Bahenní zahrada plná rostlin a jejich kořisti

Bahenní zahrada
Zdroj: blog.lilieswatergardens.co.uk

V dnešním článku se zaměříme na galerii rostlin, které se umí postarat o sebe, protože aktivně přitahují a loví hordy hmyzu, přičemž se věnujeme tématu domácího zahradničení. Bahenní zahrada se často nachází hned vedle malého zahradního jezírka a poskytuje ideální prostředí pro směs masožravých a exotických rostlin, kterým se daří v kyselé půdě a nízkým obsahem živin.

Bažinná plocha se snadno udržuje a tvoří zajímavý doplněk krajiny. Nejlepší ze všeho je, že se tyto rostliny samy živí a každá rostlina v mé bahenní zahradě se ukázala jako zimovzdorná. Údržba bahenné oblasti je jednoduchá a zároveň přináší zajímavý prvek do celkového vzhledu krajiny. Bahenní zahrada je jak živý div, kde masožravé rostliny tajemně lákají své kořisti do svých lepkavých pastí, vytvářející neustále se měnící scénu přírodního boje o přežití.

Tato malá zahrada je nejhorší noční můrou brouka
Zdroj: veggiegardeningtips.com

Vytvoření bažinaté zahrady

Vytvořit bažinatou zahradu pro masožravé rostliny je docela snadné: vykopejte dva metry hlubokou a libovolně širokou jámu a pak do ní vložte fólii z materiálu na vyložení jezírka. Vložka by měla být perforovaná nebo proříznutá, aby zadržovala vlhkost, ale umožňovala pomalý odtok vody. Poté jednoduše vyplňte novou plochu pro bahenní zahradu rašelinovým mechem a pískem, abyste vytvořili lehkou a kyselou půdní směs.

Pak už stačí jen vysadit bahenní rostliny a zajistit běžnou péči: udržovat plochu odplevelenou, zalévat ji destilovanou nebo dešťovou vodou podle potřeby a prořezávat ji, abyste regulovali růst a odstraňovali odumřelé listy. Následují fotografie je z bahenní zahrady.

Tato malá zahrada je nejhorší noční můrou brouka
Zdroj: veggiegardeningtips.com

Bahenní rostliny

Mnoho bahenních rostlin patří mezi masožravé druhy a mucholapka venušinská je jednou z těch, které většina lidí zná. Existují různé kmeny mucholapek včetně unikátních druhů, které jsou červeně zbarvené nebo které mají obrovské pasti na chytání hmyzu.

Tato malá zahrada je nejhorší noční můrou brouka
Zdroj: veggiegardeningtips.com

Džbánovité rostliny patří mezi nejokrasnější bahenní rostliny s vysokými džbány v různých barvách. Každý hmyz, který se nešťastně odváží sestoupit dovnitř džbánů, se stane potravou rostlin a už ho nikdy neuvidíte!

rostliny
Zdroj: veggiegardeningtips.com

Rosnatky jsou docela zajímavé, pokud se ovšem nestanete hmyzem, který uvízl na jednom z lepkavých ostnů pokrývajících listy rostliny. Tyto masožravé rostliny se vyskytují v různých velikostech a tvarech listů s červenými třásněmi a kapkami nektaru, které umocňují jejich krásu a pomáhají přilákat a chytit kořist.

rosnatky
Zdroj: veggiegardeningtips.com

V bahenní zahradě není všechno jen „rostlina-žrádlo-brouk“, protože se zde nachází i několik jedlých nebo léčivých rostlin. Zde je brusinka, která velmi spokojeně roste vedle svých vražedných sousedů, protože produkuje tyto trpké červené bobule pro zahrádkáře.

bahenní zahrada
Zdroj: veggiegardeningtips.com

V podmínkách bahenní zahrady se daří různým mechům, včetně mechu sphagnum. Mají také užitečné využití, od materiálu pro vrstvení vzduchu při množení rostlin až po primitivní pohotovostní obvazy na řezné rány a škrábance. Mezi další rostliny, které se hodí do bahenní zahrady, patří máslovky, orchideje a měchýřky.

rostliny
Zdroj: veggiegardeningtips.com

Nahoře je pohled na letovou zónu přilétajícího hmyzu, který hledá místo k odpočinku, stín a rychlý nápoj. Litujte nic netušící mouchu, která se vydá do této džungle na dvorku plné hladových rostlin, žab, pavouků a dalších tvorů.

Pokud tedy hledáte zajímavý projekt na zahradu a chcete ji obohatit o něco jiného, zvažte vytvoření bahenní zahrady a osázení sortimentem masožravých rostlin. Dodá dvorku na zajímavosti a ukáže se jako smrtící místo pro hmyz! Bahenní zahrada ožívá jedinečným spojením masožravých rostlin a exotických druhů, vytvářející fascinující prostředí

Závěr

Vytvoření bažinaté zahrady pro masožravé rostliny není pouze zahradnickým projektem, ale cestou k fascinujícímu biodiverzitnímu ráji. Sledujte, jak se tyto rostliny nejen krásně vyvíjejí, ale aktivně lovením kořistí přinášejí do vaší zahrady unikátní a poutavý prvek. Rozhodně to bude místo, kde se příroda stává divadelním představením, plným nejen krásy, ale i přirozeného zákona ‚živíš se, nebo budeš sežrán.‘ A tak, pokud toužíte po zajímavosti a smrtonosném zážitku pro hmyz, zvažte vytvoření vlastní bahenní zahrady jako nevšedního a odvážného zahradního projektu!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno