Jak vypěstovat citrusovník



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
   
host - 17.53 (?) 
11.6.2010 8:44

A ještě jedno meníš info:

Pěstování pokojové rostliny je nenáročné, vyžaduje pouze dodržovat občasnou zálivku. Citrusy by něměly být ani přelívány, naopak ani přílišně proschnout.

Jedná se o subtropické rostliny, ze kterých můžete sklízet citrusové plody. Citrusy krásně voní a oživí Vaše bydlení. Měly by mít vzdušný substrát a pravidelnou zálivku. Vyžadují přirozené světlo a v létě můžou být letněny. Plody citrusu jsou sladší než kupované, jelikož jsou přirozeně dozráté na pokojové rostlině. Citrusy by se měly pravidleně přihnojovat adekvátními hnojivy.

Plody jsou bohaté nejen na nespočet vitamínů, ale především okrasné rostliny vyšperkují domácí pohodlí díky krásnému pohledu na živé květiny. Pěstování pokojovek se rovná pěstování klasických domácích okrasných rostlin. Nejedná se o nic náročného, stačí občas zalít, přihnojit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
      
host - 52.38 (?), 11.6.2010 10:45
Určitě doporučuji sehnat řízkovanou nebo roubovanou rostlinu, ze semenáčů se plodů nejspíš nedočkáte nebo až za velmi dlouho. Přitom je lepší sehnat rostlinu přímo od pěstitele, jelikož v marketech bývají sice obalené plody, ale často po zakoupení zajdou(buďto jsou přetížené plody nebo mohou být zbědované pobytem v prodejně). Zkuste si vygooglit např. "citroník řízkovaný z plodícího stromu" nebo něco podobného a určitě rychle najdete. Většina citrusů vyžaduje chladné zimování na světlém místě, ale lze najít i méně náchylné druhy vhodné do bytu. Majk michal(tečka)urban(zavináč)centrum(tečka)cz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 210.206 (?), 24.6.2010 10:47
a prosim vás jak mam naroubovat citrus nebo mandarinku sem začatečník dekuju za odpovědí
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 66.105 (?), 26.6.2010 19:14

Roubování za zelena do rozštěpu a očkování do Téčka je nejlepší v plné míze a s tuhými rouby. Je to asi 2x ročně, když raší nové výhony a přírůstky. Čipování (Forkertovo očkování - chip budding) se dá dělat s vyzrálými očky skoro kdykoliv. Občas se mi podaří i o Vánocích, kdy nejsou příliš dobré vegetační podmínky. Pokud si myslíte, že nemáte dobrou podnož, můžete ji následně zahrnout zeminou a nechat vyrůst kořeny z řezu na roubu. Moji známí v Itálii množí citrusy nejčastěji vzdušným hřížením. Naříznutá vertikální větev se obalí mechem a osadí se plechovkou od koka-koly, která odráží prudké světlo. Mech se musí nacpat zejména do zářezu, aby se nezacelil a aby pustil kořeny (u nás stačí jako obal plastový sáček). Určitě to jde i jinak. Mimmo

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 242.167 (?), 2.1.2012 17:44

Vypadá to že se mi konečně podařilo najít vhodný prostor pro přezimování citrusů. Vloni jsem měl nové rostlinky ve sklepě na okně, ale je malé a navíc situováno na sever, a to byla pravděpodobně příčina opadání listů. Využil jsem k tomu venkovní schodiště do sklepa které jsem zakryl polykarbonátem a na něj ještě položil šestku sklo. Tento prostor má výhodu že je na jih, ale v zimě ne na přímém slunci, protože to na něj nedosáhne díky protější stavbě. Teplota nepřekročila desítku ale také nepoklesla pod tři stupně (při venkovních -6°C), dá se využít teplo otevřením okna nebo dveří do sklepa (zatím nevyužito) nebo do vlhkého sklepa pod zahradou. V případě ostrých nočních mrazů by mělo postačit noční zakrytí polystyrenem nebo "pohybem" rostlin po schodišti. 


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
DeveTer - (18) - 168.14 (?), 10.11.2014 7:42

Můžu se zeptat, vybírám si citrusovník a vrtá mi hlavbou několik otázek. Když si zakoupím již naroubovanou rostlinu stačí roubování? Nebo se musí po určité době roubovat znovu? A aky dost často se setkávám s označením jen ,,roubovaný cistrisovník´´ bez dalšího označení. Stačilo by vám to k zakoupení?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 65.132 (?), 13.11.2014 6:11

Nemusí. Ovšem bez označení odrůdy je to jen pro laiky, kterým to je jedno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 13.11.2014 8:07

Někde mají jednotnou barevnou visačku pro všechny odrůdy a pak je na rostlině taková ta nebarevná malá návěska nebo na květníku samolepka s EAN kódem, tak hledejte název odrůdy tam. Někdy je problém, že neznalý prodavač přelepuje EAN kód SLEVOU tak nešťastně, že původní EAN je čitelný, zatímco název odrůdy nikoliv. Pak nezbývá vybírat podle vzhledu rostliny a ceny... no

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
DeveTer - (18) - 168.14 (?), 15.11.2014 20:55

Děkuji. Nakonec jsem raději opravdu vybrala ten, u kteréhop vím přesně ´´o co go´´ takže jsem v týdnu obdržela rostlinu a už se těším na jaro, až ji dám slunko a nabídnu zahradu..

Bohužel ale musím konstatovat, že v dohledné době asi rozšířím rostlinopark a pak asi barák na zimu a zahradu na létosmiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Coda - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (191) - 219.3 (?), 20.6.2015 11:57

Ahoj, mame tento citrus leta, posledni dobou mu zasychaji tak do polovicky listy. Nevite, prosim, v cem je chyba? S.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika