Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Jabloně > Mc Intosh

Mc Intosh


rosti&slavik (1016) - xxx.xxx.88.38 (?)
14.10.2013 19:57

Rezistence floribundy je už několik let prolomena.Kdo chce tuto informaci si najde v loňském vydání Rukověť zahradkáře na stránce 65.Celý článek začíná na straně 64,a má nadpis: MÁ DNES JEŠTĚ SMYSL PĚSTOVAT STARÉ ODRŮDY OVOCE?

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty

Mc Intosh


Mičurin II (931) - xxx.xxx.161.61 (?)
8.10.2013 22:22, počet návštěv: 42095
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Mc Intosh - 2013 - štíhlé vřeteno
 

Další ukázka vynikající kanadské školy.Znalci na její chuť a vůni nikdy nezapomenou. - Mičurin II

Obrázky:


Připojit reakci   
   

Mc Intosh


Mittwoch (308) - xxx.xxx.242.172 (?)
8.10.2013 22:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hmm, snad jednou ochutnám tohoto praotce řady chuťově špičkových odrůd. Je však všeobecně známo, že je velice náchylný na strupovitost. Když si v hlavě vybavím, jak uboze letos u mě vypadal neošetřený Rubín (středně náchylný/odolný), nedovedu si představit, že bych McIntoshe vůbec mohl pěstovat.

Tak s pravdou ven, kolik u Vás "Mc" potřeboval letos postřiků proti Venturii?

Zdraví a ke krásné úrodě gratuluje. M

Připojit reakci
      

Mc Intosh


PP. (5416) - xxx.xxx.14.199 (?)
9.10.2013 6:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pan Polehla má Macky krásný. Protože nestříkám, strupovitost řádí jak černá ruka. Asi budu muset začít. Ale mám plody všeobecně meší až malé. Nevím proč, strom nepřeplozuje.

Připojit reakci
         

Mc Intosh


vyslouzil (17240) - xxx.xxx.92.38 (?)
9.10.2013 8:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Když jsem kdysi ochutnal darovaně MacIntoshe, byl jsem jejich chutí nadšen. Pak jsem je vypěstoval sám a chuť byla horší, dokonce zaostávala i za Spartanem. Usoudil jsem, že chce víc tepla. 
   Ještě lépe jsem hodnotil chuť křížence MacIntoshe a Jonathanu s názvem Holiday.

Připojit reakci
      

Mc Intosh


Mičurin II (931) - xxx.xxx.77.141 (?)
9.10.2013 10:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím pane Mittwoch.A proč se nepřiznat.Bylo to pět postřiků proti houbovým chorobám.Můj absolutní rekord a doufám že jej nebudu muset dlouho vyrovnat.Reaguji vždy na vývoj počasí.Podcenil jsem letos rezistenty a zle nato doplatil u Topase.Loni celá úroda zmrzla než pořádně začala a telos jsem se měl dívat jak celou úrodu schlastají plísně.Na to jsem neměl sílu.Díky za zdravici. - Mičurin II

Připojit reakci
         

Mc Intosh


Petr z Pardubic (6754) - xxx.xxx.70.240 (?)
9.10.2013 11:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud chcete někoho přesvědčit pro pěstovaní této staré kanadské odrůdy s názvem MAC INTOSH (Dundely, Dundas County, stát Ontário, objeven jako náhodný semenáč Johnem McIntoshem r. 1810), přes její nepříznivou silnou náchylnost ke strupovitosti, tak je třeba zdůraznit originální chuť a to ještě lepší, než je tomu u také velmi chutného, ale strupovitostí méně trpícího Spartanu, který díky tomu bohužel Mac Intoshe z pěstování vytlačil. Takže právě pro tuto ještě intenzivnější chuť stojí za to Mac Intoshe pěstovat. Jinak by to opravdu nedávalo smysl a Spartan by byl plnohodnotnou náhradou.

Připojit reakci
            

Mc Intosh


Petr z Pardubic (6754) - xxx.xxx.70.240 (?)
9.10.2013 16:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mac Intosh i Lobo mají chuť, dalo by se říci, původní, intenzivnější, nikoliv snad výraznější, protože tu má i Spartan výraznou dosti. Pokud to nepotvrdí i další pěstitelé těchto odrůd, tak potom nemá smysl tyto choulostivé odrůdy pěstovat a Spartan je převálcuje hlavně se svojí větší odolností ke strupovitosti.

Připojit reakci
               

Mc Intosh


Paľo. (1739) - xxx.xxx.234.116 (?)
9.10.2013 16:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Spartan som pestoval viac rokov. Dobre skladovateľné, chutné, sladko-voňavé, vzhľadovo atraktívne jablko- pred aj po nakúsnutí. Chrastavitosťou mi tento kultivar netrpel. Možno to bolo tým, že som mal vtedy o polovicu menej rokov, poctivo som študoval príručky chemickej ochrany a podľa ich návodov som v týchto pionierskych časoch ošetroval Novozirom, Bayletonom, Metationom... Dnes vnímam chemický zásah do zložitých medzidruhových vzťahov patogénov a nepatogénov v záhradke z ceľkom iného uhla. Ak by sa Spartan dostal do prostredia s nízkym infekčným tlakom Venturie, som si istý, že by chrastavitosťou netrpel. Čo mi však u Spartana prekážalo, bolo padanie plodov vo vetre ešte pred sklizňovou zrelosťou.

Připojit reakci
                  

Mc Intosh


Petr z Pardubic (6754) - xxx.xxx.70.240 (?)
9.10.2013 20:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já jsem do Spartanu narouboval před lety Topaz, s čímž by patrně nesouhlasil pan Vlastimil, protože tím byla porušena odrůdová čistota, a tento Topaz už ve stromě zcela převládl, takže jsem si Spartany nějaké dokoupil. Ale protože považuji Topaz za nejchutnější rezistentní odrůdu, jež jsem kdy jedl, tak toho nelituji a snažím se mít úrodu Topazu co nejvyšší.

Připojit reakci
               

Mc Intosh


Mičurin II (931) - xxx.xxx.161.61 (?)
9.10.2013 21:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Petře, ráno jsem začínal jablkem Mollies Delicious Už je na hraně.Poté jsem si podal Akane, letos jakož i minulé roky skvělé.Nakonec jsem prubnul Lobo ta sněhově bílá dužina a fantastická chuť lehce přebila obě předcházející.Kdo nejedl Lobo netuší o jaký chuťový zážitek přichází. - Mičurin II

Připojit reakci
                  

Mc Intosh


Petr z Pardubic (6754) - xxx.xxx.70.240 (?)
12.10.2013 17:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mám radost z Vašeho nadšení pro chuť LOBA, pane Vlastimile. Stejně tak jako z nadšení pana Mikeše po ochutnání dovezených plodů Akane. Já bohužel mohu na chuť Loba a Mac Intoshe jen vzpomínat. Nějaký ten postřik za tuto "pohádkovou" chuť bych jistě překousl. Každotýdenní "sprchování" by jistě nebylo třeba a nějaký ten stroupek mi rozhodně nevadí. Výtečnému Lobu a Mac Intoshi zdar.

Připojit reakci
               

Mc Intosh


ivan z okénka (780) - xxx.xxx.165.42 (?)
9.10.2013 22:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Spartan má tužší slupku i dužninu než Mac Intosh, ale tím je pro mě a rodinu lepší. Ta ve slupce i dužnině jemná, až dost voňavá jablka jako je Mac Intosh při nakousnutí tak nekřupnou a nestříká z nich šťáva jako ze Spartana. Měl jsem ještě jedno jablko, které v únoru nahradilo Spartana, jedlo se až po něm - Empire. U Spartana mi vadilo to, že i v roce když byla u starších stromů menší násada nebyl větší. Ale to byly stromy na A-2, M-1. Mac Intosh byl pořád slušně velký. Možná jako vřeteno na něčem slabém si velikost plodů Spartan podrží po celou dobu pěstování (byl tu pěkný obrázek). 

Připojit reakci
                  

Mc Intosh


host - xxx.xxx.41.143 (?)
9.10.2013 22:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Děkuji Vám pane Ivane za konkrétní popis. Karel

Připojit reakci
                  

Mc Intosh


Paľo. (1739) - xxx.xxx.209.8 (?)
9.10.2013 23:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pre milovníkov mac intoshovej chuti, ktorí zápasia s problémom chrastavitosti, by tu bola o niečo odolnejšia odroda- Novamac. Pestuje niekto tento kultivar a prezradí nám jeho chuť v porovnaní so Spartanom či pôvodným Mc Intoshom?

Připojit reakci
                     

Mc Intosh


vyslouzil (17240) - xxx.xxx.57.250 (?)
10.10.2013 8:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Netroufám si hodnotit odrůdu Novamac po prvnáích dvou malých úrodách, ale plody byly drobné a chuti nepřesvědčivé. Ale ani klasický M.I. u nás příliš nejde, tak bych z toho nedělal závěry. Nevím, jestli se tvůrci názvu odrůdy nechtěli svézt na popularuitě M.I.  podobně jako třeba u Biogoldenu, který s Goldenem taky mnoho společného nemá.
   Z odolnějších odrůd podobných Intoshovi mi přijde zajímavá odrůda Liberty. Ani ta se ale nehonosí velkými plody, podobně jako Spartan.

Připojit reakci
                        

Mc Intosh


Mikeš13 (1898) - xxx.xxx.224.39 (?)
10.10.2013 12:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdysi otec mého známého sehnal a pěstoval odrůdu velice podobnou M.I.. Získal ji z výzkumu šlechtění (nevím jestli Holovousy, Střížovice nebo jiná instituce) - byla označena pouze číslem. Chuťově jako M.I., ale plody větší.Ten pán už nežije a strom kdo ví jestli. Zkusím příležitostně popátrat u jeho syna. 

Jinak GD má s Biogoldenem společného minimálně to, že to je jeden z jeho rodičů. V zimě jsem pro pár kolegů udělal anonymní degustaci a nebyl poznán rozdíl mezi Biogoldenem a odrůdou Sirius - opravdu jsou si chuťově velmi podobné. V obou odrůdách GD cítím.

Připojit reakci
   

Mc Intosh


bohous (99) - xxx.xxx.47.93 (?)
10.10.2013 13:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, vidím že pěstování jabloní rozumíte, měl bych dotaz trochu stranou - nemohli byste mi poradit, kde se dají sehnat bezvirózní jabloňové podnože, nejlépe M26 nebo J-TE-H? V malém množství, cca 5 ks. Pokud možno Praha a okolí. Děkuji za odpověď. Bohouš

Připojit reakci
      

Mc Intosh


Mičurin II (931) - xxx.xxx.77.140 (?)
11.10.2013 9:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den pane Chvátal, nevím jestli jste oslovil mě ale nějaký tip bych měl.60% svých stromů jsem si vypěstoval sám.Rouby a podnože jsem objednával v Sempře Litoměřice k mé velké spokojenosti. Je to již pár let ale snad úroveň drží dál. - Mičurin II

Připojit reakci
         

Mc Intosh


bohous (99) - xxx.xxx.47.93 (?)
11.10.2013 10:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, děkuji moc za typ, určitě Sempru vyzkouším.

Připojit reakci
   

Mc Intosh


sadař vlada z opavy (374) - xxx.xxx.76.213 (?)
10.10.2013 20:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím

Odrudy Mc Intosh , Jonathan, Golden D.  by měly dostat pomníky za zásluhy v ovocnářství a chuťových vlastnostech.  Skládám jim hold a poklonu.

sadař vlada

Připojit reakci
      

Mc Intosh


vyslouzil (17240) - xxx.xxx.92.38 (?)
10.10.2013 20:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ty pomníky by jim měly vystavět hlavně chemické továrny. z Ameriky přišla s těmito - nepochybně lahodnými - odrůdami i mimořádná náchylnost ke strupovitosti a padlí vylučující jejich pěstování bez chemie.

Připojit reakci
         

Mc Intosh


Mičurin II (931) - xxx.xxx.161.61 (?)
10.10.2013 21:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážený, přečtěte si poslední číslo Zahrádkáře.Tam se dovíte jak se ošetřují nejchutnější rezistenti.To mě stači v normálních letech na uhájení i citlivých odrůd. - Mičurin II

Připojit reakci
            

Mc Intosh


Mittwoch (308) - xxx.xxx.242.172 (?)
10.10.2013 22:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nesuďte všechno podle Vaší polohy! Kupříkladu u nás letos kvůli strupovitosti Rubín nevidal jediné jablko. Znetvořené, popraskané plody přes celou šíři. Bez postřiku. Rezistenty čisté! Listy i plody.

Nemusíte stále na někoho útočit pro jiný názor. Nikdo Vám McIntoshe ani Jonathana nebere. Každý se může svobodně rozhodnout, co a jak chce pěstovat. Myslím, že je u nás stále ovocnářská gramotnost vysoká a všem jsou známy kvality těchto odrůd. Nehledě na to, že v marketech převažují. Každý máme jiné chutě a jiné preference. Pro mě je už od dětství tím pravým jablkem třeba Rubín.

Připojit reakci
               

Mc Intosh


vyslouzil (17240) - xxx.xxx.92.38 (?)
10.10.2013 22:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Silná náchylnost amerických dezertních odrůd (Macintosh, Golden, Jonathan, Red Delicious) k houbovým chorobám je jen jedním z důvodů - ne však jediným, proč jsem jejich pěstování ukončil. Větší překážkou je jejich nevhodnost do studených poloh. Tu totiž nelze napravit žádným postřikem. Rubín a Bohemia taky strupovitostí trpí, ale každoročně přinášejí velké a chutné plody. Proto jim nějaké ty strupy odpouštím a považuji stále za páteřní odrůdy své zahrady.

Připojit reakci
               

Mc Intosh


Mičurin II (931) - xxx.xxx.161.61 (?)
10.10.2013 23:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Mittwoch o jaké ideální poloze tady mluvíte.Zahradničím v n.m.v.470 m.Pokud se mi něco daří, je to pouze moji tvrdou prací.A nejsem opravdu zvědav aby byla stále zpochybňována.Pročtěte si reakce na moje poslední příspěvky.Lehce se dovíte kdo vztahuje moje výpěstky na svou polohu a kdo na koho útočí.- Mičurin II

Připojit reakci
                  

Mc Intosh


Mittwoch (308) - xxx.xxx.242.172 (?)
11.10.2013 18:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Poslední příspěvek/reakce na toto téma.

1) Nikdo Vám Vaše zásluhy a tvrdou práci neupírá!

2) Asi špatně čtete příspěvky - kupříkladu v mém se o "ideální" poloze nikde nepíše. Vím, že zahradničíte v ne ideálních podmínkách. Jen mě zkrátka stále rmoutí Vaše vztahovačnost.

Moje pointa byla, že v mých 550m. pod Pradědem by jste musel nad McIntoshem vybudovat sprchu pro permanentí postřik proti strupovitosti. Zkrátka z těchto důvodů jsem tam fanouškem rezistentů. Ale u dědy na pomezí Hané si klidně dovolím vysadit Dezert, Grávštýn, nebo pěstovat Coxovu. Ani se tím netajím.

A když se mě zeptá neznalý začátečník? Řeknu mu: "vysaď si rezistenta - nebudeš mít práci (jde o pravděpodobnost, že tomu tak bude - nikoliv dogma)". A toto ze mě rozhodně nedělá nějakého lobistu šlechtitelů. Či fanatického stoupence mladých, nově vyšlechtěných odrůd.

Toť vše.

P.S.: omlouvám se za prasáckou hrubku v předchozím příspěvku.

Připojit reakci
                     

Mc Intosh


sadař vlada z opavy (374) - xxx.xxx.76.177 (?)
14.10.2013 19:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím

Pánové, přece tu nebudete vést žabomyší válku. U každého se najde pravda. Je pravda, že rezistenti se nemusí stříkat, ale toto tvrzení platí pouze pro strupovitost, která neumí prolomit odolnost floribundy. Jinný klon strupovitosti s přehledem ůtočí na floribundskou rezistenci a napadá je jako normální odrudy. Normálně se vyskytují už plně strupaté rezistentní odrudy a to nejvíce Topaz, Rubinola, Melodie, Rajka. Rezistentní odrudy nejsou ještě tak dlouho v přírodní zátěži, aby jsme mohly o nich hovořit o 100% rezistenci. Co naplat, že ušetřím jeden přípravek v postřiku na strupovitost, když stejně musíme stříkat pesticidy a rezistentní odrudy nejsou ani většinou odolné na padlí, což v horských oblastech není takový problém. Nejvíce se začíná jevit, že strupovitosti většiny klonů odolávají odrudy s polní odolností získanou od staré matečné odrudy jako např. Antonovka, Hvězdnatá reneta, Matčino, Zvonkové...  Z této rodiny vznikly Angold, Rezista, Zuzana, Nabela... Musíme si také uvědomit, že floribunda pochází z Ameriky a naše strupovitost jí neznala a také nebyl tak obrovský pohyb plodů a sadby mezi kontinenty. A je otázka času kdy se sveze i škodlivý patogen a přizbůsobí se klimatu. Rozhodně není správné a dobré vychvalovat nové odrudy, které alespoň někdo nepěstuje více jak 10 let. Což také kdysi byla i podmínka u schvalování nové odrudy do LPO. Na co teď se nebere ohled a nové neodzkoušené odrudy se valí ve velkém do světa bez ohledu na jejich prověřenou odolnost. Pomologie toho snese na papíru hodně, ale otázka je jak je to s realitou. Na druhou stránku se změnou klimatu se také rychle mění reakce starých a kdysi i pořadných odrud k lepšímu, kterým studené a vlhké klima vadí.

sadař vlada

Připojit reakci
                        

Mc Intosh


rosti&slavik (1016) - xxx.xxx.88.38 (?)
14.10.2013 19:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Rezistence floribundy je už několik let prolomena.Kdo chce tuto informaci si najde v loňském vydání Rukověť zahradkáře na stránce 65.Celý článek začíná na straně 64,a má nadpis: MÁ DNES JEŠTĚ SMYSL PĚSTOVAT STARÉ ODRŮDY OVOCE?

Připojit reakci
                        

Mc Intosh


Paľo. (1739) - xxx.xxx.11.100 (?)
14.10.2013 21:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemáme inú možnosť ako sa zmieriť s realitou kosmopolitného sveta, s pohybom všetkého, čo s ním súvisí, nevyjímajúc šľachtiteľský materiál. Práve preto, že nikto netúži po nadmernej chemizácii, šľachtia sa odolnejšie sorty jadrového, kôstkového, bobuľového ovocia, vysádzajú sa nové vinohrady interšpecifických odrôd... Na opačnej strane barikády sú patogény, ktoré menia svoju génovú štruktúru a ako neoddeliteľná súčasť prírody bojujú o prežitie. Tento zápas dúfam nebude mať koniec. Aspoň dovtedy, dokedy nás budú lákať novšie a odolnejšie odrody. Nechať sa odradiť prelomením imunity v niektorých konkrétnych lokalitách by nebolo rozumné. Ani to nie je dôvod k zatracovaniu rezistentov. Že sa na staré odrody naších predkov nezabúda, to už p. Vladislav naznačil (Antonovka, Matkino, Zvonkové, Hvezdnatá reneta...).

Připojit reakci
                           

Mc Intosh


sadař vlada z opavy (374) - xxx.xxx.76.201 (?)
23.10.2013 21:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím

Rozhodně nemám v úmyslu brát některým optimismus a vítr z plachet příznivcúm nových odrud. Ale bohužel realita a pravda je krutá. Nemám nic proti odolným odrúdam. A je bohužel i smutné, že i zde sahá neviditelná ruka trhu bez ohledu na tvrdou realitu a pravdu. Trzní hospodářství se bohužel nechová ani k zemědělství jinak než k oceli a tím pádem šla etika šlechtitelú jinam než k realitě. Vše se točí ohledně peněz. Šlechtitel musí vydělat peníze na svuj provoz a jak se bude chovat jeho dilo to už je jedno. Modní bum se o zbytek postará. Stejně, to dopadne tak, že nakonec se bude pěstovat a hlavně prodávat tak nanejvíš 10 rezistentních odrud. Ono stejně co se nejvíce bude se rozšiřovat stejně rozhodují školkaři a cena, kterou musí zaplatit za autorská práva za patentované odrudy. U nás teď jsou v prodeji Melba, Rubinola, Julie, Karmína, Rubín, Booscop, Coxova, Gloster,  Jonagold, Paula Red, Mor. jader., Šampion, Rubín, Bohemie, Prusvitné letní. Tento sortiment je u nas poslední dobou každý rok. Kde se ztratily ostatní rezistetní odrudy? Jenom někteří specializovaní prodejci je nabízí a to i za mnohem vyšší cenu než klasiku. Tak si říkám má to cenu mítí tisíce odrud, když stejně si pěstitelé koupí to co je momentálně ve školce a co Kotyšan v Receptáři doporučí. Já říkám plané řeči do větru.  A kde je teprve aklimatizace odrud v provozu?  To je na psychiatra a hnojaře.  Snaha je dobrá věc a to nemluvě pod reklamou, ale realita a cena je věc druhá. Hlavu vzůru!!

sadař vlada

Připojit reakci
                           

Mc Intosh


Paľo. (1739) - xxx.xxx.144.125 (?)
23.10.2013 22:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Asi máte pravdu, pane Vladislave. Našťastie v iných regiónoch je sortiment ponuky odlišný, dokonca aj medzi predajcami v regiónu sú dosť veľké rozdiely. Fakt je ten, že väčšina kupujúcich nemá dostatok informácií o odrodách, alebo jabloniarstvo nie je jednoducho ich parketa. Preto nezháňajú to, čo by chceli pestovať, ale kupujú to, čo sa im ponúkne alebo lišiacky nakuká.

A propo, aký je Váš názor na odrodu Enterprise? Pozrite prosím na vlákno s týmto názvom. Slovo odborníka u mňa zaváži, skôr ako stromček kúpim. Ďakujem!

Připojit reakci
   

Mc Intosh


Mičurin II (931) - xxx.xxx.165.146 (?)
22.9.2014 19:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mc Intosh  -  2014 - štíhlé vřeteno

Letos se moc nevyvedla co do plodnosti a velikosti.O jarních problémech se škůdci květních pupenů jsem informoval.Sice letos menší úroda zato opět vynikající chuť.A samozřejmě pár pupínků strupovitosti.Nevadí už je konzumuji. - Mičurin II (470 m)

Obrázky:



Připojit reakci
      

Mc Intosh


Mičurin II (931) - xxx.xxx.165.146 (?)
15.9.2015 7:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mc Intosh - 2015 - štíhlé vřeteno

Je dobré ji mít na zahradě byť jako malý zákrsek nebo štíhlé vřeteno.Pro svoji silnou náchylnost na strupovitost slouží na mé zahradě jako indikátor této choroby.Zvláště ve styku ploché strany listu s plodem se dělají drobné tečky začínající strupovitosti.Po zjištění je nutno zvážit ošetření (dle výhledu počasí) méně náchylných odrůd a předejít tím jejich napadení.Čili informace o tlaku této choroby máte přímo na své lokalitě.Zvláště když chuť plodů je vyjímečná - Mičurin II (470 m)

Obrázky:








Připojit reakci
         

Mc Intosh


ivan z okénka (780) - xxx.xxx.184.133 (?)
15.9.2015 13:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já bych přidal jedno jablíčko sice o něco méně výtečné, ale docela podobné 2x57. Odrůda šlechtěná na pěstování ze řízků.  

Obrázky:


Připojit reakci
            

Mc Intosh


vyslouzil (17240) - xxx.xxx.92.38 (?)
15.9.2015 15:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Odrůda šlechtěná na pěstování ze řízků

1. Jak tomu máme rozumět?
2. K čemu je to dobré?

Připojit reakci
               

Mc Intosh


ivan z okénka (780) - xxx.xxx.184.133 (?)
17.9.2015 7:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V padesátých letech - po vzoru SSSR - se u nás začaly šlechtit, či vybírat odrůdy, které by bylo možné snadno množit zakořeňováním řízků. Mám k tomu článek vyšel v dílku Soubor přednášek z instruktáží Jednoty zahrádkářů 1952. Jeden z důvodů byl, že by nebylo třeba podnoží, lépe by se vyhodnocovaly jejich vlastnosti a nároky... Vzor byl viděn i ve švestce Domácí, v jejích odkopcích. No a tohle číslo (2x57) vycházelo velmi dobře. Nemám ho jako pravokořenný strom, ani jsem nezkoušel řízky zakořeňovat. zkusím. To jablko je podle mne výborné podzimní, šťavnaté, dostal jsem ho před léty z Holovous ve výběru "dobrá podzimní a zimní - spíše sladší" spolu s Gascoyneho, Elstar, Melrouge. Jestli by ten materiál někdo chtěl přečíst, ať se ozve, totéž platí pro rouby. 

Připojit reakci
                  

Mc Intosh


vyslouzil (17240) - xxx.xxx.67.66 (?)
17.9.2015 12:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ale proč to dělat? To má smysl jen pro toho, kdo neumí štěpovat.Pěstování na podnožích má plno výhod: 1. Podnože se snadno množí 2. Pomocí podnože ovlivníme růst odrůdy, tedy i tvar stromku, plodnost, potažmo velikost jablek. 3. Nabídka podnoží jabloní je široká pro každý tvar, afinita a ujímavost výborná. Tak proč řízky?? Švestka domácí se neřízkuje, ta tvoří dceřinné stromky sama.
Připojit reakci
         

Mc Intosh


host - xxx.xxx.252.217 (?)
15.9.2015 13:56
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím si, že to není Mc Intosh, ale jeho mutace Mac Spur i růst stromku mutaci odpovídá.

Připojit reakci
   

Mc Intosh


Mičurin II (931) - xxx.xxx.165.146 (?)
19.9.2016 21:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mc Intosh - 2016 - poslední plod

Zdravotní stav stromku nedovoluje další pěstování této odrůdy.Za poslední tři roky jsem musel sesazovat korunku o jednu třetinu.Napadené dřevo v horní části korunky po jarním vyrašení uschlo.Celkově se mě kůra tohoto stromku nelíbila jako by korkovatěla.No už je to minulost, další prodlužování agonie nemělo smysl.Plody předčasně opadaly a tak ukázka posledního mohykána. Plně jej nahradí LOBO.- Mičurin II (470 m)

Obrázky:

Připojit reakci
      

Mc Intosh


Petr z Pardubic (6754) - xxx.xxx.70.240 (?)
23.9.2016 11:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

ZACHRAŇTE MAC INTOSH!!!

Můžeme jen litovat, že Miloš tuto odrůdu zlikvidoval kvůli mýdlové chuti, nebo jak to nazval. Rouby tudíž už neseženeme, jelikož na něj nenarazil nikde ani pan Fidla. Přes snad plnohodnotnou náhradu Loba by nějaké porovnání přece jen neškodilo. Jen se zeptám Miloše, jestli je tedy pro něj Lobo menší "drogerie" než Mac Intosh? Jsou obě chuti zcela totožné?

Připojit reakci
         

Mc Intosh


vyslouzil (17240) - xxx.xxx.236.1 (?)
23.9.2016 12:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To já už si nepamatuju. Totožné ty chuti určitě nebyly. Jako náhradu s delší skladovatelností jsem kdysi viděl odrůdu Spartan. Hlavní nedostatky M.I. jsem viděl v citlivosti na strupovitost a nárocích na teplo. 

Připojit reakci
         

Mc Intosh


Mikeš13 (1898) - xxx.xxx.224.68 (?)
23.9.2016 13:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Odrůdu McIntosh jsem zlikvidoval před pár lety spolu ještě se dvěma, mně neznámými, odrůdami (rakovina). Bohužel, rouby těch dvou odrůd jsem odebral a zachoval, McIntoshe nikoliv, což mě mrzí.

Připojit reakci
         

Mc Intosh


host - xxx.xxx.185.138 (?)
23.9.2016 15:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sloupovou verzi na M7 nabízí jukka, jeden 50 let starý strom roste u rodičů, ale ten má minimální přírůstky.

Připojit reakci
            

Mc Intosh


Petr z Pardubic (6754) - xxx.xxx.70.240 (?)
23.9.2016 19:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Totožné ty chuti určitě nebyly

Právě proto by byla velká škoda, kdyby Mac Intosh úplně zmizel.

Připojit reakci
            

Mc Intosh


host - xxx.xxx.157.239 (?)
23.9.2016 20:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

...taky ho můžete pobídnout-řezem a příkrmem k vyhnání omladiny.

Připojit reakci
               

Mc Intosh


host - xxx.xxx.128.89 (?)
23.9.2016 20:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechce se mi po tom pátrat,  není to už oblast mého zájmu, ale zvědavý a zvídavý jsem furt...
Fact je to takový problém sehnat stromeček, rouby nebo očka Mc Intoshe?
Omlouvám se za možná blbý dotaz, ale překvapilo mně to...

Rafael.

Připojit reakci
                  

Mc Intosh


Mikeš13 (1898) - xxx.xxx.83.8 (?)
29.9.2016 21:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

McIntosh žije! Alespoň někde tady poblíž. Dnes jsem jej objevil v zahrádkářských potřebách, kde nabízejí mj. i vypěstované přebytky. Občas se tu dají najít i málo pěstované, pozapomenuté odrůdy. McIntosh je opravdu lahůdka.

Obrázky:

Připojit reakci
                     

Mc Intosh


Petr z Pardubic (6754) - xxx.xxx.70.240 (?)
30.9.2016 10:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pane Mikeši, přidejte k těm plodům na fotce ještě nějaké Spartany, jestli poznáme rozdíly ve vzhledu. Díky.

Připojit reakci
                        

Mc Intosh


Mikeš13 (1898) - xxx.xxx.224.68 (?)
30.9.2016 13:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Spartany nemám, ale tam, kde jsem je kupoval byla hned vedle bedýnka Spartanů - rozdíl byl vidět. Zkusím tady někde Spartana sehnat a kdyžtak přidám srovnávací foto.

Připojit reakci
                           

Mc Intosh


Petr z Pardubic (6754) - xxx.xxx.196.17 (?)
30.9.2016 19:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mě tohle téma zajímá, protože Mac Intosh je skoro "vyhynulý druh". Společně s Coxovou renetou pro mě asi dvě nejchutnější staré odrůdy vůbec. Jsem odkázaný na pána z nedaleké vsi, který tvrdí, že Mac Intoshe pěstuje. Jak ale popsat tu chuť, pane Mikeši? Já tvrdím, že je tam jaksi znát to, že Mac Intosh je odrůda původní a Spartan kříženec. Obě to jsou chuti výrazné, ale Mac Intosh je podle mě lahodnější, plnější a prostě je ta chuť původní, kdežto Spartan už je jaksi zředěný. Těžko se to vyjadřuje. U Loba bych to viděl podobně.

Připojit reakci
                           

Mc Intosh


Ivan Hlavatý (4131) - xxx.xxx.234.104 (?)
30.9.2016 20:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
"...odrůda původní... a kříženec...". Neviem či to môžeme takto rozlišovať, je to len otázka jazyková, za pôvodnú odrodu sa považuje tá ktorú "vyšľachtila" príroda takzvane prirodzene, za kríženca odroda ktorú vyšľachtili ľudia. V princípe tam ale rozdiel nie je, aj tá pôvodná odroda má nejakých predkov (len ich väčšinou nepoznáme). Pozoruhodné je, že tie náhodne nájdené "prírodné šľachtence" patria často k tomu najlepšiemu (napr. Jonathan, McIntosh, Golden Del.,Boscova, Lucasova...). Ale aj niektoré produkty ľudskej činnosti sú vydarené (Rubín, Admiral, Sirius, Rubinola...). Ak by sme išli státisíce alebo milióny rokov dozadu, prišli by sme k akejsi spoločnej "pramatke" všetkých jabloní, podľa súčasných poznatkov niekde v Zakaukazsku či Iráne alebo Kazachstane. Predpokladá sa, že v selekcii a rozšírení tých chutnejších odrôd (krížencov či mutácií) významnú úlohu zohral miestny druh medveďa, živiaci sa hlavne rastlinnou potravou. Tým že preferoval tie sladšie-chutnejšie, tak ich trusom šíril ďalej a ďalej. Takže díky, méďa. IH
Obrázky:

Připojit reakci
                           

Mc Intosh


Petr z Pardubic (6754) - xxx.xxx.196.17 (?)
30.9.2016 20:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ano, to je jistě pravda, ale asi víte, jak jsem to myslel. Vycházím z Mac Intoshe, protože jeho předky tady asi nikdo nepěstuje, ani je možná nezná. Spartan je jeho nejznámější a nejrozšířenější kříženec.
Připojit reakci
                           

Mc Intosh


Mikeš13 (1898) - xxx.xxx.54.216 (?)
30.9.2016 21:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dodávám fotografické porovnání - Spartana jsem našel v bývalých zahradách. Tvarově je McIntosh zploštělejší. Obě odrůdy mají tu specifickou chuť, ale McIntosh je (alespoň u těchto plodů) aromatičtější, jemnější a voňavější. Na druhou stranu by to chtělo obě odrůdy porovnat v optimální konzumní zralosti.

Obrázky:


Připojit reakci
                           

Mc Intosh


Petr z Pardubic (6754) - xxx.xxx.196.17 (?)
1.10.2016 9:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kutina píše, že u Mac Intoshe je tvar plodu dosti variabilní, ale možné je ´, že převládají opravdu zploštělejší plody. Spartany bývají také částečně zelené, většinou se tak prodávají, ale spoléhat se na to asi nedá. Chuť se moc dobře popsat nedá, je prostě u Mac Intoshe lepší. Pozná se to i při současné konzumaci obou odrůd. Takže v chuti je Spartan náhrada jen částečná. Seženete ho ale prakticky všude, kdežto Mac Intosh a Lobo díky náročnějším pěstitelským vlastnostem nikoliv. Prostě se už pěstuje v sadech jen Spartan a to musí každému stačit. indecision

Připojit reakci
                           

Mc Intosh


Mikeš13 (1898) - xxx.xxx.224.68 (?)
4.10.2016 14:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kdo má rád tu zvláštní příchuť odrůdy McIntosh, tak dosti podobnná a pro mě vynikající chuť provází pozdně letní odrůdu Paula Red, která z McIntoshe pravděpodobně pochází. V optimální zralosti je to opravdu chuťová špička.

Připojit reakci
                           

Mc Intosh


Mikeš13 (1898) - xxx.xxx.26.4 (?)
5.10.2016 21:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Shodou okolností jsem před pár dny ve městě u garáží objevil s největší pravděpodobností tuto mizející odrůdu. Strom už pár desítek let má a plody jsou typicky chutné.

Obrázky:


Připojit reakci
                           

Mc Intosh


Petr z Pardubic (6754) - xxx.xxx.70.240 (?)
6.10.2016 15:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A není to jen "obyčejný" Spartan, pane Mikeši? Lidé si těžko dokáží představit, jak "snovou" chuť má Mac Intosh a já vlastně už taky ne. A víte, co psal pan inženýr Ondřej Fidla, že na Mac Intoshe ve volné přírodě nenarazíte. Ale když myslíte. Paulu Red tady měli pár dní v místní Jednotě. Bohužel vzhledově moc nelákala a původ jsem neznal, tak jsem zaváhal. Škoda.

Připojit reakci
                           

Mc Intosh


Mikeš13 (1898) - xxx.xxx.80.84 (?)
6.10.2016 21:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Spartan to určitě není - shodou okolností Spartan roste asi 200 m od tohoto stromu, tak jsem mohl porovnat. Je také možné, že je to třeba další z řady starších kříženců McIntoshe (Lobo aj.). A dnes jsem narazil na pána, jehož McIntoshe byly těmi přebytky, které jsem minulý týden zakoupil. Tak mám na něj kontakt pro případný odběr roubů.

Jinak ta Paula Red je typické "kauflandovské" jablko z Polska, ale na její kvalitě to, na rozdíl od jiných odrůd tam prodávaných, nic nemění. Občas se stromky objevují i u nás v prodeji.

Připojit reakci
                           

Mc Intosh


Mikeš13 (1898) - xxx.xxx.218.203 (?)
10.10.2016 21:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vzhledem k tomu, že McIntosh by tady již měl být sklizený a plodům tohoto stromu se dolů ještě moc nechce, napadl mě jeden potomek MI - Macoun. Pěstujete někdo tuto odrůdu?

Připojit reakci
                           

Mc Intosh


host - xxx.xxx.75.44 (?)
9.3.2018 19:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Roky hľadania tejto legendy... mám ju a nesmierne sa z nej teším!     

mino BA

Připojit reakci
                           

Mc Intosh


mino BA (98) - xxx.xxx.10.8 (?)
23.9.2018 19:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mc Intosh zo severu Slovenska od Žiliny z rodičovskéo sadu (z pomerne chladnej doliny vo výške 400 mnm).  Po navrúbľovaní porovnám jeho potenciál v jednej z našich najteplejších oblastí, samozrejme o niekoľko rokov.

Chuťovo z môjho pohľadu jedna z najdokonalejších jabĺčkových chutí.     

mino BA

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Mc Intosh


mino BA (98) - xxx.xxx.10.8 (?)
23.9.2018 20:54
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ešte pohľad na 3 stromy zo sadu...

A ešte poďakovanie najmä p. Polehlovi (Mičurin II),  Vaše príspevky boli pre mňa, ako málo skúseného ovocinára, silná motivácia k hľadaniu, objaveniu a spoznaniu tejto historickej ikony.

mino BA

Obrázky:

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Prima 923.8.20194961
Jadroviny 20192923.8.20193210
Kvalitní letní jabloň6022.8.201933061
Delikates720.8.20193981
Napadení jabloňe 919.8.2019607
Pinova2719.8.201926979
Zatrávnenie sadu 6218.8.201924006
Letní jablka dozrávají 15716.8.2019107377
Zničené listy u mladých rezistentních jabloní 2913.8.20192439
Jabloň Lucy10213.8.201968501
Red Cap 1813.8.201910453
Padlí, strupovitost, svilušky, květopas, mery, pilatky, obaleči... na jádrovinách 201910512.8.201918073
Odrůda Admiral9211.8.201937566
Jaké tvary stromů?2210.8.201922551
Jabloň - zdroj ovoce a zdroj stínu119.8.2019851
Kam mizí holovouské šlechtění328.8.20196904
Pravokořenné stromy1407.8.201973590
Akane - perla podzimu 777.8.201954387
Mantet 407.8.201924047
Red Delicious mutant 46.8.20192053
Srpnové 35.8.2019276
Určení jablka dle fota 785.8.201930939
Určenie odrôd jabloní po dedovi 224.8.20195695
Roubování na pařízek 322.8.20193085
Kam se poděl Šampion?1172.8.201990868
Letní červené jablko - Astrachán červený? 41.8.2019436
Florina7131.7.201937866
Doporuceni jablone - zacatecnik1331.7.20191276
Topaz nepřekonaný 25530.7.2019115573
Rosette 429.7.20191627
Juno, nebo jine skore jablko328.7.2019350
Opad plodů Admirálu3128.7.20194857
"Boule" na kmenu jabloně 522.7.2019505
Desert 4521.7.201917553
Zanedbaná jabloň 121.7.2019204
Poškozená kůra a dřevo na mladé jabloni 719.7.2019730
Usychajuca mlada jablon 519.7.20191018
Vzdušné potápanie - zakoreňovanie ovocných stromov 717.7.20191430
Sušení jablek6117.7.201964463
Coxova reneta (Cox´s Orange Renette, *1825 M.R. Cox v Colnbrook-Lawnu)8116.7.201962303
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Roční kohout padá do sedu, nohy ho neunesou21.8.2019
Záchůdek catgenie 120+20.8.2019
Chov krůt16.8.2019
Nemocná chodidla slepic15.8.2019
Chov pstruhov12.8.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů