Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:
Nerad bych ze sebe dělal chytrého, ale nadá mi to abych tady neupřesnil pár věcí co tu píše Petr Rybízek, předpokládám že je tady řeč o vysokých kartáčkových kosatcích Iris x barbata:
1) kosatce nemají hlízy ale oddenky
2) jak správně uvádí Pepa, kosatce je možno přesazovat po odkvetení cca do konce srpna, aby ještě stihly zakořenit. Přesazovat kosatce po zatažení listů - tj. někdy pozdě na podzim je hloupost.
3) nechat "hlízy" 14 dní zaschnout je hloupost na druhou, zaschnutí kořenů je jen ke škodě rostliny - špatně se ujímá, pozdě roste, příští roky nekvete. Naopak cílem je přesadit rostliny tak, aby neutrpěly žádný šok, tj. jak uvádí Pepa do ujmutí sazenic je dobré je zalívat. Při přesazování vybíráme jen nejsilnější oddenky, nezapomeneme listy zakrátit na 1/2 - 1/3 tak, abychom snížili transpiraci rostliny než zakoření.
4) "hlízy "  nesmí být  zahrnuty  zeminou, oddenky kosatců musí mít kořeny v půdě, ale vlastní oddenek by měl být z 1/2 na povrchu půdy, jinak hrozí nebezpečí hniloby

Kompost není ke škodě - vylehčí půdu, čerstvý hnůj pěstitelé nedoporučují (hniloba), můj názor je, že pokud máte normální - dobrou zahradní půdu, ani nemusíte moc hnojit, příští rok stačí nějaké minerální hnojivo s malým obsahem N. A ještě drobnou připomínku k Pepovi - středně velké sazenice nevybírej, vyber ty nejsilnější, kosatce jsou přece okrasné květiny a když kvetou již prvním rokem po řesajení jenom dobře, druhý rok už v dobrých podmínkách kvetou stejně bohatě a nepoznáš jestli to byla silná nebo střední sazenice.

Na místě Krtonožky bych bral víc ohled na:
- aby bylo místo co nejvíce sluné, pod stromy ve stínu kosatce nikdy bohatě nepokvetou a mohou uhnívat
- aby byly záhonky bez vytrvalých plevelů - s pletím je později moc práce!

Jinak bych doporučil k přečtční pár rad například od Ing. Z. Krupky:

http://www.kgardens.org/K3.htm

Ať vám dobře rostou a vetou.
HONZA
Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 15 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika