Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Jabloně > Boskopské (koženáč) a boskopské červené

   << Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5   
               

Boskopské (koženáč) a boskopské červené


Petr z Pardubic (7111) - xxx.xxx.70.240 (?), 11.3.2015 20:55
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jednotka kyselosti = 1 Boskop laugh

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
               

Boskopské (koženáč) a boskopské červené


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.67.66 (?), 11.3.2015 20:56
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Boscoop je triploid a chuť se podle toho odvíjí. Většina triploidních odrůd přináší velké plody bez ohledu na přísun živin. V horší a méně vyhnojené půdě jsou plody stejně velké, akorát podstatně kyselejší. Zato trvanlivější.

Připojit reakci
                  

Boskopské (koženáč) a boskopské červené


Petr z Pardubic (7111) - xxx.xxx.70.240 (?), 11.3.2015 22:10
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A jednotka protivné chuti = 1 Denár. smiley Nic není definitivní a může se to změnit, třeba jako zpoždění vlaku na nádraží. Ale teď fakt vážně. Boskopa nepěstuju. Jeden zahrádkář ho nosil místnímu zelináři, protože nevěděl, co s ním. V jeho okolí Boskopa nikdo nechtěl jíst a tak ho nabízel alespoň k prodeji. Nějaké plody jsem kupoval, ale ta kyselost se nemírnila ani v průběhu zimy. Neexistují náhodou nějaké méně kyselé koženáče? Mám dojem, že jsem nějaké kdysi už jedl.

Připojit reakci
                     

Boskopské (koženáč) a boskopské červené


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.67.66 (?), 11.3.2015 22:16
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Většina kožeňáýků je enormně kyselá při sklizni. Přitom obsah cukrů mívají vysoký, mošty, křížaly i destiláty jsou z nich kvalitní. Část kyselin se časem odbourá a v době konzumní zralosti jsou plody ze správně živených stromů poměrně dobré. Díky drsné slupce ale mají velký odpar, takže v běžném sklepě je nelze dochovat do optimální chuti bez toho aniž by plody zvadly.
    Když k tomu připopčteme, že Boskoopské není příliš odolné k jarním mrazům a plodí střídavě, nevidím k jeho pěstování mnoho důvodů.

Připojit reakci
                        

Boskopské (koženáč) a boskopské červené


Mikeš13 (1991) - xxx.xxx.224.39 (?), 12.3.2015 7:10
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"Když k tomu připopčteme, že Boskoopské není příliš odolné k jarním mrazům a plodí střídavě, nevidím k jeho pěstování mnoho důvodů".

Neodolnost k jarním mrazům jsem zatím nepozoroval (tím neříkám, že není). Střídavou plodnost řeším letním řezem - pátý rok za sebou, od doby, kdy jsem letní řez začal u této odrůdy používat, plodí stromy hojně a pravidelně bez výpadků nebo nějakých výnosových výkyvů. Uvidím, co další roky.

Udělat dneska dobrý štrůdl nebo křížaly z plodů běžně prodávaných odrůd je docela problém. Boskoopské je na to jako dělané.

Problém vidím ve větší červivosti plodů oproti jiným odrůdám a pak některé plody bývají brakovité, což ale tady souvisí s řezem.

Připojit reakci
                           

Boskopské (koženáč) a boskopské červené


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.67.66 (?), 12.3.2015 7:33
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To je zajímavé a něco na tom bude, když v západních zemích mají pořád Boskoopa v sortimentu. Já už je dlouho nepěstuju, abych se přiznal, nepěstoval jsem je nikdy, ale chodím na ně do opuštěného sadu po Němcích. Zbyl tam poslední strom, nikdo ho neřezal už 70 let, přesto je pod ním obrok nastláno docela velkými jablky.V jejich chuti bych dal za pravdu Petrovi.

Připojit reakci
                           

Boskopské (koženáč) a boskopské červené


sadař vlada z opavy (373) - xxx.xxx.210.120 (?), 13.3.2015 21:28
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím p. Miloši

Musím dát plně za pravdu p. Mikeši 13. Já sám jsem každoročním řezem odnaučil alternaci Ontário, Spartan, Zl. renetu a z části i Průsvitné l.

A v sadu jsem měl u těchto odrůd každý rok stejný výnos. Já jsem hlavně dělal řez v zimním období.

sadař vlada

Připojit reakci
                     

Boskopské (koženáč) a boskopské červené


sadař vlada z opavy (373) - xxx.xxx.210.120 (?), 13.3.2015 21:20
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím Vás p. Petře

Když 1 jednotka kyselosti =  1 Booscopu a protivné chuti = 1 Denáru 

Tak to potom musím konstatovat, že 1 Booscop =  1/3 Topazu

A 1 jednotka chuti plastu je Rezista

Je zajímavé p. Petře, kdyby jste sledoval prodej stromků v odrůdách tak by jste takové blbosti nemohl napsat.  Všechny staré odrůdy jsou už na podzim beznadějně vyprodané.

Je zajímavé, že na jiném vlákně mě spousta lidí přesvědčovalo, že Booscopské je sladké a dosahuje cukernatosti kolem 20.

A na tomto vlákně bylo i uváděno, že Hájkova reneta a Kožená r. patří k těm nejsladším a p. Pešek uvádí, že Kožená r. je pomalu jako homole cukru. Dnes degustovaný Booscop je vynikající.  Když nedodržíme skladovatelnost, tak chuťové vlastnosti jsou úplně někde jinde.

čest Topazu sláva Boscoopu           sadař vlada

Připojit reakci
                        

Boskopské (koženáč) a boskopské červené


vyslouzil (17608) - xxx.xxx.236.1 (?), 14.3.2015 8:19
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nemáte problém s vadnutím na skládce?

Připojit reakci
               

Boskopské (koženáč) a boskopské červené


Ivan Hlavatý (4384) - xxx.xxx.234.168 (?), 15.7.2017 11:02
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Boskoopské červené (foto) - stará odroda, dnes už v záplave nových "moderných" pomaly upadajúca do zabudnutia. My čo s ním máme skúsenosti ale na "starú páku" Boskoop nedáme dopustiť. IH
Obrázky:


Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5   
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Chov pstruhov9.7.2020
Hrdličky8.7.2020
Chov pstruhov6.7.2020
Chov pstruhov2.7.2020
Teplota v kurníku2.7.2020
Teplota v kurníku1.7.2020
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů