Hnojeni lidskymi výkaly ze separacni toalety



host - 136.16 (?)
11.6.2009 12:00

Pokud se s těmi výkaly nechcete rozloučit, tak bych to nasypal do hromady trávy a udělal kompost.Pepík

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6488) - 70.100 (?), 11.6.2009 7:34

Většina čtenářů fóra má povědomost o biochemii a dalších disciplínách velmi obecnou. Tedy debata nemůže být odborná v tom slova smyslu. Dotaz byl na možnost použití fekálií (sušených) v zahrádkářství. Předpokládám, že tazateli šlo o množství produkované v jedné domácnosti, nechtěl zpracovávat odpad z celého města. Zda to vhodné je, či není nejde direktivně stanovit. Každý ať se zachová podle sebe. Moje rada byla podle dostupné zahrádkářské literatury. Pokud jde o nějaké patogeny trávicího traktu,  můj - velmi nevědecký - názor spočívá v tom, že to, co už v sobě mám, mně samému uškodit nemůže. Neb "prdel - čelo = jedno tělo".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 30.191 (?), 10.7.2009 10:09

Úplně s Vámi souhlasím!!!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 11.6.2009 10:16

Hmm, vysušený lidský exkrement zůstává vysušeným lidským exkrementem se všemi riziky, které k tomu patří. Jen naivka, nebo naprostý hlupák by si jej dal do květináče.

Neproběhly rozkladné procesy a jedná se o vysoce rizikový matriál. I přes chemii v separačních toaletách nedojde k tomu, že by byla sušená stolice prostá choroboplodných zárodků. Na nakládání s tímto typem odpadu májí hygienické předpisy zcela jednoznačný názor...

V tlustém střevě žije ve stolici celý vesmír nebezpečných patogenů - lidský organismus před nimi chrání extrémně silná imunitní bariéra ve stěně střeva.(mnohem silnější, nesrovnatelně silnější, než na jakémkoli jiném místě organismu) Bakterie jsou tak umístěny za "ostnatým drátem". Co dokáží fekální bakterie udělat s člověkem i v malém množství, pokud se dostanou do studny ví i malé dítě. Následné průjmové onemocnění je ještě lepším výsledkem...

Koneckonců, kdo byl někdy na exotické dovolené v Egyptě, či Tunisu, a místo koupání strávil dovolenou na tolaetě s konečníkem podrážděným z nepřestávajícího průjmu a žaludkem otočeným na ruby z neustávajícího zvracení, má dobrou zkušenost jak dopadá požití zeleniny hnojené "čerstvými fekáliemi", které je v těchto zemích tradiční.

Pokud dojde z nějakých patologických příčin k porušení (i malému) stěny střeva "prasklý slepák" a i malé množství obsahu střeva se dostane do volné dutiny břišní, jde pacientovi o život a bez lékařské pomoci mu hrozí smrt v hodinách. (často dopadne například starší, či oslabený pacient špatně i přes včasně poskytnutou pomoc)

Toliko jen v krátkosti k tomu, že co je "ve mě mi přece nemůže škodit".  K tomu ještě jedna poznámka. V trávicím traktu u některých lidí přežívají dlouhodobě i bakterie, které jsou vyloženě zabijácké, porušte bariéry, které je drží na uzdě, a bacilonosiče zabijí - například klostridiový původce TETANU - v medicínské literatuře jsou posány příklady lidí, kterým se vytvořil hemeroid,  a touto cestou se pacient infikoval VLASTNÍ stolicí tetanem a na tuto infekci zemřel...Do stejného rizika se dostane zahrádkář, který se bude hrabat rukama v takto pohnojeném záhonu a bude mít tu smůlu, že bude mít na ruce oděrku, nebyl již dlouho očkován a stolice použitá k hnojení byla kontaminována patogenem tetanu.

Možná jsem příliš citlivý, ale mám nějak pocit, že Váš kamarád chemik tento typ záchodů prodává a pro tušený zisk je přihlouple schopen riskovat zdraví přátel, ale i neznámých lidí.

Odstranění výkalů z našeho okolí znamenalo v historii dramatický zlom nejen v kojenecké úmrtnosti, ale nemocnosti a úmrtnosti obyvatelstva obecně.

Při čtení některých "nově objevených" pravd nevím, zda se mám smát, či plakat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6488) - 70.100 (?), 11.6.2009 10:32

Ano, některých, někdy, občas. A naopak jsou známy případy, kdy lidé přežili ve výkalech, zvratcích a podobném svinstvu. Jste velmi jednostranný, to byste jako (pravděpodobně) odborník být neměl. Jsem přesvědčený, že kompostování obsahu toalety, pokud se zachovají základní hygienická pravidla, není až tak strašlivě nebezpečné, jak popisujete.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 244.4 (?), 11.6.2009 10:48

Já mám dojem, že původní dotaz zněl na použití sušeného lejna v květináči či zeleninové zahradě a v tomto duchu se nesly i poslední odpovědi..

Jinak např. bakterie Salmonely moc vysoké teploty nevydrží - 70 oC je spolehlivě zabíjí - trochu jinak je tomu u r. Bacilus - některé druhy (subtilis, stearothermophilus) vydrží opravdu hodně, takže se dokonce používají k testování účinnosti sterilizátorů...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 225.186 (?), 1.10.2014 1:35
Hnojit lidskymi exkrementy je totalne nevhodne, pomine-li se fakt, ze dnes k likvidaci pouzivame cistici linky a chemicky vyplach genetickeho materialu, nejlepsi vhodnou variantou je pak technika kompostovani (odrudova predloha) a dohnojovani zakladni anorganikou - t.j. soli, nejlepe hlubinneho ci morskeho puvodu, muzu-li si dovolit laicky zargon, pak tedy lamanka. Autor ma praxi v hnojivarstvi cca. 4 roky.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 11.6.2009 10:59

Jsou známy případy lidí, kteří přežívají ve stoce. Statistiky jasně hovoří o rizikovosti takového počínání. Jakákoli zlehčující diskuse a subjektivní hodnoceni "zadek. čelo, jedno tělo" není ani  ´úsměvná, je nebezpečná.TEČKA.

Odstranění fekálních odpadů z okolí lidských příbytků znamenalo dramatický pokles výskytu nemocí a úmrtnosti obecně. Kde se tak nečiní, panuje z hlediska hygienického a zdravotního středověk. TEČKA.

Je dobré se vyjadřovat k problematice, ve které je člověk argumentačně a věcně pevný v kramflecích. (PS. Výkaly jsou rizikové, jedná-li se o stolici, moč je u zdravého člověka sterilní a v nouzi můžete teoreticky vypláchnout například ránu močí - ale přímo od zdroje, nikoli z nádoby, zvratky jsou jen hnusné, ale jinak z hlediska infekčnosti neškodné, vysoký obsah HCl dokáže v žaludečním obsahu minimalizovat choroboplodné zárodky, ty se namnoží následně právě až v tlustém střevě)

To co autor popsal je Cimrmanovským "vyfukováním kouře do lavóru s očekáváním, zda vzniknou touto cestou démanty".

Add kompostování - o tom tady v pravém slova smyslu  (Plnohodnotné kompostování, včetně časových lhůt a teplotních křivek) nebylo řeči.

Nicméně podívejte se na průmyslově vyráběná hnojiva ze zviřecích fekálií, jsou relativně drahá a to díky tomu, že aby došlo k odstranění i těch choroboplodných zárodků, které kompostování nezabije, následně se zahřívají.

Ale nejsem fanatik, kvalitní, standardní dobu probíhající kompostování je třeba pro mne přijatelným rizikem (i bez umělého zahřívání na bod varu). Nicméně dělat reklamu separační toaletě sekundárním marketingem ála "po měsíci to voní jako perník a mohu si to dát na talíř" je trestuhodné, a láká to k tomu, poslat na prodejce podobných zařízení šťáru v podobě hygienického dozoru. V tomto odstavci samozřejmě nereaguji na Váš příspěvek , ale předchozí diskusi obecně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6488) - 70.100 (?), 11.6.2009 11:33

Pane Alí nenapadejte tu diskutující, že neznají tolik co Vy (možná). Není každý vševěd a opakuju Vám už poněkolikáté, že toto NENÍ vědecká diskuse. Tedy přispívat může kdokoliv, kdo má chuť. Znalosti na to nemají vliv.

O kompostování (bez křivek) tu řeč byla, opět nečtete pozorně vlákno. Obdivuju Vaši úpornou snahu seštěkat (domnělého) oponenta úplně na ultimo, zadupat ho do země. Od tak vzdělaného člověka bych očekával jiný přístup.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 136.16 (?), 11.6.2009 12:00

Pokud se s těmi výkaly nechcete rozloučit, tak bych to nasypal do hromady trávy a udělal kompost.Pepík

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 63.177 (?), 12.8.2009 21:55

Dobrý večer, tohle téma snad nikdo nemůže myslet vážně, už jen ta představa, jak si asi pán pochutnává na takto, například přihnojené mrkvi a jiné zelenině je fakt otřesná.Nejlepší hnojení je od našich domácích přežvýkavců, víte čím je krmíte... seno, tráva,šrot, zemáky.To vše samozřejmě z vlastní produkce... Pokud se někdo rozhodne hnojit těmi lidskými ekskrementy přeji mu od srdce dobrou chut!!! H.F

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu8:34
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika