Pane Petře, i Vám děkuji za rychlou reakci. Šampion jsem měl v množství 2 ks vysazen v předchozím sadu ve společné zahrádkařské kolonii. A pokud by se Aneta jen trochu vyrovnala Šampionu, určitě bych ji nechtěl přeroubovat. Pokud si dobře pamatuji, bylo možné jej protrhávat a jíst přímo ze stromu, prostě báječné šťavnaté sladkokyselé jablko. Jistě, měl jiné nešvary, např. zdvojování větví / metlovitost?, tendence zahušťování koruny (poctivost střihu na větevní kroužek byla nezbytná), ale na druhou stranu perfektní regenerace větví + vytváření květních pupenů, což vedlo k velkým a pravidelným úrodám. Možná ta bohatost násady u Anety je společná. Předpokládám, že uvádite - li, že nepotěšila nízká šťavnatost dužniny, tak hovoříte o Anetě. Ano, trvalivost Anety do ledna je skutečnost, kterou jsem u zimního jablka podcenil. Ovšem, trvanlivost dnešních "moderních" zimních odrůd jabloní pěstovaných v nadmořské výšce 300 m na plně prosluněné jihovýchodní straně je diskutbilní. Vždy když se probírám odrůdami, tak najdu nějaké "ale", avšak vzpomenu si na Jonathan, nověji na Melodii, Florinu (opylovači?), nyní Karmínu, snad i Produktu, atd. Máte tip, Vašeho favorita v zimních odrůdách?
Zdeňa z Moravy