Jak připravit zahradu na zimu?

Léto se již pomaluje blíží ke svému konci a letní teplé dny ustoupí chladným větrům zimy. Je čas pomalu začít přemýšlet o přípravě chladnější období. Správná péče o zahradu v zimě může zachovat krásu vašich rostlin a zjednodušit následnou práci na jaře. V tomto článku se budeme zabývat důležitými kroky a radami, jak připravit zahradu na zimu.

Posbírejte opadané listí

Prvním krokem k přípravě zahrady na zimu je odstranění opadaného listí. Opadané listí může bránit světlu a vzduchu v proniknutí k rostlinám, což může vést k hnilobě a dalším problémům. Je důležité zbavit se ho z trávníku, záhonů a chodníků.

Můžete použít hranatou lopatu nebo hrábě, abyste listí sebrali. Pokud máte velkou zahradu, mohlo by být užitečné investovat do vysavače na listí. Posbírané listí můžete kompostovat, což je ekologický způsob, jak ho využít a vytvořit si bohatou kompostovou hmotu pro příští rok.

Ořezejte rostliny

Podzim je také ideálním časem na ořezávání. Ořezání pomůže rostlinám udržet zdravý růst a připravit je na zimu. Správný ořez odstraní mrtvé či nemocné části rostlin, čímž zvýší jejich odolnost proti nástrahám zimy. Také je vhodné zkrátit dlouhé výhony, což pomůže rostlině udržet kompaktní tvar.

Pokud máte stromy s větvemi, které rostou příliš blízko sobě a konkuruji si o světlo, je vhodné provést oříznutí takových větví. Tento krok pomůže zvýšit průchod světla a vzduchu skrz strom, což je důležité pro zdravý růst.

Zalijte rostliny a zavlažte trávník

Než přijdou první mrazy, ujistěte se, že vaše rostliny mají dostatek vlhkosti. Důkladné zalévání je klíčové, protože v zimě může být přes zmrzlou půdu obtížné dostat se k vodě, a některé rostliny mohou trpět dehydratací.

Nezapomínejte také na to, že pokud se blíží tuhé mrazy, tak pečlivě uzavřete kohoutky a vyklepejte poslední kapky z hadice, ideálně ji uložte na suché místo. 

Při poslední seči trávníku před zimou je důležité dbát na několik zásadních kroků. Je vhodné neprovádět seč trávníku příliš nízko nad zemí, a proto byste měli zvýšit nastavení výšky sekačky. Anglický pažit, který má být před zimou dobře připraven, by měl mít také vyšší střih. Kromě toho je na místě zvážit chemickou ochranu trávníku, a to konkrétně postřikem proti zimním plísním. Nakonec můžete trávníku pomoci tím, že na něj rovnoměrně rozprostřete kompost.

Mulčování

Mulčování je skvělý způsob, jak pomoci rostlinám přečkat zimu. Mulčování zabraňuje výkyvům teplot a udržuje půdu vlhkou. Existuje několik typů mulče, včetně organického mulče (například listí, sláma nebo kompost) a neorganického mulče (jako je kůra nebo štěrk).

Rovnoměrně rozložte mulč kolem rostlin, ale nedávejte ho příliš blízko k jejich kmenům, aby nedocházelo k hnilobě. Tato vrstva mulče by měla být asi 5-10 cm hluboká.

Přesuňte citlivé rostliny dovnitř

Pokud máte v zahradě rostliny, které jsou citlivé na mrazy a nejsou pro vaše klima vhodné, měli byste je přesunout dovnitř. To platí zejména pro exotické rostliny nebo květiny, které jsou závislé na teple. Takové rostliny by nemusely přežít tuhé zimy. 

Při přesunování rostlin dovnitř se ujistěte, že odstraníte veškerý hmyz a listí, které by mohly nést škůdce. Rostliny umístěte na místo s dostatečným světlem, ideálně poblíž okna.

Chraňte proti škůdcům

I v zimě mohou škůdci a nemoci postihnout vaše rostliny. Chraňte svou zahradu tím, že použijete ochranné přípravky na ochranu stromů a keřů před škůdci a nemocemi. To může zahrnovat speciální postřiky, které jsou přímo určené ochraně před škůdci v zimních měsících. Dále také pravidelně sledujte svůj trávník, zejména pokud máte velkou plochu. Škůdci mohou napadnout kořeny trávy a způsobit poškození.

Udržujte nástroje a vybavení

Nakonec, nezapomeňte udržovat vaše zahradní nástroje a vybavení v dobrém stavu. Zimní doba může být ideálním časem na servis a údržbu. Zkontrolujte, zda jsou vaše nůžky, hrábě, a další nástroje ostré a čisté. 

Příprava zahrady na zimu může být pracné, ale v dlouhodobém horizontu to znamená méně práce na jaře a následně zdravější rostliny. S náležitou péčí a plánováním může být vaše zahrada krásná i v zimních měsících.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno