Brokolice: nejlepších 7 tipů pro pěstování

brokolice
Zdroj: www.livescience.com

Světový hit dnešních kuchyní, brokolice, není jen pouhým trendem – je to zeleninová ikona s bohatou historií a zdravotními benefity, které nás nepřestávají překvapovat. Od svých pokorných kořenů v Itálii před šesti stoletími se brokolice vypracovala na druhou nejoblíbenější zeleninu (hned po bramborách) v Americe i Velké Británii. S průměrnou spotřebou přesahující 2,7 kg ročně na jednoho obyvatele není divu, že její popularita stále roste. Pokud se chystáte pěstovat vlastní ekologickou zahradu, rozhodně nezapomeňte na brokolici. Čerstvě sklizená hlavička brokolice je totiž nejen nesmírně chutná, ale také bohatá na vitamíny A, K a železo. Přinášíme vám 7 osvědčených tipů, jak úspěšně pěstovat tuto skvostnou zeleninu ve vlastní zahradě.

1. Vyzkoušejte různé druhy brokolice

Vyberte si naklíčenou brokolici nebo brokolici „DeCicco“ s dlouhými stonky pro čerstvou konzumaci a několik velkohlavých hybridů do mrazáku. Ve většině klimatických oblastí můžete brokolici pěstovat na jaře pro letní sklizeň a v červenci založit další semena pro druhou úrodu na podzim.

pěstování
Zdroj: www.growveg.co.uk

2. Snížení stresorů

Nejlepší brokolice netrpí žádnými výpadky v růstu způsobenými různými stresy, zejména přeplněnými kořeny. Pokud nemůžete vysadit sazenice s omezenými kořeny, věnujte několik minut jejich přesazení do větších nádob. Sazenice vypěstované ve skleníku před přesazením na zahradu několik dní otužujte. Pokud je pěstování brokolice umění, pak je to snaha vyhnout se stresu.

3. Sázejte do bohaté a pevné půdy

Aby vaše brokolice kvetly v plné parádě, je zásadní zajistit jim dostatečný přísun živin. Při přípravě půdy pro výsadbu nezapomeňte na štědrý podíl kompostu a vyvážených organických hnojiv, které jim dodají potřebnou energii. I když se velké rostliny brokolice mohou ve větru někdy kymáce, s pevným ukotvením v jejich oblíbeném typu půdy – hutné jílovité půdě s téměř neutrálním pH – se budou držet pevně a vzpřímeně, připravené na úspěšný růst.

Brokolice: nejlepších 7 tipů pro pěstování
Zdroj: www.growveg.co.uk

4. Ochrana přesazených rostlin pomocí krycích plachet nebo krytů

Vaše brokolice bude v bezpečí před vetřelci jako jsou vítr, kroupy, králíci nebo veverky, pokud budou sazenice chráněny plachtami, síťovinou či tunely z rouna. Tyto kryty poskytnou nepřetržitou ochranu před nepřízní počasí, zvířaty i napadením vajíčky blanokřídlých motýlů, jejichž larvy se živí listy vaší brokolice.

5. Krmivo a voda

Hnojte, když se hluboko v rostlinách vytvoří drobné hlavičky velikosti mince, pomocí ve vodě rozpustné rostlinné výživy. Od tohoto okamžiku je důležité vyhnout se zbytečnému namáčení vznikajících hlávek, které může vést k nežádoucímu vzniku hnilobných kapes. Používejte biologicky odbouratelný mulč, například zvětralou slámu, která pomáhá udržovat kořeny v chladu a vlhkosti mezi jednotlivými zálivkami.

Brokolice: nejlepších 7 tipů pro pěstování
Zdroj: www.growveg.co.uk

6. Ochrana rostlin v horkém létě

V horkém létě, když hlávky dosáhnou poloviny své velikosti, používám dřevěný kolíček na prádlo, kterým připevním špičky tří nebo čtyř dlouhých listů do špičatého klobouku, který filtruje slunce a chrání před deštěm po dobu asi posledního týdne před sklizní. Případně můžete nad dozrávající brokolici, když jsou hlavičky téměř připravené ke sklizni, postavit látkový stínící kryt.

Brokolice: nejlepších 7 tipů pro pěstování
Zdroj: www.growveg.co.uk

7. Rychlá sklizeň

Většina oblíbených hybridů, jako jsou „Belstar“ a „Marathon“, má středně velké kvítky neboli hlávky, které by měly být po odříznutí primární hlávky ještě zcela zelené, bez náznaku žloutnutí. Pokud je to nutné, rozhodněte se pro brzkou sklizeň! Mnoho odrůd vytváří po odříznutí hlavní hlávky menší sekundární hlávky.

Brokolice se stala druhou nejoblíbenější zeleninou v Americe i Velké Británii, hned po bramborách. S roční spotřebou přesahující 2,7 kg na jednoho obyvatele je brokolice nepopiratelně oblíbená. Její čerstvě sklizená podoba je plná vitamínů A, K a železa, což ji činí atraktivní pro každého zahradníka. Aby se vám pěstování brokolice dařilo, je zde sedm klíčových tipů. Patří sem například výběr různých druhů brokolice podle účelu, optimalizace půdy pro bohatší růst a ochrana rostlin před nepříznivými podmínkami. Důraz je také kladen na správné krmení a zavlažování rostlin, aby se maximalizoval výnos a kvalita sklizně. Nakonec je důležité pečlivě vybírat správný okamžik pro sklizeň, abyste získali maximální užitek z této výživné zeleniny.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno