Degustace Valmez prosinec 2018



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?)
18.12.2018 16:25

Co se týče výsledků degustace, nepřekvapí umístění Admirálu, Melrose, Rozely, aj. Nepříliš přesvědčivé je umístění ÚEBáckých "hvězdných odrůd - Sirius (vítěz v Lysicích), Luna, Orion, Opál. Možná to něco vypovídá o jejich nárocích na polohu.  Umístění většiny sloupovek naopak žádným překvapením není.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6460) - 9.135 (?), 17.12.2018 10:46, zobrazeno: 5787x

Už i na Valašsko infiltrovali agenti...

Sdílím:

Posílám výsledek degustace, já tomu říkám průměrná valašská huba (každému šmakuje něco jiného)
JP
------------------------------
Dobrý den,
z pověření př. Jiřího Martiše ze ZO ČZS Vsetín-Janišov Vám posílám výsledky Degustace jablek ve Valašském Meziříčí, ze dne 14. prosince 2018
Degustaci spolupořádaly:
Územní sdružení Českého zahrádkářského svazu Vsetín
a
Základní organizace Českého zahrádkářského svazu Valašské Meziříčí - Krásno.
Bylo hodnoceno 40 odrůd, bylo odevzdáno 17 platných degustačních lístků od hodnotitelů.
Označení "*" u názvu odrůdy znamená Sloupcovitá jabloň.
Odborný komentář na degustaci provedli:
- př.Vlastimil Vahala - řízení degustace
- př. Jiří Martiš (vedoucí OOI) - ochutnávka sloupcovitých jabloní.
Prosím, přepošlete dál spřízněným duším
----------------
 



Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.87 (?), 17.12.2018 21:13
V degustáciách (nielen tejto) sa začína objavovať odroda RED RIVER - a aj sa v nich pomerne slušne umiestňuje. Pokúsil som sa o nej niečo zistiť, odovzdávam to čo sa mi podarilo: Je to stĺpovitá odroda jablone, ktorá by mala konečne prelomiť fakt že "stĺpovky" chuťovo zaostávajú. Vyšľachtená bola vo Francúzsku v škôlke Delbard, rodičovské odrody sa mi zistiť nepodarilo. Odroda má viacero synoným, ktoré môžu ohľadom nej vytvárať zmätok. V Delbarde dostala názov Delcoti, ďalej má francúzsky marketingový názov Villandry a anglický marketingový názov Red River. Často sa označuje aj názvom Starline Red River, niekedy aj Starline delcoti Red River. Všetky uvedené názvy sú synonymá. Odroda má pekné červené sfarbenie, dozrieva v septembri-októbri, udávaná je harmonická chuť a rezistencia na chrastavitosť. (Aby to bolo ešte trochu zamotanejšie, existuje aj americká odroda Red River, vyšľachtená v r.1937 krížením pôvodom ruskej odrody Dolgo a Red Deliciousu. Red River z degustácií v ČR a SR je ale ten francúzsky). IH






Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 18.12.2018 16:25

Co se týče výsledků degustace, nepřekvapí umístění Admirálu, Melrose, Rozely, aj. Nepříliš přesvědčivé je umístění ÚEBáckých "hvězdných odrůd - Sirius (vítěz v Lysicích), Luna, Orion, Opál. Možná to něco vypovídá o jejich nárocích na polohu.  Umístění většiny sloupovek naopak žádným překvapením není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.197 (?), 18.12.2018 16:48
Ja som si to hodnotenie v tabuľke okresal "Ockhamovou britvou" - dal som preč kategórie "tvar", "slupka" (pre mňa z konzumného hľadiska zbytočné) a "vůně" (vysoko subjektívne). Zostali pre mňa podstatné ukazovatele "dužina", "šťavnatost" a "chuť". V takto okresanej tabuľke je to poradie trochu iné (aj na popredných miestach). Ale to nie je podstatné, vždy treba mať na pamäti že ide o degustačné hodnotenie vzťahujúce sa na konkrétny dátum a miesto, ku konkrétnym odrodám a ku konkrétnym degustátorom. Vyvodzovať z toho ďalekosiahle závery a "odpisovať" či velebiť jednotlivé odrody by bolo krátkozraké. Aj začínajúci záhradkári by mali tieto výsledky degustácií brať s velikánskou rezervou. Tí skúsenejší už vedia svoje. Pre mňa sú podstatné výsledky mojich osobných "degustácií" a to v časovom priereze od septembra do mája nasledujúceho roku. Pravda, treba uznať aj to, že ak sa niektorá odroda opakovane umiestňuje na popredných priečkach v degustáciách konaných na rôznych miestach, v rôznom čase a v meniacej sa konkurencii, o jej kvalitách to asi predsa len niečo hovorí. IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 120.64 (?), 18.12.2018 17:48

Pro mne příjemné překvapení je, že v pořadí za chuť, se moje oblíbená Sudetská reneta umístila na 14. místě, před mnohými moderními, často až nekriticky propagovanými odrůdami.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 19.12.2018 9:35

Ano, Sudetce dávám palec nahoru. Jestli se některých odrůdách mluví jako o vhodných do vyšších poloh, pak by Sudetská reneta měla být vzorem. Ta skutečně dozraje vždy a všude do odpovídající velikosti i kvality.
   Výsledky degustace je však třeba brát s velkou rezervou - spíš jako seznámení s odrůdami. Když takový Greencats - chuťově dost podprůměrné jablko - dokázal převálcovat Topaz, Evelinu, Blaník i Opál, pak je třeba přivřít oči. Já chválím Valachy už za to, že Sudetskou renetu do degustace zařadili.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 88.231 (?), 3.1.2019 11:05

Přeji pěkný den a spoustu pěstitelských úspěchů v roce 2019. Mám podobný názor na různé degustace. Nikdy to nemůže být zcela objektivní. Vždy záleží kdo hodnotí, kde bylo ovoce vypěstováno, jak bylo skladováno, termín konání degustace vzhledem ke konzumní zralosti konkrétní odrůdy. V poslední době mají různé degustace, a nejen ovoce, velký boom. A to je dobře. Zejména mezi lajickou veřejnosti je potřeba udělat osvětu, že nejsou na světě jen odrůdy ze supermarketu, často podtržené, bez chuti a zápachu. Že ovoce ze zahrady může být daleko chutnější, i kdy ž ne vždy tak lákavé na pohled. Také si dělám soukromé degustace doma v různých termínech a mám přehled, co u mne chutná nejlépe. I zde jsou však rozdíly podle průběhu vegetace. Ročník 2018 byl neskutečný. Konečně jsem pochopil, jak mohou chutnat jablka, určena pro teplejší polohy jako Opál / dříve jsem nemohl pochopit, proč udělal takovou díru do světa /, Jazz, Kanzi, Sirius, Envy a další. Společně s kolegy z Polska a slovenskými zahrádkáři ze Žilinského kraje už spoustu let v prosinci děláme degustaci jablek. Není to jen o samotné degustaci, ale o setkávání přátel, o výměně zkušeností a samozřejmně o výměně novinek. V roce 2018 degustace proběhla začátkem prosince s výsledky první Admirál, druhá Kanzi, třetí Gold Bohemia. Pro skalní ovocnáře mám upozornění, že po delší odmlce v časopisu Zahrádkář po iniciativě Doc. Ing. Josefa Suse v letošním ročníku je uveřejněna diskuse k vybraným odrůdám jabloní, pěstovaným v Česku a na Slovensku. Vedle některých instruktorů odborné komise ČZS zde své zkušenosti presentují MUDr. Miloš Vysloužil, Doc, Ing. Josef Sus, Ing. Dušan Nesrsta. Tak předpokládám, že tato diskuse se snad promítne i na tomto webu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 243.107 (?), 1.2.2019 18:05
Zdravím všechny příznivce doma pěstovaného ovoce z Valašska a širokého okolí. Abych pravdu řekl, dost mě překvapily výsledky degustace i když je pravda, ze v hodnocení byly kriteria jako vůně, stopka atd. Z hlediska chuti, u mě neexceluje žádná zakrslá odrůda jabloní a nepriblizuje se chuti odrůd jako jsou, Angold, Sirius, Admirál, Rubín, Merkur, Golden d., I jadernicka je velmi chutné a dobře skladovatelné jablko. Valašsko 550 mnm.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika