Kolik lidí, tolik chutí... každý si musí vybrat a odrůd je tolik, že si vybere. Staré osvědčené odrůdy úplně nezatracuji, mám rád více odrůd pro porovnávání rozmanitých chutí, ale často to je větší odolnost i menší nároky ovšem ve spojení s horší chutí. Červené mutace James Grievu se mi zdají o trochu později zralé, snad i méně mastné a i pomologie hodnotí J.G. chuťově vysoko, samozřejmě v optimální zralosti, která je bohužel velmi krátká. Je dobře mít malý strom, neznám jinou, tak výnosnou odrůdu.
Velmi důležité je stanoviště stromu a dokonce i místo na zahradě. Z odrůdy Bohemia byl ve slunném teplém dolíčku a v blízkosti sousedovy drůbeže i díky vosám takový odpad, že došlo k likvidaci, stejná odrůda o kousek dál víc na luftě pěkně prospívá. Tam, kde je "frišno" je situace jiná, teplá a suchá jižní stráň je opět o něčem jiném, nemluvě o blízkosti vodní plochy. A stačí mulda, zavezená slušnou zemí a o strom je postaráno. Místní půdní podmínky a mikroklima nelze opomenout.
Rozhlédnout se kolem, co se komu daří a poradit se se sousedy či společně ochutnat je metoda trochu obyčejná. Asi proto funguje. Z.