Přezimování rajčatových rostlin

Většina zahrádkářů pěstuje rajčatové rostliny jako jednoletky. Během sezóny se o ně starají a poté je na podzim vyhodí na kompost. Co kdyby ale bylo možné přezimovat řízky rajčat? Je možné přezimovat rajčata? Ano, je to možné, ale vyžaduje to určité znalosti. Přečtěte si následující rady a triky pro přezimování rajčatových rostlin.

Můžete přezimovat rajčatové rostliny?

Rajčata jsou plodiny teplé sezóny, které nejlépe rostou na plném slunci a za teplých teplot. Teploty klesající pod 16 °C brání opylení a vývoji plodů, což je důvod, proč mnoho z nás vyřazuje naše rostliny, když se sezónní teploty ochlazují. Rajčata jsou původem z Jižní Ameriky, kde rostou jako trvalky. Domestikována kolem roku 500 př. n. l., rajčata se dnes běžně pěstují jako jednoletky. Ale co kdyby existoval způsob, jak rajčata připravit na zimu? Existuje metoda přezimování rajčatových rostlin, ale nečekejte, že během zimních měsíců budete trhat zralá rajčata přímo z keřů. Místo toho je cílem, aby rostliny přežily zimní období, dokud nebudou moci být znovu vysazeny ven, aby mohly produkovat plody, až se oteplí.

Pěstování rajčat ve skleníku v zimě

Jedná se o nejideálnější způsob, jak přezimovat vaše milované rostliny rajčat. Mít přístup ke skleníku během zimy je úžasné. Skleník by měl být vybaven topením. Aby bylo možné přezimovat vaše rostliny rajčat ve skleníku, přesaďte rajčata do květináčů a přemístěte je do skleníku. Udělejte to před prvním mrazem. Nenastavujte v skleníku tropické teplo. Nechte rajčata v květináčích aklimatizovat a postupně zvyšujte teplotu ve skleníku, pokud chcete skutečně pěstovat plody. Pokud chcete, aby rostliny přežily zimu a nutně neplodily, nemusí být teplota zvyšována skoro vůbec. Aby rajčata ve skleníku plodila, budete se muset ujmout role opylovače a rostliny bude třeba hnojit každé 4 až 6 týdnů. Pokud však pouze chcete, aby rostliny přežily zimu a neočekáváte, že by měly nést plody, nehnojte je.

Přezimování rajčatových rostlin - ve skleníku
Zdroj: primarady.cz

Nejlepší způsoby, jak přezimovat rajčata

Pokud máte skleník, můžete pěstovat rajčata po celý rok. Pokud ne, pro přezimování rajčat existují tři další metody — můžete je přezimovat uvnitř domu, jako řízky stonků nebo udržovat rostliny rajčat v holokořenném spánku během zimy.

1. Přezimování řízků rajčat

Jedná se o praktický způsob, jak získat před sezónou náskok. Vyberte si pro řízky zdravé větvičky rajčatových rostlin a odstřihněte je před nástupem mrazů. Poté nechte větvičky zakořenit ve vodě a sledujte růst kořenů. Jakmile kořeny vyrostou, přemístěte řízky do květináčů s půdou a zajistěte jim dostatek světla. Občas otáčejte řízky, aby se nesměřovaly jen na jednu stranu. V případě, že použijete již předhnojený substrát, další hnojení není potřeba. S příchodem jara a teplejšího počasí začněte řízky otužovat, abyste je připravili na přesazení ven. Po ustálení teplot bez rizika mrazu řízky přesaďte ven do zahrady. Tento postup umožní rajčatovým rostlinám růst pro následující pěstitelskou sezónu.

2. Přesun celých rostlin rajčat dovnitř

může vypadat jako nejjednodušší metoda přezimování, ale nevýhodou je množství světla, které rostliny potřebují. Zimní dny nejsou dostatečně dlouhé ani intenzivní pro rajčata. Pokud rostliny umístíte k oknu, rostliny budou slabé a budou se natahovat za světlem. Lepší jsou rostlinné lampy, které by měly svítit 18-20 hodin denně. Dalším problémem při přezimování celých rostlin rajčat jsou škůdci. Před přenesením dovnitř rostliny dobře opláchněte, abyste se vyhnuli boji s hmyzem. Na jaře, když pominou všechna mrazová nebezpečí, postupně začněte otužovat rostliny, zhruba po dobu 2 týdnů je přivykejte na venkovní podmínky. Poté je přesaďte buď do zahrady nebo do nádoby, rostliny přistřihněte na polovinu a pravidelně je začněte zalévat a hnojit.

Přezimování rajčatových rostlin - přesun rajčat dovnitř
Zdroj: plantura.garden

3. Udržování rostlin rajčat v klidovém stavu bez kořenů

Jedná se o starou techniku přezimování rajčat, která spočívá v přezimování rostlin bez půdy kolem kořenů. Ideálními místy pro tento proces jsou chladné sklepy nebo garáže. Před mrazem vyjměte rostlinu z půdy, ořízněte ji na 30 cm a odstraňte z kořenů co nejvíce zeminy. Kořeny poté omotejte vlhkým mechem nebo novinami a zabalte do bavlněné látky. Balíček s kořeny uložte do plastového sáčku a umístěte do chladu. Každých šest týdnů zkontrolujte rostlinu, zda jsou kořeny stále obklopeny vlhkým materiálem. Na jaře rostliny vyjměte a zasaďte do květináčů asi 6 týdnů před posledním mrazem nebo je nechte v klidu, dokud nepomine nebezpečí mrazu, a pak je vysaďte na zahradu.

Na závěr, i když většina zahrádkářů pěstuje rajčatové rostliny jako jednoletky a vyhazuje je po sezóně na kompost, existuje možnost přezimovat řízky rajčat. Podělte se s námi do komentářů, zda jste využili rady a triky pro přezimování rajčatových rostlin z tohoto článku.

3 KOMENTÁŘE

  1. Zkoušel jsem přezimovat řízky, odebrané z rostlin v září a začátkem října. Doma, v cca 18°C. Dopadlo to katastroficky. Ty řízky, takto pozdě odebrané, už měly v sobě zárodky chorob, ačkoliv vypadaly naprosto zdravě. A v porovnání se sazenicemi, pěstovanými ze semínek vysetých začátkem listopadu, nedaly téměř žádnou úrodu a během jara odešly úplně právě na ty choroby.
    Od té doby vsázím při pěstování přes zimu doma pouze na semenáčky. První zralé plody pak mám během března.
    Řízkování ale pravidelně s úspěchem používám na zahradě. Řízky, odebrané a okamžitě zasazené v červnu, se ujímají velmi ochotně (dostatek zálivky je samozřejmostí) a například letos mi začaly dávat zralá rajčata už v srpnu a celkově mi těch cca 30 řízků dalo 30 kg zralých rajčat, tedy díky teplému podzimu. Ale hlavně jsem z nich před mrazy (21.10.) otrhal spousty zdravých zelených rajčat na dozrávání v interiéru. Loňská zelená rajčata pak uzrávala až do března, i když odpad byl vysoký, až 70%.

  2. Zkoušel jsem první způsob, hlavně u odrůd, jejichž semínka byla tenkrát těžko dostupná. Měl jsem zato, že řízky, které jsem odebral, byly naprosto zdravé. Alespoň tak vypadaly. Před ani po odběru jsem neprováděl žádný postřik. Choroby je nakonec dostaly, takže už během zimy postupně odumíraly. Kdežto sazenice vypěstované ze semínek (výsev počátkem listopadu a přisvětlování LED žárovkami 20W, 6500°K kolem 13 hodin denně) mi daly první rajčata už v březnu. Od té doby sázím jen na ně. Rok od roku s lepšími výsledky. Spotřeba elektřiny je v poměru k ostatní spotřebě v domácnosti zanedbatelná.
    Zkoušel jsem i druhý způsob, ale ne s rajčaty, ale paprikami. Omyl jsem je, ale přesto byl výsledek zamoření nejprve mšicemi, to jeden rok, a sviluškami druhý. Postřik třeba Mospilanem by byl nejspíš pomohl v obou případech, ale já k postřikům doma nemám důvěru. (Manželka by mne asi hnala.)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno