Kosatec - kdy přesazovat a nároky



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
krtonoška - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56) 
4.7.2006 15:05, zobrazeno: 205711x
Stará zahrada - květiny po celém pozemku. Snažím se vytvořit květinovou zahrádku z rozházenýćh květin po celé staré zahradě a jedním problémem je pro mě krásný květy kosatců - žluté a nádherně fialové... kdy je mám vyjmout z půdy pod jabloní, třešní... a podobně... a jak připravit jejich budoucí místečko... ohledně sluníčka, půdy... atd děkuji krtonoška
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 174.241 (?), 6.7.2006 21:15

Když budou zatažené listy, můžete vyjmou hlízy a nechat je tak čtrnáct dní zaschnout...mezitím připravte záhonek, jemně vyhonojit uleželým kompostem, ne čerstvý hnůj. Hlízy zakryjte tak do třech cm zeminou, nemusíte příliš zalévat .

přeji Vám mnoho úspěchů

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 242.46 (?), 12.7.2006 8:46

Já to dělám následovně. Záhon pro výsadbu kosatců začnu chystat už na podzim, kdy zaryji dobře proleželý hnůj. Na jaro na toto místo zasadím velmi ranné brambory a po jejich vykopání přesazuji kosatce. Pokud mne tlačí čas použiji způsob svého předchůdce, kdy do záhonu kultivátorem zapravím dostatek kompostu ( já používám substrát ze žampionárny). Kosatce se dají přesazovat po odkvetení (dokonce i během květu) až do poloviny srpna. Pozdější dobu nedoporučuji. Ja osobně přesazuji v době, kdy se začínají tvořit nové kořeny, což je doba těsně po odkvetení. Sazenice vybírám středně velké u kterých není předpoklad, že příští rok vykvetou aby měla rostlina dost času na růst. Sázím cca 3 až 5 cm hluboko a do prvního deště zalévám. Pak už sazenice nechám vlastnímu osudu. Ještě jednu poznámku. Pokud máme kyselou půdu je dobré přidat starou omítku nebo dřevěný popel.

Pepa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 97.152 (?), 31.5.2007 22:21
Nerad bych ze sebe dělal chytrého, ale nadá mi to abych tady neupřesnil pár věcí co tu píše Petr Rybízek, předpokládám že je tady řeč o vysokých kartáčkových kosatcích Iris x barbata:
1) kosatce nemají hlízy ale oddenky
2) jak správně uvádí Pepa, kosatce je možno přesazovat po odkvetení cca do konce srpna, aby ještě stihly zakořenit. Přesazovat kosatce po zatažení listů - tj. někdy pozdě na podzim je hloupost.
3) nechat "hlízy" 14 dní zaschnout je hloupost na druhou, zaschnutí kořenů je jen ke škodě rostliny - špatně se ujímá, pozdě roste, příští roky nekvete. Naopak cílem je přesadit rostliny tak, aby neutrpěly žádný šok, tj. jak uvádí Pepa do ujmutí sazenic je dobré je zalívat. Při přesazování vybíráme jen nejsilnější oddenky, nezapomeneme listy zakrátit na 1/2 - 1/3 tak, abychom snížili transpiraci rostliny než zakoření.
4) "hlízy "  nesmí být  zahrnuty  zeminou, oddenky kosatců musí mít kořeny v půdě, ale vlastní oddenek by měl být z 1/2 na povrchu půdy, jinak hrozí nebezpečí hniloby

Kompost není ke škodě - vylehčí půdu, čerstvý hnůj pěstitelé nedoporučují (hniloba), můj názor je, že pokud máte normální - dobrou zahradní půdu, ani nemusíte moc hnojit, příští rok stačí nějaké minerální hnojivo s malým obsahem N. A ještě drobnou připomínku k Pepovi - středně velké sazenice nevybírej, vyber ty nejsilnější, kosatce jsou přece okrasné květiny a když kvetou již prvním rokem po řesajení jenom dobře, druhý rok už v dobrých podmínkách kvetou stejně bohatě a nepoznáš jestli to byla silná nebo střední sazenice.

Na místě Krtonožky bych bral víc ohled na:
- aby bylo místo co nejvíce sluné, pod stromy ve stínu kosatce nikdy bohatě nepokvetou a mohou uhnívat
- aby byly záhonky bez vytrvalých plevelů - s pletím je později moc práce!

Jinak bych doporučil k přečtční pár rad například od Ing. Z. Krupky:

http://www.kgardens.org/K3.htm

Ať vám dobře rostou a vetou.
HONZA
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Joze - (9), 1.6.2007 9:16

Pár doplňků k předcházejícímu přízpěvku. ad. 1/  budeme slovíčkařit, nebo sdělovat své zkušenosti ? ad. 4/  já osobně "hlízy, oddenky,hrizomy"  zakrývám 3-5cm zeminy ,viz foto a vůbec to nemá vliv na kvetení. A proč středně velkou sazenici? Protože v poslední době se čím dál více dostávají na náš trh nové odrůdy, které sice mají hezké květy ale jsou choulostivější . Je třeba si uvědomit, že není dnes problém získat rostlinu, která byla před 3-4 roky vyšlechtěna v USA a která ještě není adaptována na naše podmínky. Adaptace trvá 5-10 let ( zaleží, zda to jsou kosatce od p Schreinera nebo p.Aitkena, Keppla atd...). Proto, když zasadím střední sazenici mám větší jistotu, že mi další rok nevykvete a lépe se rozmnoží. Někdy se totiž stává, že Vám sazenice na jaře vykvete ale nevytvoří novou rostlinu. A to je její konec. A až dáte za novinku 1500 Kč, ta si příště rozmyslíte co budete sadit.  

Pepa                                                  

kosatec přesazování
kosatec přesazování
kosatec přesazování
kosatec přesazování
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
krtonoška - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (56), 6.6.2007 21:13
Děkuji za Vaše rady, již letos jsem měl nádherné velké květy kosatců - fialové a žlutě bílé....krása. Přesto si neodpustím ---musím je přesazovat každým rokem?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 230.20 (?), 7.6.2007 5:56
To určitě ne, stačí jednou za tři, čtyři roky. A klidně je dávám zpátky na stejné místo, jen je proberu, zeminu v rámci možností vylepším a jede se dál. Po téhle zmlazovací kůře pravidelně ožijí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497), 10.8.2007 21:55
Pěstování kosatců je nádherná záliba, může přinést pěstiteli mnoho radosti. Nerad bych se se Vámi, kdo máte tuto  zálibu, přel.
Pepo, když zakoupíš cenný oddenek kosatce a chceš mít jistotu že o něj nepřijdeš - je lepší aby, příští rok nekvetl a spíše investoval do přírůstu - s tím s tebou souhlasím. Ale když rozsazuji vlastní trsy, tak mám už materiálu dostatek a proto si myslím, že nemá smysl vybírat menší oddenky. Klidně jich můžu zasázet hned několik a mám jistotu, že když některý uhnije další zůstanou a příští rok snad i zakvetou.
A ještě ke hloubce sázení - jestli vám rostou kosatce zasazené hlouběji než se všude doporučuje, tak to vám gratuluji - máte asi pro pěstování kosatců ideální podmínky (lehčí propustná půda, slunná poloha). Já tyto ideální podmínky nemám (příliš těžká půda), vloni byla u nás dlouhá zima, vlhké jaro a měl jsem VELKÉ problémy s bakteriální hnilobou oddenků. Abych o některé cenné rostliny nepřišel, musel jsem je krádce po  odkvětu přesazovat, protože některé trsy byly silně napadené a jistě bych o řadu sort přišel. Od té doby sázím mělko a dusíkem hnojím jen velmi opatrně. Minulý rok byl v tomto extrémní, nikdy jsem takovéto problémy u kosatců neměl a doufám, že to byla jen výjimka.

Pepo - foto - kosatce máš opravdu pěkné, mrkni na moje.
Kosatec
Kosatec
Kosatec
Kosatec
Kosatec
Kosatec
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 242.46 (?), 28.8.2007 8:32

Honzo mrkni pořádně na třetí snímek. Líbí se Ti ? Co kdyby jsi dal sousedovi pár nových odrůd.

Pepa

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 89.214 (?), 21.9.2007 22:42
Nic mu nedám! Já to kupuju za těžký prachy a on by to měl mít za darmo! Za tu "skleníkovou" parádu sti to stejně nezaslouží.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika