Ze šesti jabloní bych určitě volila více zimních. Letní jabloně stačí jeden strom, či jedna větev, pro mne nemusí být žádná. V pozdním létě je toho na zahradě tolik k zobání, že na jablko nepřijde ani chuť. Na pečení lze použít padaná jablka pozdnějších odrůd.
Mně osobně od půlky srpna do půlky září chutná nejvíce stará odrůda Grávštýnské. Chutnají mi jablka z pod stromu či utržená ze stromu, po sklizni z bedýnky je již nejím. Grávštýnské se nehodí do malé zahrádky a nejde o rezistent. Při sklizni slupka mastná. V současné době mi nejvíce chutnají padané červivé Rubíny. Rubín je odrůda pěstitelsky problematická, nejde o rezistent, ale chuť má u nás vynikající. Matčino mám, naštěpovala jsem si strom ze zahrady rodičů, vzpomínky na dětství, dnes bych ho nesázela. Chuť je sladká, kořenitá, osobitá. Plody nejsou u mne mastné, spíše slupka drsnější. Plody však při skladování moučnatí, pukají, hnědnou, hořknou... Rajka je chutná, sladká, jde o rezistent, řadím mezi raně zimní odrůdy, ne podzimní. Zde ve vláknu nebyla zmíněna Vanda, jde o rezistent, plody jsou velmi chutné, lehce navinulé, š'tavnaté, vydrží do Vánoc. Vanda bývá velmi dobře umístěna v podzimních degustacích. Tolik moje postřehy, doufám, že je to napsáno srozumitelně. J.