Mám na Sirius po první úrodě zcela opačný názor, snad to tak zůstane. Chuť výborná, goldenovitá, choroby zatím žádné, velikost odpovídající, barvu nejím a ani netuším, co jí chybí? Rzivost je kosmetická záležitost po Goldenu.
Ohledně těch starých kmenotvorných by mohl mít něco Pešek z Bojkovic (to je blíže k Slovensku, nebo Zdeněk Buzek Z Hlasiva, ale bude to na podnoži vhodné spíše do sadu pana doktora než do malé zahrádky. Ohledně zimovzdornosti Golden vydržel to co Spartan, od roku 1978 mi v zahradě odešel na mrazy jen strom Ontaria.
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.24 (?),21.2.2018 17:41
Imidž je nanič, počúvaj chuť... Koncofebruárová fotka - vľavo "otec zakladateľ" Golden Delicious, vpravo jeho "syn" Heliodor. Čas neoklameš, Golden Del. s tenkou suchou šupkou už v bežnej pivnici (a moja takou je) začína vráskavieť (foto 2). Heliodor s hrubšou a mastnejšiu šupkou si stále drží mládenecký imidž, tvárička ako po botoxe (foto 3). Ale - po zahryznutí je zrejmé, že imidž nie je všetko. Zvráskavený Golden si stále drží to svoje neopakovateľné "niečo", čo sa mu nedarí odovzdať (väčšine) svojich potomkov a kvôli čomu v pivnici ešte stále siahnem skôr po ňom, než po jeho nablýskanom synáčikovi. Legendy nestárnu. 😉 IH
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 61.187 (?),3.8.2018 19:04
Sirius, Heliodor druhé patro napravo a Opal na dvou horních patrech, na jednom stromku jsou na první pohled od sebe nerozpoznatelné. Plody ztrácejí původní načervenalé zabarvení, začínají zvětšovat svoji velikost a začínají žloutnout. Zdá se mi, že v současných vedrech se tetelí blahem.
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.63 (?),4.8.2018 6:33
Zdravím Vás pán Jiří. Nádhera. Máte na jednom strome 3 žltoplodé odrody z totožného kríženia (Golden Del. x Topaz). Chýba už len 4.súrodenec Luna (5.Shalimar nie je žltý).
K tej podobnosti plodov: rozoznať Sirius a Opál môže byť problém, snáď tvarovo je Sirius guľatejší a Opál viac kužeľovitý. Líšia sa najmä chuťou. Rozlíšiť Heliodor by malo byť najľahšie - ten má väčšinou aspoň náznak rebernatosti, plod je pri pohľade zhora trochu asymetrický a kališná jamka je priestranná, často s veľmi výraznými svalcami (dosť podobná Rozele). Tieto znaky Heliodoru dobre vidno na fotkách. Šupka Heliodoru je hrubšia, hladká a počas skladovania postupne výrazne mastná.
Vy to samozrejme riešiť nemusíte, keďže viete čo máte kde naštepené. Zároveň máte jedinečnú možnosť porovnať kvalitatívne tieto 3 odrody, ktoré Vám dozrejú nielen v jednej záhrade, ale doslova na jednom strome. O túto vzácnu skúsenosť sa prosím potom podeľte. IH
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.95 (?),4.8.2018 12:26
A ešte jedna žltoplodá odroda, svoj český pôvod má už vo svojom krásnom mene: GOLD BOHEMIA. Žltá mutácia Bohemie, ktorá je zasa mutáciou Rubínu. Nie je to odroda takzvane rezistentná (u mňa ale chorobami netrpí) a "hviezdna" je iba ak svojou kvalitou a atraktívnym vzhľadom. Bohužiaľ v mojich podmienkach dozrieva čím ďalej tým skôr. Na fotkách je viacročný zákrpok na M9, fotené dnes. IH
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 61.187 (?),5.8.2018 6:22
Také zdravím pane Hlavatý, o sklizni a zejména o degustaci určitě napíšu. Co se týká odůdy Luna, tak u ní je uváděno opačné rodičovské křížení Topaz x Golden Delicious, takže se nejedná o sourozence, ale spíše o sestřenici.
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 61.187 (?),11.9.2018 13:56
"Zlaté hvězdné " žluté odrůdy! V klidu dozrávají, sršně ani vosy nezajímají na rozdíl od červených odrůd, ani nejsou významně červivé. Jedinou nectností je rzivost na slupce u Siria a Opalu - a z toho vyplývající riziko vzniku sazovitosti při nepoužívání fungicidů. Heliodor jsem považoval do mých podmínek nevhodný, ale on mě přesvědčuje, že jsem se mýlil.
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 61.187 (?),12.10.2018 20:18
Žlutoplodé odrůdy jsem sklízel před dvěma týdny, abych je mohl ukázat na místní zahrádkářské výstavce. U Opalu, Orionu a Heliodoru se jedná o plody z první sklizně. Opal a Heliodor příjemně překvapili líbivým vzhledem, z nevzhledných Orionů nedělám žádné závěry, vzhledem k první sklizni. Degustaci plánuji na vánoční období.
Sírius přeroubuju. Chuť nic moc, vzhled taky, ale hlavně mně vadí nevyrovnaná velikost plodů. Luna to má v genech také, ale ne tak moc a není rzivá. Nechám ji ještě jeden rok.
Mám na Sirius po první úrodě zcela opačný názor, snad to tak zůstane. Chuť výborná, goldenovitá, choroby zatím žádné, velikost odpovídající, barvu nejím a ani netuším, co jí chybí? Rzivost je kosmetická záležitost po Goldenu.