Pane Petře z Pardubic a pane Vysloužile, upřímně Vám závidím nadšení z odrůdy Aneta. Jak jsem tu již jednou napsal, jsem víceméně víkendový zahrádkář a chalupář. Právě kvůli tomu jsem vsadil na rezistentní odrůdy, především vůči strupovitosti a padlí. S jedinou výjimkou: Jonagold jsem si vysadil pro jeho chuť. Většina zvolených rezistentních odrůd (vše ČK, většinou MM106, ev. A2) mě svojí kvalitou uspokojuje (Julia, Desert, Topaz, Bohemia Gold, Rubinola, Angold). U Anety šílené zklamání. Po přečtení všech možných hodnocení a shlédnutí fotografií jsem nabyl dojmu, že mě před lety prodali něco zcela jiného než Anetu (ČK, A2). A po přečtení Vašich příspěvků jsem o uvedené možnosti zcela přesvědčen. Je pravda, že stromy příliš chemicky neošetřuji a bohužel nemám tolik času např. na probírku plodů. Snažím se však bojovat proti zahuštění koruny letním řezem. Již první úroda se mě zdála postižená pihovitostí, ale letošní úroda se vyznačovala velkou nevyrovnaností plodů, značně rozdílným stupněm zralosti (přitom jsem se sběrem počkal až na listopad) a hlavně černáním slupky v okolí jadřince, přičemž poškození vstupovalo až do středu jadřince ve formě bílé plísně. Doufám, že se mně podaří přiložit snímky dokladující popsané. Nechám si poradit. Zda jde o odrůdu Aneta, co si vyžaduje, a zda nebude lepší přeroubování, čemuž jsem nyní značně nakloněn, neboť i nenapadené jablko je i v lednu chuťově podřadné.
Za každou dobře míněnou radu děkuje Zdeňa z Moravy