Jabloň Goldstar a Aneta



host - 240.154 (?)
5.2.2014 20:28

Ano, pane Vysloužile, skvrny jsou jen špičkou ledovce. Děkuji za vyjádření, řešení do budoucna si začínám tvořit_viz reakce na vyjádření pana Petra.

Zdeňa

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 65.131 (?), 2.1.2014 16:22

Ty srandista ale musihoto tiež velmi bavit ako nas ostatnich zahradkarov pokusil sa o niečo nezvičajne a podarilo sa.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 2.1.2014 20:28

Abych se vrátil k Anetě. Jak vidíte, jedná se o pěstitelsky velmi zajímavou odrůdu, která dává větší plody i na vzrůstnějších podnožích a vyšších tvarech. Chuťově opravdu příjemná, i když vydrží tak do ledna. Na panu Vysloužilovi je sympatické, že se nezajímá jen o staré odrůdy, nebo horké novinky, ale že má u něj svoje místo i kupříkladu tato dosti opomenutá rezistentní odrůda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 240.154 (?), 2.2.2014 23:48

Pane Petře z Pardubic a pane Vysloužile, upřímně Vám závidím nadšení z odrůdy Aneta. Jak jsem tu již jednou napsal, jsem víceméně víkendový zahrádkář a chalupář. Právě kvůli tomu jsem vsadil na rezistentní odrůdy, především vůči strupovitosti a padlí. S jedinou výjimkou: Jonagold jsem si vysadil pro jeho chuť. Většina zvolených rezistentních odrůd (vše ČK, většinou MM106, ev. A2) mě svojí kvalitou uspokojuje (Julia, Desert, Topaz, Bohemia Gold, Rubinola, Angold). U Anety šílené zklamání. Po přečtení všech možných hodnocení a shlédnutí fotografií jsem nabyl dojmu, že mě před lety prodali něco zcela jiného než Anetu (ČK, A2). A po přečtení Vašich příspěvků jsem o uvedené možnosti zcela přesvědčen. Je pravda, že stromy příliš chemicky neošetřuji a bohužel nemám tolik času např. na probírku plodů. Snažím se však bojovat proti zahuštění koruny letním řezem. Již první úroda se mě zdála postižená pihovitostí, ale letošní úroda se vyznačovala velkou nevyrovnaností plodů, značně rozdílným stupněm zralosti (přitom jsem se sběrem počkal až na listopad) a hlavně černáním slupky v okolí jadřince, přičemž poškození vstupovalo až do středu jadřince ve formě bílé plísně. Doufám, že se mně podaří přiložit snímky dokladující popsané. Nechám si poradit. Zda jde o odrůdu Aneta, co si vyžaduje, a zda nebude lepší přeroubování, čemuž jsem nyní značně nakloněn, neboť i nenapadené jablko je i v lednu chuťově podřadné.

Za každou dobře míněnou radu děkuje Zdeňa z Moravy


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 3.2.2014 9:30

Podle obrázku se o Anetu nejspíš jedná, i když je mám vybarvenější (viz začátek vlákna) . V literatuře se uvádí, že v prvních úrodách nejsou plody chuťově příliš kvalitní, možná by se tedy hodilo pár roků počkat. Každopádně je pravda, že i mezi rezistenty existují lahodnější odrůdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 240.154 (?), 4.2.2014 20:12

Pane Vysloužile,

děkuji za rychlou reakci. Právě Vámi přiložený snímek Anety mě poněkud rozhodil a zaváhal jsem na pravostí Anety na mé zahradě. Ale pokud se mě podaří, přiložím snímky z OŠ Strážnice a firmy Jukka, které ukazují spíše na tvarovou i barevnou variabilitu (nebo spíše nevyrovnanost?) u této odrůdy. Vaše upozornění na literaturou uvádeněnou nižší chuťovou kvalitu prvních úrod je velmi zajímavá, a bylo by zajímavé vědět, proč tomu tak je. Tedy, počkat mohu (stromy jsem sadil na jaře 2008), ale i s ohledem na Vaši poznámku ohledně lahodnějších rezistentů mám chuť strom obětovat. Myslím tím přeroubování více odrůdami s úmyslem vyzkoušet i nové i starší odrůdy z pohledu lokality. Jaký je Váš názor na mém snímku zřetelnou hnilobu_tj. má vztah k vnitřní hnilobě (všiml jsem si Vaší reakce v jiném vlákně)? Na jiných stromech / odrůdách se vůbec neprojevuje.

Zdeňa z Moravy


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 4.2.2014 21:52
Soudím, že hniloba na snímku souvisí s jářincovou hnilobou, pokud jsou viditelné skvrny špičkou ledovce a větší postižení je v hloubce.Známky kolem kalicha ukazují na místo vstupu infelkce
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 240.154 (?), 5.2.2014 20:28

Ano, pane Vysloužile, skvrny jsou jen špičkou ledovce. Děkuji za vyjádření, řešení do budoucna si začínám tvořit_viz reakce na vyjádření pana Petra.

Zdeňa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 3.2.2014 19:00

Z mého čistě degustačního pohledu Aneta zaujala právě svou příchutí po Šampionu, ovšem v méně sladkém, příjemném podání. Kříženců Šampionu je více, ale u žádného jsem tuto příchuť nezaznamenal. Nepotěšila nízká šťavnatost dužniny. V lednu, kdy pomalu končí její období konzumní zralosti, asi nic jiného očekávat nelze.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 240.154 (?), 4.2.2014 20:38

Pane Petře, i Vám děkuji za rychlou reakci. Šampion jsem měl v množství 2 ks vysazen v předchozím sadu ve společné zahrádkařské kolonii. A pokud by se Aneta jen trochu vyrovnala Šampionu, určitě bych ji nechtěl přeroubovat. Pokud si dobře pamatuji, bylo možné jej protrhávat a jíst přímo ze stromu, prostě báječné šťavnaté sladkokyselé jablko. Jistě, měl jiné nešvary, např. zdvojování větví / metlovitost?, tendence zahušťování koruny (poctivost střihu na větevní kroužek byla nezbytná), ale na druhou stranu perfektní regenerace větví + vytváření květních pupenů, což vedlo k velkým a pravidelným úrodám. Možná ta bohatost násady u Anety je společná. Předpokládám, že uvádite - li, že nepotěšila nízká šťavnatost dužniny, tak hovoříte o Anetě. Ano, trvalivost Anety do ledna je skutečnost, kterou jsem u zimního jablka podcenil. Ovšem, trvanlivost dnešních "moderních" zimních odrůd jabloní pěstovaných v nadmořské výšce 300 m na plně prosluněné jihovýchodní straně je diskutbilní. Vždy když se probírám odrůdami, tak najdu nějaké "ale", avšak vzpomenu si na Jonathan, nověji na Melodii, Florinu (opylovači?), nyní Karmínu, snad i Produktu, atd. Máte tip, Vašeho favorita v zimních odrůdách?

Zdeňa z Moravy


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10026) - 70.240 (?), 5.2.2014 10:46

Dobrý den, pane Zdeňo. Pozdně zimní odrůdy doporučoval pro pěstování pan Vinšálek ve vlákně Jonalord. Ze starších je to Idared a Melrose a jak se ukazuje ze zkušenosti jiných, tak Jonalord do června asi nevydrží, jak se uvádělo. Pokud jde o Šampion tak musím říci, že i když se leckdy zdá až příliš sladký, tak přece jen oproti Denáru, jenž pochází ze stejného křížení, je Šampion "mistrovským kouskem". Máte naprostou pravdu, že Šampion je jedna z odrůd, která je báječná svou chutí hned po utržení ze stromu. V tu dobu není ještě tak sladká. Stejně tak báječný je po utržení ze stromu i Elstar. Ale paní uváděla například i Lipno a jiné. Co se týče Produkty, tak ji beru jako svěží odrůdu bez výrazné chuti. Před dvěma lety jsem tady měl nějaké Produkty z Holovous, ovšem u některých byla také patrná určitá chuťová "jalovost", takže pokud by tato jalovost u většiny plodů převažovala, tak bych se nedivil, že někomu nemusela chutnat. Je možné, že v minulém roce se takové plody, díky slunečnému počasí, nevyskytovaly. Nebo jen minimálně. Pokud jde o pěstování Anety, tak o tom můžete pohovořit s panem Vysloužilem, mluvil jsem o chuti jeho plodu. Doufám, že Anetina "šampionová" příchuť nezklame ani v budoucnu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika