Oskeruse

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 227.40 (?)
25.4.2012 14:59

Premostenie poškodeného kmienka sa dá robiť viacerými spôsobmi. Ideálne je využiť výmladok vyrastajúci z päty kmienka alebo pod miestom poškodenia. Najlepší čas na takýto zákrok je jar, to istotne vedia aj "středoškoláci". Ak použijete na premostenie vrúble, v prípade záchrany oskoruše oskorušové, hrušňové či duľové, je dobré ich odobrať cez zimu a do jari uchovať v chladnu. Bohužiaľ na snímke nevidieť, v akom stave je korunka (dá sa to zistiť zárezom do kôry) ani či p.Badura má k dispozícii vhodné vrúble k premostení. Obávam sa, že v prípade použitia materiálu z korunky bude zákrok neúspešný. Narašené vrúble vyčerpali zásobu zimných živín a skôr ako zrastie miesto vrúbľovania pod a nad léziou na kmienku, tieto vrúble uschnú. Napriek tomu si v súlade s radou p.Stanislawa myslím, že nič nie je ešte stratené.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 41.141 (?), 24.4.2012 8:17, zobrazeno: 8854x

Dobry den, rad bych se chtel zeptat jestli jde jeste nejak zachranit oskeruse kdyz ji zver spis srnci kmen zbavili kury co jsem hned udelal bylo naneseni vosku a zamotani paskou ktera se pouziva pri roubovani atd. jeste prikladam foto kde uz je vse udelane a jestli by nekoho nenapadlo udelat neco jineho spozdravem Badura

oskeruse
oskeruse

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6669) - 14.199 (?), 24.4.2012 8:37

Nemá to cenu, to nezachráníte. Je tu o tom spousta příspěvků. Tak velkou ztrátu kůry není možné nijak nahradit.

host - 180.10 (?), 24.4.2012 11:05

Dobrý den, pokud to místo nepotřebujete pro nějaký jiný stromek, nechte ten stromek tak jak je a je možné, že Vám obrazí z místa kořenového krčku. Oskeruší mám celkem dost a teď na jaře obráží každý můj stromek. Dokonce ty nové výmladky vyřezávám. No a pokud Vám obrazí, tak vyberte ten nejlepší výmladek a zapěstujte jej znovu do tvaru stromku. Jde to v pohodě. Dokonce můžete použít ten okousaný kmínek k tomu, že ten nový výmladek k němu budete vyvazovat, abyste měl rovný kmínek. Stanislaw

host - 41.141 (?), 24.4.2012 13:46

tak me napadla jeste jedna vec ale nejsem v tomto moc zbehli jestli bych mohl udelat treba roubovani ze bych tu ponicenou cast vyhodil pryc a ty zdrave casti dal k sobe myslite ze by se to uchytilo nebo je to jen pokus omyl s pozdravem Badura

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 24.4.2012 13:52

Jako roub nemůžete použít celou korunku, leda jednotlivé výhony. Ale potom přijdete o kmen, bude to takový keř. Raději počkejte, až sám obrazí u báze nebo zasaďte něco jiného

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 67.66 (?), 24.4.2012 19:15

Jako chronický zastánce staré školy dávám ke kažému zasazenému stromku silný kůl. Má to m.j. tu výhodu, že když stromek ohryžou zajíci nebo se o něj otloukají srnci, zůstane při kůlu pruh kůry zachován. Ten stačí, aby stromek poranění přestál. Je-li kůra odrhnutá dokola, je snaha o zachování stromku v původních rozměrech marná. Velkou šanci nemá ani přemostění pomocí dlouhých roubů. Horní neokousaná část totiž při úplném ohryzu má málo mízy a rouby se pod kůru špatně umisťují. Mně se to prostě nedařilo.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 224.40 (?), 24.4.2012 19:43

Rada dať k stromku kolík je dobrá. Takisto je užitočné stromček na zimu obaliť proti ohryzu. Sú to ale rady "s krížikom po funuse". Pán Badura potrebuje riešiť reálnu situáciu. Ako vidieť na snímke, na premostenie ohryzaného úseku žiadny vrúbeľ z päty kmienka nevyrastá. Vrúblovanie tiež neodporúčam, korunka bude už zrejme narašená a ak nie, bude slabo zásobená miazgou. Vrúbel by sa neujal. Za najrozumnejšiu považujem radu pána Stanislawa.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 67.66 (?), 24.4.2012 20:13

K přemostění není nutné, jak možná nevíte,  aby z paty stromku vyrůstaly nějaké vrúble. U většiny pěstovaných stromů taky žádné nevyrůstají.  Je možné vzít zdravé rouby bujně rostoucí odrůdy a naštěpovat je za kůru pod a nad místem roubování. Ale jak jsem psal výše, nemám s tímto způsobem dobré zkušenosti, pokud bylo porušení kůry kompletně dokola. Hodí se ale v případech, kdy část kůry je zachována a přemostěné rouby slouží jako pomocné. Doba, kdy už je korunka narašená není k přemostění nevhodná, naopak je to nejlepší, ne-li jediné období, kdy lze čekat úspěch.
  Oskeruše jsem ale nikdy nepěstoval, takže jejich vlastnosti neznám.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 227.40 (?), 25.4.2012 14:59

Premostenie poškodeného kmienka sa dá robiť viacerými spôsobmi. Ideálne je využiť výmladok vyrastajúci z päty kmienka alebo pod miestom poškodenia. Najlepší čas na takýto zákrok je jar, to istotne vedia aj "středoškoláci". Ak použijete na premostenie vrúble, v prípade záchrany oskoruše oskorušové, hrušňové či duľové, je dobré ich odobrať cez zimu a do jari uchovať v chladnu. Bohužiaľ na snímke nevidieť, v akom stave je korunka (dá sa to zistiť zárezom do kôry) ani či p.Badura má k dispozícii vhodné vrúble k premostení. Obávam sa, že v prípade použitia materiálu z korunky bude zákrok neúspešný. Narašené vrúble vyčerpali zásobu zimných živín a skôr ako zrastie miesto vrúbľovania pod a nad léziou na kmienku, tieto vrúble uschnú. Napriek tomu si v súlade s radou p.Stanislawa myslím, že nič nie je ešte stratené.

host - 41.141 (?), 26.4.2012 5:55

dobry den, tak abych rekl oskeruse ma par haluzek a vsechny jsou opukle v pondeli kdyz jsem to zjistil mela na sobe tak kolem 1cm dlohe listky a vcera to je streda kdyz jsem tam byl tak uz listky jsou vetsi o dost na vsech koncich vetvech zatim jsem to nechal tak a asi uvidim jestli to zacne vadnout nebo ne ale zatim se to pere stim odrenin velice dobre a rostou dal jinac dana oskeruse ma tak 2m a neco nejvic zelena je na spici asi takova10-15cm kula spozdravem Badura

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz