Barva jablka
|
|
|
|
|
 |
 |
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 34.22 (?), 5.4.2018 0:56, zobrazeno: 6905x
Zdravím
Velice by mne zajímalo, jakou barvu a typ chuti preferujete u svého oblíbeného jablka a jakou odrůdu máte ve svém srdci, třeba i od mládí.
Děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 113.117 (?), 5.4.2018 6:54
Bude to skôr o subjektívnej interpretácii zmyslových vnemov (zrak a chuť), ale napokon - prečo nie. Takže za mňa: jednoznačne preferujem červené jablká, a najmä tmavočervené. Aj žlté sú pekné, ale červená je pre mňa top (viď foto - postupne: Jonagored, Prima, Admiral, Lucy, Ligol, Merkur, Braeborn, Rubinola, Fuji). Čo sa týka chuti, tam farba nehrá úlohu, mojimi favoritmi sú skôr staršie odrody- Jonathan (asi zatiaľ chuťovo neprekonaný), Coxova reneta, Golden Delicious, Jonagored, Braeburn, Fuji, Desert, z novších Rubinola, Topaz, Admiral. IH
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.238 (?), 5.4.2018 9:49
Co se barvy týče, manželka preferuje jednozaačně žlutou barvu před červenou. Já mám zase nejraději pestře zbarvená jablka. Tedy tam, kde se nabízí víc mutací - Rubín a Bohemia, Lord Lambourne a L.L. čevený, Topaz a Topaz red mám ve větší oblibě ty původní žíhané varianty. Neplatí to absolutně, původní Grávštýnské je zbarveno nevýrazně, zatímco G. červené se mi líbí mnohem víc.
V dětství jsem nosil v srdci chutě Panenského, Krasokvětu, James Grieve, Red Delicious. Když je chutnám dnes, vidím, že nešlo o výjimečnost jejich chutí, nýbrž o výjimečnost období dětství.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1763) - 77.140 (?), 5.4.2018 12:12
Zdarec
Nepreferuju žádnou barvu, preferuju kvalitu a chuť.Samozřejmě jsou jablíčka která přitahují zrak častěji buď tvarem nebo barvou.Odpovím tedy.Opravdová krasavice je na mé zahradě Akane (chudinka odstřelená) - úžasná zářící červeň,ozdoba každého stromu k nepřehlédnutí.Od poloviny září se chodím dívat na Orion zvláště v podvečer.Skutečná zářící hvězda.Hned vedle Spencer se svoji zvláštní červení s hustými a výraznými lencitelami.Rostou vedle sebe, ten kontrast je úžasný.Takové moje přáníčko je sehnat zářivě oranžovou odrůdu (pokud existuje).Chtěl jsem zkusit Domino, nesehnal jsem však rouby. - Mičurin II (470 m)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.219 (?), 5.4.2018 20:48
Barevně mám nejraději žlutočervená nebo červená. Chuťově mi vyhovují spíš sladší a s různým aroma - aby jablko vonělo, nejlépe z každého stromu jinak ...
Moje "srdeční" záležitost je Gascoigneho šarlatové, teď ho ale kvůli místu na zahradě nemám. Jinak mám ráda třeba Hornokrajský malináč, Matčino, z novějších Rajku... Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|