Admirál, Sirius, Meteor

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.178 (?) 
19.6.2016 10:04

U mňa je to podobné. Ochranu proti chrastavitosti robím (postreky), napriek tomu sa na listoch Goldenu a Jonagoredu objavila. To sú ale senzitívne odrody na túto chorobu, takže nič nezvyčajné. Je to dané aj počasím, ktoré tento rok podporuje tlak tejto choroby, u nás neobvykle veľa pršalo a teraz je teplo. Taktiež moje TAKZVANÉ rezistenty ju zatiaľ nemajú. Ale ešte nie je koniec sezóny, uvidíme neskôr. Každopádne platí že čo bolo vlani, nemusí byť teraz. IH

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1763) - 165.146 (?), 19.6.2016 12:19

Snažíte se odvrátit pozornost od primárního problému HOŘKÁ PIHOVATOST versus STRUPOVITOST a jejich dopady na pěstování.Já totiž píšu také ze své praxe.

Jinak letní řez proveden, ochrana proti strupovitosti ukončena, probírka plodů provedena na rozhraní května a června.Včera instalovány protikroupové sítě do pohotovostní polohy.Zahradě zdar. - Mičurin II (470m)

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 19.6.2016 12:41

Primárním problémem nebylo HOŘKÁ PIHOVATOST versus STRUPOVITOST a jejich dopady na pěstování, nýbrž zda pěstovat Admirál, Sirius či Meteor (resp. Merkur).
   Nicméně jak strupovitost, tak hořká pihovitost jsou pěstitelským problémem a má smysl se o nich bavit. Nemůžeme ale zaměňovat pojmy "moje zkušenost" a "objektivní pravda". Netvrdím, že hořkou pihovitost neznám. První úrody čerstvě přeroubovaných stromů, nepříznivý rok, kdy na stromě zůstane jen pár plodů, to jsou situace, kde ani postřik vápníkem nepomůže. U odrůd, které jsou k této fyziologické chorobě náchylnější praktikuji extenzivnější přístup. Tedy volím bujnější podnož, řežu spíš míň než víc, příliš nehnojím a je-li to možné, omezuju i letní řez a probírku. 

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1763) - 165.146 (?), 19.6.2016 16:28

Pane Vysloužile, jako obvykle podsouvání něčeho co jsem nikdy neřekl.Najděte úryvek kde jmenuji odrůdy Sirius, Merkur.Nenajdete že?Jenom výmysly a manipulace.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 236.1 (?), 19.6.2016 16:31

Najděte úryvek kde jmenuji odrůdy Sirius, Merkur.Nenajdete že?

Je to název tohoto vlákna. O tom chtěl poradit zadavatel, tedy to byl primární problém. Nebo se mýlím?

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1763) - 165.146 (?), 19.6.2016 16:57

Mýlíte, já jsem to nenapsal.Reagoval jsem pouze na bagatelizování hořké pihovatosti a napsal další souvislosti s jejím výskytem.Pokud by nedošlo k té nepřesné interpretaci (strupvitost-hořká pihovatost)vůbec bych na toto vlákno nereagoval. A proč také, nemá s odrůdamy Merkur a Sirius žádné zkušenosti.- Mičurin II (470 m)

Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 20.6.2016 6:55

Zdravím Vás pane Polehlo. Náchylnost odrůdy ke strupovitosti považuji za závažnější, protože vyžaduje každoroční protiopatření, ve formě několikanásobných postřiků proti houbě. Oproti tomu náchylnost odrůdy k hořké pihovatosti se projevuje při nevyvážené výživě stromku, tj. obvykle přehnojením, uvádí se zejměna dusíkem, draslíkem a hořčíkem.. Zde je protiopatřením přestat stromku tolik "podstrojovat" a spíše se snažit zvýšit obsah humusu v půdě, což se kladně projeví v dalším roce.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1763) - 73.141 (?), 20.6.2016 8:32

Zdravím Vás pane Jiří.Je jasné, každý budeme mít trochu jiný názor a já to od Vás respektuji.Osobně strupovitost a hořkou pihovatost stavím co do škodlivosti do stejné roviny.Proti strupovitosti ošetřuji čtyřikrát a takový indikátor jako Mc Intosh touto chorobou netrpí, pokud tedy není mimiřádně vlhký rok ale to se nakazí i tzv.rezistenti.Proti hořké pihovatosti aplikuji třikrát Ca na konci července, srpnu a začátkem září zvláště po vydatných deštích to podporuje rozvoj této fyziologické poruchy a plody potřebují vápník.Umělá dusikatá ani kombinovaná hnojiva každoročně neaplikuju.Jednou za 4 roky zaryju pod stromy dobře uleželý kravský hnůj a jednou za 8 let s hnojem přidám draslo a fosfor.To je všechno.Přesto mě loni nemile překvapilo 30% napadení hořkou pihovatostí Rozely na 9-ti letém vřeteni.Na Bohemii asi 5%.Někdo může namítnout rozdí mezi Ca a "jedy".Dnešní moderní přípravky se po splnění své ochranné funkce rozpadají na neškodné prvky nezatěžující významě půdu zvláště když je regenerovaná chlévským hnojem.Víte v jednom čísle Zahradkáře padl dotaz, zda se mohou kompostovat ošetřené lupeny zeleniny a listy stromů. Odpověď odborníka byla jednoznačná. Rozkladným procesem se vše rozloží na neškodné prvky a kompost lze bez obav použít. Zahradě zdar - MIčurin II (470m)

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 68.74 (?), 22.6.2016 8:59

Dlouho jsem zde nebyl a myslím, že zase nebudu.
Diskuse v tomto vlákně se opět trochu zvrhla na vše možné, jen ne na jasnou odpověď zadavateli, snad s vyjímkou příspěvku p. Vysloužila.

Protože tazatel je od Pardubic, tak bych mu jednoznačně doporučil odrůdy Admirál a Sirius.
Merkur zde bude pouze raně zimní odrůda s optimální chutí od půli listopadu do konce prosince. Kdežto na obou doporučených odrůdách si lze pochutnávat od konce roku do května.

Co se týče pihovitosti Admirálu, bylo zde o tom v minulosti řečeno mnohé, letos zde p. Vysloužil uvedl v některém vlákně doporučení šlechtitele jak pěstovat a hnojit. Moje vlastní zkušenost s tím je shodná.
Co se týče vydatné závlahy po období sucha, ta má, podle mě, spíš než na pihovitost, vliv na vznik sklovitosti dužniny.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 22.6.2016 10:09

Pán Vinšálek, dovolím si trochu protestovať. Zadávateľovi som poradil aj ja (viď moje príspevky z 18.6.16 o 00:08 a 16:48 hod). Dokonca som moje odporúčania aj zdôvodnil porovnaním odrôd aj analýzou skladby jabloní ktorú má zadávateľ v záhrade. Ale to nie je podstatné, teší ma, že Vaše odporúčanie a moje odporúčanie sa zhodujúsmiley.   IH

P.S.: Máte pravdu aj s tou úrovňou diskusie, môj podiel na tom ma mrzí a pokúsim sa do budúcnosti polepšiťwink.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz