Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Rychle rostoucí živý plot. Vypěstujete maxirychle s minináklady. Více info>


Drobné ovoce > Rybíz černý

Rybíz černý


host - xxx.xxx.99.151 (?)
29.7.2017 18:29, počet návštěv: 2941
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím,

mám dve otázky ohľadom čiernej ríbezle.

1. Potrebujem poradiť pri výbere vhodnej odrody. Využitie bude na výrobu sirupov a džemov. Moje požiadavky na odrodu: aby bobule dozrievali naraz a nie postupne!, možnosť pestovať bez postrekov, dobrá chuť a aróma + ak by to šlo tak vysoká úrodnosť by určite potešila. Čo sa mi zatiaľ podarilo naštudovať, tak mi ako vhodné odrody zatiaľ vychádzajú Bona alebo Démon. Démon tu bol v minulosti viackrát v dobrom spomínaný o Bone som sa toho na Zahrade veľa nedočítal. Tak sa prosím pochválte, čo pestujete na svojích záhradach a čo by ste mi tak odporučili.

2. Nikde sa neviem dočítať v akom spone tie ríbezle sadiť. Všade sa dočítam len ničnehovoriace popisy tipu ker strednéhu vzrastu, polovzpriameny... Bedem to sadiť v jednom rade cca 10 metrov dlhom.

Ešte asi sedem rokov spätňe som na záhrade mal cca 12 až 14 kríkov ktoré som zlikvidoval keďže išlo už o ozaj staré cca 40 ročné rastliny a často trpeli múčnatkou(padlí). Nato som kúpil dve kríky všadeospevovanej Titánie, no z jej chuťi som veľmi sklamaný. Keď to porovnám so starými odrodami čo som mal, tak to je prakticky nejedlé. A keďže nedozrieva naraz, tak je na spracovanie nepoužiteľná. Samozrejme úrodnosť úžasná, za sedem rokov ani len náznak žiadnej choroby, ale čo z toho, keď sa to nedá jesť...

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Rybíz černý


host - xxx.xxx.199.250 (?)
29.7.2017 20:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pěstoval jsem Karlštejnský douhohrozen a maďarský FERTODI v nadmořské výšce 450 m. Byl jsem spokojen. Ma´darský je sladší a dozrává dříve. Karlštejn má více vitamínu C a proto je mírně kyselejší.

Připojit reakci
   

Rybíz černý


Ivan Hlavatý (3157) - xxx.xxx.234.161 (?)
13.6.2018 20:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Čierna ríbezľa: po rokoch pestovania Tritonu a Titanie som siahol severnejšie a na jeseň 2017 som zasadil poľskú odrodu s naozaj originálnym názvom "Czarna" (foto 1). Stromček na meruzalke (na čom inom?) sa pekne ujal (foto 2,3). Dokonca už vo svojej prvej sezóne na ukážku aj zarodil (foto 4,5). Plody sú pekné, pomerne veľké a aj chuťovo kvalitné. Stromček je tiež bez škodcov (kupodivu aj bez tento rok všadeprítomných vošiek). Zdá sa - zatiaľ - že tento krok poľským smerom nebol krokom vedľa. IH
Obrázky:





Připojit reakci
      

Rybíz černý


host - xxx.xxx.168.81 (?)
13.6.2018 23:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Nechci být rýpal, stromeček pěkný, ale visačka stromečku rybízu se mi zdá nějaká neúplná. Chybí mi na ní jméno odrůdy. Polsky neumím, ale čtu to polsko-latinsky: druh Rybíz, podnož Meruzalka zlatá a polsky: rybíz „kmenný“ černý (asi jako v „hyper-super“ Malina červená).
Pak trošku ty světové strany, „rodákovem“ Titanie, Tritonu se uvádí Švédsko. Polsko je velmoc i v drobném ovoci. Mám Ceres. Dál jsem se zorientoval (orient = východ), Ukrajina, Kopaňové. Letos jsem si konečně pořídil Jubilejní Kopaňů. Sofijevskou a Vernisáž (asi chybně se uvádí Vermisáž) mám už déle. JG blush

Připojit reakci
         

Rybíz černý


Ivan Hlavatý (3157) - xxx.xxx.234.187 (?)
14.6.2018 5:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
JG: Máte pravdu, T+T majú švédsky pôvod (doteraz som si ktovie prečo myslel že sú slovenské). Ďakujem za informáciu a usmernenie. S tou "Czarnou" som to myslel trochu ironicky, je mi jasné že názov odrody sa už nedozviem. Chuťovo mi pripadá iná ako uvedené Téčka, ale nie som taký expert na ríbezle, aby som to mohol tvrdiť s určitosťou. IH
Připojit reakci
            

Rybíz černý


host - xxx.xxx.204.75 (?)
14.6.2018 6:46
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pán Hlavatý, ako Ste spokojný s chuťou T+T? Vraj majú veľmi dobrý zdravotný stav a silný rast, ale chuťovo je to len prinajlepšom priemer. Ja som si minulý rok narezkoval T+T od suseda, z odrezaných výhonov po výsadbe. Som zvedavý, čo to bude za zázrak, tento rok bude prvá úroda. Lepšie ohlasy som počul na ukrajinské odrody - napr. Sofijevskaja. Po skúsenostiach s vynikajúcim egrešom Niesluchovski (tiež z ukrajinského šlachtenia) by som tomu aj veril.

Trnavsko 145 mnm

Připojit reakci
               

Rybíz černý


Ivan Hlavatý (3157) - xxx.xxx.234.166 (?)
14.6.2018 19:53
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
204.75: T+T už nemám, doslúžili a teraz mám len túto poľskú "czarnu". Triton mi prišiel o niečo kvalitnejší než Titania, ale aj s ňou som bol spokojný. Myslím že vo Vašich podmienkach dajú obe T-éčka kvalitné plody. Zdravotný stav bol bezchybný, rast mi (na stromčeku) veľmi silný nepripadal. IH
Připojit reakci
            

Rybíz černý


host - xxx.xxx.168.81 (?)
14.6.2018 9:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

IH: no jo, s tou ironií. Prostě jsem si při prvním čtení nevšiml, nepochopil.
Neuvádění odrůdy je jakýsi prodejní tah (něco nevyšlo, poplatky apod.) Myslím si ale, že Poláci se „pohybují“ v dobrých odrůdách a „nestydí se“, odkud pochází. (viz Niesluchowski).
Titanie je na chuť poněkud „tvrdá“. Ale tu zkušenost mám z cca 600 m/m. Jaká je v Podunajské nížině netuším. JG

Připojit reakci
               

Rybíz černý


vyslouzil (16154) - xxx.xxx.236.1 (?)
14.6.2018 10:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mým nedostižným favoritem je tuzemský Démon. Hlavně proto, že dobou zrání předbíhá ostatní odrůdy a chuťově nijak nezaostává. Je nyní zralý, ostatní ještě zelené
  Pravda, jeden z nových ukrajinských teď dozrává taky, jméno mi vypadlo.

Připojit reakci
                  

Rybíz černý


host - xxx.xxx.168.81 (?)
14.6.2018 12:24
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Démon mám dost dlouho. V „mokru a chladnu“ dobrá odrůda. Sofijevskou mám raději.
Zrají stejně. Sofijevská roste rychleji. Delší pruty a víc se rozkládá (i polehne). Zdá se mi, že má větší a sladší kuličky. Bez houbových chorob. Stojí za vyzkoušení. JG

Připojit reakci
               

Rybíz černý


host - xxx.xxx.143.228 (?)
14.6.2018 23:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Řekl bych že odrůda Niesluchowski je ukrajinská odrůda, i když to tak názvem nevypadá __ viz. Lvovský institut "sadovnictva". __ Jinak hezké informace o černých rybizech tu na fóru. Sám mám Moraviu z Losin u Šumperka (jako patriot) a Otela z Bojnic (ČSR). Řekl bych že otelo je trochu odolnější na sucho i teplo, Moravia zraje trošku dřív. Chuťově zhruba stejné, možná Moravia trochu aromatictejsi :-) asi __ K. z B.
Připojit reakci
                  

Rybíz černý


vyslouzil (16154) - xxx.xxx.236.1 (?)
15.6.2018 11:17
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na Otelovi mi vadila krátké střapce, chuťově dobrý. Aromatické černé rybízy mám rád, kupodivu některé odrůdy se chlubily tím, že mají málo výraznou tu černorybízovou "myšinu".
   Trochu zapadly kvalitní české odrůdy Katka, Eva, Viola - zdravé, odolné, vitální.

Připojit reakci
                     

Rybíz černý


vyslouzil (16154) - xxx.xxx.236.1 (?)
15.6.2018 15:40
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Démon mám dost dlouho. V „mokru a chladnu“ dobrá odrůda. Sofijevskou mám raději.

Šel jsem oba ochutnat. Sofijevskaja má větší kuličky, ale Démon je chutí a sladkostí prostě démon. Možná je to ale tím, že Sof. je víc ve stínu.

Obrázky:
Démon
Démon
Připojit reakci
                        

Rybíz černý


host - xxx.xxx.168.81 (?)
16.6.2018 15:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sofijevskaja zklamala? (to mě opravdu mrzí) Nebo Vám chuť Démona prostě jen víc vyhovuje? Je typičtější, výraznější. I pach. Já ještě nemám „Sofinku“ zralou. Trochu mě překvapuje, že Démon máte sladší. Napadá mě, že sladkost může být i „zředěna“ větší úrodou k objemu keře. Dalším vyzráním se už nezlepší?
Odrůd černého rybízu je hodně. I různých tónů chuti. Ještě víc je různých podmínek, kde se černý r. pěstuje. Dnes je jednou z omezujících věcí americké padlí. Začal jsem pěstovat rybíz tam, kde byly citlivější odrůdy bez ochrany nepěstovatelné. Postřikovat drobného ovoce nebudu. Jsou i jiné cesty. Patriotismus k odrůdám je pěkná věc, ale nepotřebnost chemické ochrany má také svoje kouzlo. Podobně jako rezistence ke strupovitosti u jabloní. Démon je velmi odolný. Dnes, v jiné poloze, pociťuji i problém sucha. (do loňska jsem nevěděl, že některý černý r. může i zaschnout a neuzrát) To je další věc, která mě u ukrajinských odrůd, mimo spolehlivé odolnosti k houbovým chorobám, zajímá. Navíc je také uváděn mimořádný obsah aktivních látek. JG

Obrázky:
Sofijevskaja nezralá, jarní výsadba
Sofijevskaja nezralá, jarní výsadba
Připojit reakci
                           

Rybíz černý


vyslouzil (16154) - xxx.xxx.236.1 (?)
17.6.2018 17:30
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Černý rybíz mi chutná, včetně typické vůně a příchuti. Proto nevyhledávám odrůdy se slabší "pachutí". Sofijevská měla první úrodu, nemůžu říct, že by zklamala, zatím se nedá hodnotit. Ranost oceňuji.  Žádný rybíz jsem nikdy nestříkal, ani nevím, proti čemu by se měl.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Množení rybízu na meruzalku1215.7.2018621
Rybíz červený Abundent315.7.2018112
Angrešt Rezistent de Cluz114.7.201878
Růžová borůvka612.7.20182554
Šarka - švestky staré vs. nové311.7.2018188
Čím strádá borůvka? 911.7.2018737
Lesní jahůdky1211.7.20181366
Jsou bobuloviny neškodné po postříkání Roundupem?88.7.2018768
Pôdopokryvné drobné ovocie47.7.2018978
Jak pěstovat Kumoi?367.7.201854470
Ovocné druhy pěstovatelné totálně bez postřiku356.7.20186350
Červený rybíz135.7.201812596
Derave az rozpadnute listy malin 25.7.2018212
Odrůda angreštu630.6.2018605
Maliník odolný proti virům?427.6.2018412
Jak zvýšit sladkost angreštu?2425.6.20181539
Likvidace ostružin223.6.2018335
Okopávání jahod1123.6.20182125
Angrešt - náhlé žloutnutí listů521.6.2018655
Rybíz černý1517.6.20182942
Moruše4916.6.201816554
Aka je to choroba egresa? 412.6.2018448
Aky je to skodca na ribezli? 312.6.2018361
Stromek rybízu zničehonič uschl? Co to mohlo způsobit?411.6.2018512
Kde sehnat muchovník na kmínku?1611.6.201818851
Červíci310.6.20184305
Maliny proč jim žloutnou listy 159.6.201811205
Banán severu98.6.201814499
Co je to za keř? Černé kuličky 77.6.2018720
Jahodárny197.6.201823295
Čím hnojit rakytník?136.6.20182670
Angrešt a rybíz 2017765.6.201820856
(Ne)rozrůstání borůvek34.6.2018578
Kanadská borůvka - usychání174.6.201815073
Moruše - roub velkoplodé HK, Jičín, Nymburk, Ml.Boleslav2731.5.20183518
Sladký angrešt odolný proti padlí - co mi můžete doporučit?2130.5.201811969
Muchovník2530.5.20187498
Borůvky a voda830.5.20181004
Málo kuliček na rybízu 629.5.2018779
Jahoda gigantela828.5.20189704
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Kohout a co teď?14.7.2018
Kohout a co teď?14.7.2018
Ježek - co dělat, aby k nám přestal v noci chodit11.7.2018
Nemoc husy10.7.2018
Uši u vlčáka10.7.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů