Myslím, že ani zpravokořeněním nebude z Rajky velký strom. To chce strom roubovaný na semenáči. V našich podmínkách to je obvykle jadernička. Můžete zo spojit i s bujnější odrůdou. Bujnější vzrůst mají triploidní odrůdy (Boskop, Strýmka...) Ale jestli trváte na rezistentech, bujně roste třeba Rubinola.

Výchovný řez u prostokořených stromů je nutný.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6652) - 70.100 (?), 21.4.2010 7:30

Neřešte pravokořenost, růst "jak se mu zlíbí" znamená přesně to co to znamená. Strom jste zasadil, nechte ho růst bez řezu. Snad by bylo vhodné zpočátku několik roků odstranit konkurenční výhon. To je první výhon pod vrcholkem.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 21.4.2010 9:04

Pokud necháte stromek Rajky růst bez řezu na typové podnoži (byť vzrůstnější jako MM 106) v pravidelně neudržované půdě a s trávníkem kolem kmenu, patrně brzy zastaví růst, zhoustne a zababčí.   
    Vysokokmen s adekvátní korunou Vám z této sazenice, podle mě,  nevyroste nikdy Ani když zpravokoření. Příroda se dá těžko oblbnout.
    Když si koupíte (naštěpujete) na semennou podnož (event. A2) Kardinál žíhaný, Boikovo, Panenské, Boskoop, jaderničku, Matčino, Grávštýnské, Viulémovo, z novějších pak Dukát, Jonagold, Zuzanu, Produktu, aj., nemusíte se o stromek prakticky starat a vyroste Vám pořádný strom.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz