Letošní boj se strupovitostí

host - 171.155 (?) 
20.2.2011 21:30, zobrazeno: 54035x

je sice ještě brzy, ale po loňském katastrofálním roce bude třeba poctivě se připravit! Mám dotaz v ohledě strategie a použití jednotlivých prostředků.Nejde mi samozřejmě o profesionální ochranu sadů, ale o ošetření několika stromů, na kterých člověku záleží. Já např. postupuji takto: v březnu postřik měďnatým prostředkem (Champion, Kuprikol), na začátku rašení v dubnu Syllit, či Baycor, v době květu Zato, poté ještě event.lx Zato, nakonec Dithane, či Baycor. Vhodné by byly asi kombinace prostředků (užíval jsem dokud to šlo Zato+Euparen multi).Máte vy jiné kombinace? Jsou některé prostředky účinnější? Já vím, že záleži hlavně na počasí i na termínu aplikace, ale rady některých zkušenějších nám mohou všem pomoci...

Lucas

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 118.231 (?), 20.2.2011 21:43
Nejsme tak zkušenej ;) ale oleoekol, 3x baycor, a Nurell D (insekticid) a bojuji s nedostatkem vapniku a železa což zřejmě oslabuje obranyschopnost proti strupovitosti tudíž přidavam zelenou skalici a zkoušel jsem na 10 l půlku kavové lžičky hašeneho vapna... ale loni to byl nářez to je fakt

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 21.2.2011 10:11

Ohledně ochrany proti strupovitosti zde v minulosti už bylo dost napsáno. Je třeba hledat ve starších příspěvcích nebo zadat do vyhledavače.

Loňský rok patřil v tomto směru mezi extrémní a mnoho drobných pěstitelů ochranu nezvládlo.

Pro Lukase. Nevím z jak teplé jste oblasti. Přijde mi, že ošetřovat v březnu měďnatými přípravky pomůže proti korovým nekrozám, ale na strupovitost je asi brzy.Z těch přípravků, které uvádíte, že máte k dispozici bych Syllit použil ve fázi rašení až myší ouško, před květem Dithane + Baycor, při dokvétání Zato a za 7-1o dní Zato+Baycor nebo Syllit. Toto je jen taková kostra, u velmi náchylných odrůd by to nestačilo, loni např. se někde muselo ošetřovat každý týden.

Toho Euparenu multi je škoda. Nějaká loby v Bruselu si prosadila totiž zákaz účinné látky tollyfluanid. Přitom to byl přípravek levný a měl výborné preventivní účinky. Protože jsem věděl, že se nebude distribuovat, tak jsem si ho koupil do zásoby. Podobně ještě také používám Hattick, což je laicky řečeno směs Horizonu a Euparenu multi.

Zhruba obecně platí :  Kontakní přípravky mají preventivní účinnost 7-10 dní, systemické triazolové přípravky pak 5-7 dní, ale mají vyšší kurativní a eradikativní účinnost. Mezi nimi pak jsou strobirulinové přípravky, např. to Zato, které mají výbornou preventivní účinnost a působí i eradikativně. Ale vše záleží na srážkách a teplotách v daném období.

host - 155.121 (?), 21.2.2011 13:39

Tolylfluanid se v úpravnách vody pomocí UV zářiče mění na kancerogenní látku, tak proto je Euparen Multi a Hattrick zakázaný. KUKY

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 21.2.2011 16:18

Já jsem měl zase informaci, že se tollyfluanid kdesi v Německu dostal do čistírny odpadních vod a blokoval tam biologický proces čištění. To přece není normální, někde muselo docházet k nesprávnmu zacházení s přípravkem Euparen multi, a to ve velkém rozsahu a dlouhodobě. Pravda je, že tam byl na trhu možná desítky let. Vyráběla ho firma Bayer. No a konkurence nezaváhala.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4680) - 191.35 (?), 21.2.2011 17:18

Když se kouknete na Google, tak se tam v řadě článků uvádí jako karcinogen. Já jsem ho měl taky rád...

host - 132.91 (?), 23.2.2011 0:21
Klobúk dole! Bravúrne zvládnuté chemické postupy a stále rafinovanejšie pesticídy na poliach aj v záhradách. Potom už stačí malá chybička v termínu aplikácie alebo správnosti riedení a je po radosti. Ak sa dostali fungicídy do čističky odp. vôd, koľko núl si ten človiečik pri miešaní postreku v plastovej cisterne odrátal? Nemali bysme prestať s tým šialenstvom a pestovať radšej niečo odolnejšie a lacnejšie? Každým rokom sa na degustáciách presvedčiame, že mnohé rezistenty dostihujú kvalitou plodov staré citlivé odrody. Paľo

host - 155.121 (?), 23.2.2011 7:58

No jo, ale když mám na zahradě samé Idaredy v nejlepším věku, tak je přece nebudu kácet a ve velkovýrobě je Idaredů asi taky ještě dost. KUKY

host - 171.152 (?), 25.2.2011 10:34
Likvidovať citlivé sorty jabloní je až ta posledná možnosť. Myslím si, že lepšie je postupné prevrúbľovanie odolnejšími odrodami, tak aby ste nemali odrazu výpadok úrody z celej záhrady. S Idaredom či Šampiónom som nemal v minulosti zlé skúsenosti. Zato Golden mi raz vďaka chrastavitosti zhodil cez leto všetky listy. Odvtedy (pred 20 rokmi) som odskúšal asi 10 rezistentných noviniek a minimálne tretina dáva chutnejšie plody ako klasické sorty. V chemizácii nevidím budúcnosť. Veď mnohé postreky nemohli byť v krátkom horizonte ich používania dôkladne otestované na zdravotnú bezpečnosť, často údajne neškodné pesticídy reagujú s vonk. prostredím a vznikajú látky ohrozujúce zdravie nás aj našich potomkov... Paľo

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5594) - 155.12 (?), 23.2.2011 23:48
Já jsem již předloni zahájil velkou ofenzívu proti strupovitosti a začal klátit méně odolné stromky. Idaredy (ty byly docela v pohodě ale na silné podnoži) jsem nechal jen dva, zůstala Melrose ale Goldeny šly na spálení. Vysadil jsem Granny, Goldstar, Rubinolu, Rozelu, Topaz, Šampion, Orion, Bohemii a Gold Bohemii a včíl sa ukáže... Např. Topaz odolal té loňské hrůze velmi dobře.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz