Co se sadem po dědovi?



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
            
host - 157.239 (?) 
4.1.2016 4:31

Velký souhlas, jen Ta naše Jediná Planeta nás má na hákuwink-to my si pod sebou, každý jiným Mírou podřezáváme halózku. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
host - 178.235 (?), 4.1.2016 9:03
Velmi pěkný, prozíravý závěr.Jsme všichni na jedné lodi.Otázkou je, zda se modrá planeta stane, či nestane megalomanským "Titanikem". AB
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 48.212 (?), 4.1.2016 6:14

Dobrý den, zdědili jsme kromě švestek též 6 starých jabloní. Dvě jsou krásné, klasický převislé - ačkoliv jablíčka nich nic moc, nechali jsme je hlavně pro okrasu. Zbylé 4 jabloně byla nevzhledná košťata, plodící nepoživatelná případně žádná jablka. Nechali jsme je přeroubovat. Zahradník odstranil celé koruny a ponechal asi 120 cm vysoké podnože. Na třech se rouby uchytily a po dvou letech tvoří již pěkně koruny. Jedna podnož vyschla.

Na vašem místě bych zkusila nechat přeroubovat alespoň ty neplodící stromy, místo jejich likvidace.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 15.90 (?), 4.1.2016 9:27

Neplodící odrůda neexistuje. Stejně tak nevzhledné koště není dáno odrůdou nýbrž pěstitelem.  Žádný strom správně ošetřovaný neplodil (a to ani v minulosti) nepoživatelná jablka. 
   Je pravda, že když nový majitel nechá stromy přeroubovat moderními - pojmenovanými - odrůdami, začne se obvykle o stromy víc zajímat a pečovat o ně. A o to asi jde.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 25.2 (?), 4.1.2016 20:55

Zeptám se jinak. Jste schopným mít ze sadu zisk, přesněji užitek v podobě nejen ovoce pro rodinu a příbuzné. Souhlasím s tím zamýšleným radikálním posouzením. Souhlasím ale i s panem Vysloužilem, že v rostlinné říši neexistuje trvale jalová rostlina. I minimálně plodící ovocný strom i keř v době vegetačního roku poskytne plody pro výrobu destilátů, vína, povidel nebo marmelády. Pokud ale nejste schopen celou urodu sklidit, a zpracovat je lepší pošet stromů snížit a dan ze sadu uhradit prodejem palivového dřeva. Osobně mám sad na dvou ha, který do budoucna nemá pokračovatele. Trh ovoce ze sadu též není nijak rentabilním, a to mám většinu na palmetách a polokmenech. Pro děti a vnoučata je snadnější jít koupit do supermarketu, než si přijít natrhat, a zpracovat. proto jsem začal s postupnou likvidací řad ovocných stromků a náhradou rychlerostoucími rostlinami (původně topoly nyní vrbovinou). Palivové dříví vlastní jako důchodce využiji a spálím ve svých kamnech a ušetřím za nákup.  Nevím, zda se ještě vrátí doba, kdy se sadařství a ovocnářství bude vyplácet. Pro běžnou i větší rodinu stačí od každého druhu ovoce po dvou až čtyřech zástupcích, za předpokladu, že rodinní příslušníci jsou ochotni a schopni kvalitního zpracování.  Výrobou nekvalitní samohonky díru do světa neuděláte spíše ostudu a problémy druhým. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 4.1.2016 22:58

Pravdivé, třebaže smutné.
   Nezbývá, než hledat jiný, duchovní rozměr ovocného sadu. Nedívat se na ovoce prizmatem zisku. Je to stejné jako třeba u chovatele holubů. Jeho miláčci mu taky námahu a náklady nezaplatí, třebaže v dávné minulosti bylo holubářství obživou. Jestli vám působí práce v zahradě radost, může to být větší užitek než finanční zisk.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (491) - 240.46 (?), 5.1.2016 3:43

S největší pravděpodobností se v budoucnu budeme setkávat na zahradách spíše s okrasnými rostlinami, možná některé dřeviny budou mít krom okrasné funkce částečně užitkovou, těžko říct. Přesto věřím v lepší příští českého ovocnářství, v nové zapálené nadšence, v udržované sady po předcích. V dnešní době je finanční profit z malého sádku či školky jen chimérou, ale dobrý pocit ze zachráněné odrůdy, bohaté sklizně, radosti souseda z darovaného stromku, ten je... k nezaplacení. Nestěžujme si na nízké výkupní ceny, vysoké vstupy, línou mládež, marketovou kulturu, nové choroby, vždyť většina z nás si může dovolit své hobby pravidelně dotovat, nejsme na svých výpěstcích existenčně závislí. Mějme na paměti, že naši nejlepší ovocnáři a šlechtitelé dostali "zaplaceno" až po smrti, mnozí na "zaplacení" stále čekají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 26.250 (?), 5.1.2016 15:17

Perfektně napsané, je to super si pěstovat vše jako hobby, je to i o inteligenci, každý dnes už ví, že domácí bezchemické výpěstky mohou mít podstatný vliv na zdraví celé rodiny, jen nebýt líný a něco pro to udělat, mě to nikdo neučil, já jen načetl a ozkoušel a ono to funguje, ale mladí dávaj přednost zevlingu (cestování), co chcete po 20-ti letém teleti:-) Spíše mě zajímá, jak chce stát bojovat proti suchu, na což půjde prý 8mld. Kč, zejm. jak zabrání utužování a zvýší úrodnost půdy, což je hlavní příčina problémů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 5.1.2016 17:26

Hezky o tom přemýšlí a podle mne trochu pábitelsky i píše Václav Cílek. Odkaz zde

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 248.22 (?), 5.1.2016 18:22

Máme zahr.osadu starou 60 let. Zpočátku ryze užitkovou, postupně se kromě užitku ve formě výpěstků začala víc prosazovat i funkce rekreační, pro odbourání dnešního pracovního stresu začal být důležitý i "pohled do zelena". Dnes u nás vidím kromě toho i opětovný návrat pěstování ovoce a zeleniny, i když ne v takové míře, jak kdysi dávno. Ale i ti mladí už zjistili, že rajče ze zahrádky chutná jinak, než z obchodu, jabloně při vhodně volených odrůdách i při minimální péči dají jablka vzhledná a jiné chutě a s vyšším obsahem vitamínů i vlákniny než ta z obchodu. A to se začínají prosazovat i druhy dříve nepěstované - muchovníky, rakytník ap. Většinou to mají hlavně pro své malé děti, aby je necpali x krát stříkanými a vodou napichovanými plody z obchodu... Říkají - nebudu nic moc pěstovat, jen jahody, maliny, mrkev, rajčata, nějakou meruňku...wink Jsem ráda.           Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika