Letošní boj se strupovitostí



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?) 
28.2.2011 21:17

Já zase hnojím trávník na zahradě jenom omezeně tak, aby byl plně zapojený, abych nechodil po holé půdě a také se zde nechytly vytrvalé plevele, převším pýr plazivý. 

Nevadí mi v něm např. sedmikrásky, či jetel plazivý. Prostředků na jejich případnou likvidaci mám dost.  Ale považuji udržování anglického trávníku kolem domu na vesnici za jakýsi snobismus.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 168.98 (?), 28.2.2011 21:38
Dobrý večer pán Miloš! Prepáčte, ak ste si vysvetlil môj názor vo vzťahu k Vašej osobe. Netušil som, že tak nerád priznávate svôj omyl, ani sa nesnažím Vás o niečom presvedčiť. Po tých pár príspevkoch vidím, že by to bolo aj tak márne. Ale som rád, že ste sa otvoril a verím, že väčšina čitateľov fóra si z konfrontácie našich názorov zoberie to prospešné a užitočné pre realizáciu svôjho koníčka-ovocinárenie. Ak bývate v RD, potom sa človek nevyhne starostlivosti o trávnik, ktorý by mal byť ozdobou exteriéru aj potešením pre okoloidúcich. Navyše na rozdiel od dlažby produkuje potrebný kyslík. Takisto v ovocnej záhradke sa lepšie po dáždi šlape po tráve ako po zablatenom chodníku. Ak poznáte lepší spôsob hnojenia intenzívne pestovaného hustého strihaného trávniku, tak poraďte ostatným, radi sa poučíme. Nasypať na trávnik hromadu kompostu-to asi nebude to pravé orechové, však? Komplexné granulované hnojivá sa nepoužívajú iba na trávniky, ale aj vo vinohradníctve, sadárstve, zeleninárstve. Dnes sú tieto hnojivá testované na prípustný obsah toxických kovov... Sú samozrejme aj granule sušeného zvieracieho trusu, ale to je zas iná cenová kategória. Takže nič v zlom a zabudnite na osobné výpady a nenávisť. Kto má rád prírodu, nemôže byť zlý človek... Nech sa Vám v tom Vašom sade darí! Zrejmä nie každý má také šťastie ako Vy. Inak by sa nezapájali do diskúsie a nežiadali o radu... Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 28.2.2011 22:04

Pane Palo,

nejlepší bude, když své tvrzení doložíte nějakým relevantním vědeckým článkem.

Už jsem to psal výše. Nevěřím, že by se do sadů prala močovina a následně ještě mulčovalo listí, pokud by to nemělo význam.

Na jaře za přítomnosti světla, vlhka a určité teploty praskne vřecko a vylétají spóry. Vřecko je integrováno do listu. Domníváte se, že v půdě mohou zůstávat vřecka i po rozložení listu?

Jinak musím uznat, že strom před opadem z listů stáhne podstatnou část živin. Mladá tráva samozřejmě né.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 168.98 (?), 1.3.2011 8:15
Dobrý deň pán Vítek. Dňa 26.2. som sa na fóre pochválil, ako si dážďovky v mojej záhradke pochutnávajú na rozdrvenom zdravom jabloňovom listí a o 2 dni neskôr pán Miloš v ironickom zmysle napíše, aby som naďalej vyhadzoval lístie do kontajnera. Mali bysme asi pozornejšie čítať príspevky svojich kolegov-záhradkárov. Neviem, čím hrozným som sa previnil, ale slobodne som vyjadril svôj názor na prevenciu proti hubovým chorobám a doložil svojou praxou. Ak musím mestu mesačne platiť predpísanú taxu za odvoz odpadu na smetisko (kompostáreň nemáme), prečo toho nevyužiť a nezbaviť sa toho, čo do kompostu dávať nechcem? Dôležité je, že nevhodný materiál dostanem preč zo záhradky-ak ju chcem udržať zdravú. Pokiaľ ide o vedecké články ohľadne prežívania spór v pôde, verím, že existujú, len ich treba na internete nájsť. Ale lepšie pán Vítek bude, keď si napr. porozprávate s majiteľmi skleníkov, ktorí pod sklom pestujú vinič vnímavý na oidium. Dokedy nevymenili v skleníku pôdu, múčnatky na rastlinách viniča sa nezbavili, lebo cez zimu prežíva v pôde. Táto skúsenosť je lepšia ako vedecká štúdia. Podobné to bude aj s ostatnými nebezpečnými hubami, ako je Monilia či Venturia. Páči sa mi, keď sa ľudia pochvália na fóre, čo sa jim podarilo, čo nie, aký majú na určitú problematiku názor. Prečo opakovať chyby, ktoré už niekto pred nami spravil? Ale chcelo by to viac humoru, nadhľadu, menej vážnosti a dôležitosti. Netreba osobných invektív, ironické či závistlivé poznámky... Ak chceme udržať dobrú úroveň verejnej diskúsie, buďme prosím k sebe chápaví a tolerantní... Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 1.3.2011 15:21

Jestli jsem se Vás dotknul, pane Paĺo, tak se omlouvám, s tou tolerancí a chápavostí máte určitě pravdu. Ano určitá ironie v mých příspěvcích byla. Ale výrazy jako paličaté zotrvávanie na starých omyloch, zavrzelosť, namyšlenosť, ignorancia, to jsou zase Vaše slova, kterými jste častoval mne (v tom posledním jste asi smíchal ignoraci s arogancí, ale to nevadí obě se na mě hodí). Nevnímám na tom nic urážlivého, vždyť emotivněji zbarvené výrazy do diskuze patří. Pak byste ale neměl být sám tak háklivý na tu trochu ironie. Vybídl jsem Vás, ať dál vozíte listí do kontejneru, což snad sám děláte, nebo ne?
   Spíš mi vadí že své úsudky vydáváte za zákony. Skutečnost, že někteří vinaři kvůli oidiu mění půdu ve skleníku, sama o sobě ještě není důkazem, že ten postup je účinný, ale co hlavně - vůbec nic to neříká o strupovitosti jabloní!   Hluboce se mýlíte, říkáte-li,  že tato zkušenost je lepší než vědecká studie. Je to stejné, jako byste tvrdil, že před zánětem mozkových blan Vás ochrání prezervativ stejně jako před kapavkou, vždyť obě nemoci způsobuje velmi podobná bakterie. Tím Vás nechci urazit, chci jen ukázat na nemožnost srovnávat nesrovnatelné - různé plodiny, různé choroby, skleník se sadem.
    Jistěže, můžete vyvážet cokoli, co do kompostu nechcete, to Vám nikdo nebere. Já dosud zastávám názor, že listí je to nejcennější, co mohu svému kompostu dát - soudě podle struktury zeminy, jaká z něj vznikne. Z žádného důvěryhodného pramene jsem se zatím nedočetl, že bych tak neměl činit. Vaše příspěvky za takový zdroj, nezlobte se, nepovažuji. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 159.14 (?), 1.3.2011 19:51

Dobrý večer pán Miloš! O vhodnosti zdravých listov do kompostu som veľakrát písal. Listovka obohatená exkrementmi dážďoviek je výborná vec. Téma, o ktorej sa vedie diskusia, je ale chrastavitosť (strupovitost) jabloní a tam som odporúčal v malých záhradkách s vnímavými odrodami plnými chrastavých jabĺk a chorého lístia radšej zhrabané lístie odviezť preč zo záhradky, ako ho zkompostovať. Tie 2-3 vrecá naplnené lístim nie je až taká námaha. Ak si chcete pripomenúť zásady, čo nepatrí do kompostu, otvorte si tuto stránku. Je to aj "nemocné a chemicky ošetřené listí!" Na tomto webe sa doviete viac aj o nových kmeňoch pôvodcu chrastavitosti jabloní rezistentných voči novým pesticídom, ktoré testovali napr. vo VŠÚO Holovousy. Zatiaľ som na nete nenašiel žiadnu vedeckú prácu, kde by sa dokázalo, že spóry a peritécie hubových nákaz typu Venturia, Monilia, Oidium sa kompostovaním od jesene do jari bezpečne zlikvidujú. Naopak všetky odborné popisy nákazy jabloní chrastavitosťou uvádzajú ako hlavné preventívne opatrenie ODSTRÁNIŤ spadané choré lístie spod jabloní. Nikde sa nespomína kompostovanie! Ak teda odstránim=vyveziem von zo záhradky choré lístie, logicky nemôžem situáciu v chorobnosti jabloní zhoršiť, nakoľko znížim infekčný tlak, rádovo menšie množstvo peritécií uvolní svoje výtrusy, ktoré sa na jar za dážďa usádzajú na listoch a kvetoch... Nechcem omielať viackrát povedané, že lepšie je sadiť či prevrúbľovať rezistentné jablone, z ktorých lístie už nie je rizikom nákazy. Ak sa chcete viac dozvedieť o problémoch majiteľov skleníkov s múčnatkou (oidiom) na viniči, odporúčam zabrúsiť v rámci fóra na tému Vinná réva. Pôvodca oidia je takisto odolný ako pôvodcovia chrastavitosti a moniliózy, aj keď majiteľ skleníku vnútri všetko poumýva. Paľo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 151.38 (?), 1.3.2011 20:31

Prominte Palo, ale číst pozorně Vaše sáhodlouhé litánie vydrží snad Pán Boh.

Téma, o ktorej sa vedie diskusia, je ale chrastavitosť (strupovitost) jabloní a tam som odporúčal v malých záhradkách s vnímavými odrodami plnými chrastavých jabĺk a chorého lístia radšej zhrabané lístie odviezť preč zo záhradky, ako ho zkompostovať.

Na většině (selských) zahradách se pěstuje starší, nebo starý sortiment jabloňí.Je málo nadšenců pěstujících novější rezistenty, a i tam může být tento problém.Neumím si přectavit, a ani nechci, že by každý, kdo má zahradu, protože bude mít problém se strupovitosti, vyvážel listí do spalovny.Trufám si říct, že ve všech odborných časopisech (čtu zahradkáře) se dočtete, že listí nakažené šarkou, monilií,strupovitostí je možno bez následků kompostovat.Pro pečlivější zahradkáře snad lze doporučit ošetření kompostu močůvkou, vápnem,nebo jiným přípravkem pro rychlejší rozklad materiálu.

Jak byste naložil s padanýmí jablky postiženými strupovitostí, jiným bioodpadem s hnilobou, plísní-taky je potřeba je odvést do spalovny?Co potom lze kompostovat-jenom trávu?Já všechen odpad kompostuju.

rostislavik

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 246.18 (?), 1.3.2011 8:11
Já bych tomu sousedovi koupil na podzim ve školce 2 kvalitní stromky švestek (v ceně cca 400,- Kč) pod podmínkou, že ten starý nemocný strom pokácí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
víítek - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (573) - 6.15 (?), 1.3.2011 17:58

Pane Palo,

 téměř všechny rostlinné zbytky které se kompostují jsou infikovány zárodky hospodářsky významných chorob.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 159.14 (?), 1.3.2011 20:13
Pán Vítek, máte predstavu o tom, koľko spór a pôvodcov významných nákaz (chrastavitosť, monilióza...) sa uvoľní do vzduchu trebárs keď len v rámci prehadzovania(prevzdušňovania) kompostu na konci zimy rýpnete do hromady tlejúceho lístia z chorých jabloní, ktoré ste na jeseň akože "neškodne" odstránil? Ja našťastie nemám. Pestujem prevažne rezistenty, hrušne, čerešňa, marhuľa aj broskyne sú zdravé, takže kompostujem iba zdravý materiál. Ale čo poradíte tým na fóre, ktorí sú zúfalí z jabloní postihnutých chrastavitosťou, najmä v minulom roku. Viete, že už sú nové kmene Venturie, na ktoré už doposiaľ používané chemikálie nezaberajú? Paľo
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika