jak se pěstuje mandloň obecná



Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?)
12.11.2007 17:49
Já bych zkusil ještě variantu naplocho. A ty dvě co vyrostly, byly špičkou dolů nebo nahoru?
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2,  3   
host - 62.54 (?), 6.4.2007 20:23, zobrazeno: 81202x

je nutné mít samčí a samičí stromy.Chtěl bych je pestovat pro plody .Bydlím na jih Moravy.Jaké jsou vhodné odrůdy.

S pozdravem

Pavel

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383), 25.4.2007 17:23

Pokud je chcete na zahradu kvůli pár hrstí jader na vánoční cukroví příp. i pro krásné a velmi časné kvetení,je nutné mít stromy dva,stejné,nebo lépe odlišné odrůdy.V r. 70 otec sehnal pod pultem 2 stromky ozn.jako "Mandloň" a s minim. péčí se dožily 35 let.  V 90.roce jsem sehnal Sultán /Sladkoplodá krajová/,pak Zoru a z jejich pecek mam 6 stromů,které se od kupovaných růstem ani plodností neliší. Všechny co v sadě mám,snesly v květu mráz -7 st. i se sněžením a ani v nejtvrdších zimách dřevo nenamrzlo.Choroby jsem nezaznamenal.Podotýkám,že se mandloněmi nezabývám,mám je jako velmi okrajovou záležitost.
Starší odrůdy: Hustopečská, Della Regia, Princesse, Sultán, Broskvová.
Novější: Zora, Nikol, Vama.
Sultán je cizosprašný Nikol a Vama nevím ostatní uvedené jsou nejistě příp.částečně samosprašné. Krom Sultánu a Zory jsem jiné odrůdy ve školkách neviděl,popravdě ani nehledal.
Tolik velmi stručně.

Příjemný podvečer.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 18.139 (?), 12.11.2007 17:44

Dobrý den,

prosím o informaci, jak správně zasadit pecky mandloní. Zda špičkou dolů, či nahoru a jak hluboko. Pecky jsem dostala od maminky, která zasadila pecky 4 (nahoru dolů, nahoru dolů) a vzešly pouze 2 stromy

Díky Iveta

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 12.11.2007 17:49
Já bych zkusil ještě variantu naplocho. A ty dvě co vyrostly, byly špičkou dolů nebo nahoru?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 113.121 (?), 12.11.2007 23:44

Určitě naplocho, ale cik cak systém není důvod, proč 2 nevzešly. Pecka mandloně je nesmírně tvrdá a je běžné, že zasazená vzejde až za rok, nebo vůbec. Nejvíc se mi osvěčilo pecky na dva dny namočit, velmi jemně narušit skořápku ve svěráku a založit je do vlhkého písku do sklepa či ledničky při asi 3 st asi na 3 měsíce. Pak je dám na jaře do květináče a ihned po vzejití opatrně vyklopím i s hlínou tak, abych nepoškodil kůlový kořínek a zasadím na místo určení, nemá ráda přesazování.

Zdravím

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 7.11.2008 14:45

Mandloň obecná (Amygladus communis) je opadavý strom vysoký až 6m. délka jeho života je krátká. Mandloně kvetou asi o čtrnáct dní dříve než broskvoně a mohou být proto poškozeny mrazem. Doporučuje se je, pokud máte požadavek na plodnost, na zimu je chránit protimrazovou konstrukcí, ale pouze přes zimu, skleník není prý pro pěstování optimální, mandloně v něm trpí chorobami a škůdci. Plané variety mívají někdy otrněné větve, plody mají nejedlé, tuhé, pýřité oplodí šedozelené barvy, které snadno puká v podélném zářezu. Pod ním se skrývá hladké pecka s četnými mělkými póry, která obsahuje ploché, oválné jádro se zašpičatělým koncem.

Existují dvě hlavní linie mandloně obecné: sladké mandle (Amygladus communis) convar. dulcis a hořké mandle (Amygladus communis) convar. amara. První jsou oblíbenou pochoutkou, druhé se používají k ochucování pokrmů a jako zdroj oleje.. K jídlu se nehodí pro svou příliš hořkou chuť a také pro vysoký obsah amygladinu.
Mandloně vyžadují obohacenou, lehkou a provzdušněnou půdu a spon alespoň 3m. Po prvním roce se již nemusí vyvazovat ke kůlu. Důležitý je dostatek kompostu a přihrnování. Většinou rostou ve formě keřů, pro které je ideální poloha u zdi. Není vhodné je pěstovat v blízkosti broskvoní, s nimiž se mohou křížit a rodí pak hořké plody. Doporučuje se umělé opálení. Většinou nejsou samosprašné, je tedy třeba pěstovat několik stromů najednou.
Při důkladném řezu, dostatku výživy a vláhy můžeme pěstovat mandloně i ve velkých nádobách. Umožní nám to chránit stromky během zimy a za květu a vynášet je ven na léto. Tak se vyhneme kadeřavosti listů i poškození mrazem. Před mrazem musíme chránit nejen květy, ale i mladé plody. Mandloň, podobně jako broskvoň, plodí na jednoletých výhonech. Vzhledem k velké zátěži plody, neprořezáváme příliš radikálně.
Asi jednou za tři roky odřežeme několik hlavních větví a zbylé horní větve zkrátíme, abychom podpořili plodný růst spodních větví a pahýlů. Nejvhodnější dobou pro tento zásah, který také napomáhá udržovat praktický, keřovitý a nízký tvar, je předjaří, v této době však můžeme vyvolat houbové onemocnění – stříbřitost listů. U zdí a ve vnitřních prostorách se mohou mandloně tvarovat podobně jako broskvoně. Probírka plodů není nutná, je ale vhodnou prevencí dvouletého cyklu plození.
Hnojení- Mandloně postřikujeme jednou měsíčně stimulátorem Bio-Algeen S-90.
Semenáče plodí až po letech a můžeme se dočkat i smíšené úrody sladkých a hořkých mandlí. Ve Velké Británii se mandloně očkují na podnože St. Juliena, potom rodí už třetím rokem. Nejlepšími podnožemi jsou ale semenáčky mandloní nebo broskvoní.
Choroby, škůdci:
Do plodů mohou pronikat škvoři, kteří vyžírají jádro. Je dobré proti nim použít pásy lepenky, omotané kolem jednotlivých větví.  Hlavním problémem mandloní je kadeřavost listů. Zde platí stejná péče, jako o broskve. Mrtvice a klejotok jsou příznakem špatného růstu, můžeme jim předejít důkladným přihrnováním a radikálním řezem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 97.194 (?), 7.11.2008 16:38

Mandloň =  Amygdalus

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 113.121 (?), 7.11.2008 19:17

Dobrý večer,
pane Alí, to je vlastní zkušenost nebo odborný popis? Mohu příp. znát autora?       Díky, zdravím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 7.210 (?), 7.11.2008 20:16

Kdepak, jenom jsem se o mandloň  zajímal a hledal na webu a v literatuře. Sám jsem mandloň odložil, pokud by si člověk přál mít jí i na plody, vyžadovalo by to právě zimní "oranžérii", která se na jaře rozebere. V podstatě literatura doporučuje jen jihomoravské lokality.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383) - 113.121 (?), 9.11.2008 21:00

Děkuji za odpověď, onen popis pěstování mi opravdu připadal jako pro oranžerii a od zahraničních autorů. Asi je to tím, že mandloně (na semenáči) pěstuji na jižní Moravě. Jen mě tam zarazilo pár rad, nejvíce v odstavci chorob konkrétně kadeřavost, kterou jsem za 30 let u mandloní neviděl a přiznám se, ani nevím, že by mandloň touto chorobou trpěla, navíc nikdy jsem je proti žádné chorobě nestříkal. Několik metrů vzdálené broskvoně samozřejmě každoročně. Zřejmě co autor, místo pěstování a tvar, to názor.           Zdravím

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika