Jak správně otrhat černý/červený rybíz?



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18320) - 65.50 (?)
5.7.2010 18:48

Jak je to správně, vlastně nevím. Ale ať budete otrhávat jednotlivé bobulky, nebo celé střapce,  keřům je to vcelku jedno, neponičíte-li všechny pupeny při bazi stopek.  Ořezávání nožíkem mi přijde zdlouhavé, u hodně dlouhých řídkých hroznů je možné jejich odstříhání. Očesáním pouhých kuliček si ušetříte práci s odstopkováním při zpracování, otrháním celých hroznů prodloužíte jejich uchovatelnost..

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 12.165 (?), 5.7.2010 17:57, zobrazeno: 14979x

Poradí mi někdo, jak správně sbírat rybíz z keřů?  Vzpomínám si, že v mém mládí, jeden soused trval na tom, že se musí ořezávat nožíkema a zcela určitě ne sbírat jen bobule a nechávat tam stopky. Může mi k tomu někdo říct jak správně postupovat a proč?

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18320) - 65.50 (?), 5.7.2010 18:48

Jak je to správně, vlastně nevím. Ale ať budete otrhávat jednotlivé bobulky, nebo celé střapce,  keřům je to vcelku jedno, neponičíte-li všechny pupeny při bazi stopek.  Ořezávání nožíkem mi přijde zdlouhavé, u hodně dlouhých řídkých hroznů je možné jejich odstříhání. Očesáním pouhých kuliček si ušetříte práci s odstopkováním při zpracování, otrháním celých hroznů prodloužíte jejich uchovatelnost..

      
host - 12.165 (?), 6.7.2010 16:37

Děkuji pěkně za jasnou a věcnou odpověď. Jsem rád, že existují tyto stránky a lidé, kteří mají chuť se o své znalosti a zkušenosti podělit.

   
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 5.7.2010 20:55

Pokud mám poznatky, tak česání rybízu je taky záležitostí jestli se bude trhat ručně nebo strojně. Ve velkovýrobě se sazí i tzv sprchavé keře a to se pak buď třepe a vysává nebo jenom vysává. To jen tak pro ilustraci. Doma se obvykle trhá - češe se střapinou a to proto, že se může déle uchovávat a lépe přepravovat. Nevzniká tzv. ranka a možné okamžité kvašení nebo hnití.Taky lisovacím strojkem to prochází lépe se třapinou a nevrací se šnekem tolik zpátky. Jakmile ale buděte dělat kompot nebo nějaký džem, kde se navíc ovoce mačká, tak tam jednoznačně dejte přenost jednotlivým bobulím. Skutečně keři je to jedno.

      
host - 12.165 (?), 6.7.2010 16:38

Také moc děkuji :))

   
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.252 (?), 28.6.2017 18:43

Přiznám se, že mám podobné pochybnosti jako původní zadavatel tohoto vlákna. V mládí mi bylo také štěpováno, že musím rybíz utrhnout i se stopkou, jinak příští rok v daném místě nenaroste nový střapec plodů. Tak jsme dokonce po sklizni otrhávali zapomenuté prázdné stopky. Nevím, jestli je to mýtus, ale pokud ano, pak to byl mezi částí zahrádkářů (možná jen v určitých regionech) rozšířený mýtus, který mi bohužel zůstal do dneška.

Letos tedy zkusím otrhat jen bobule, stopky nechám, rybíz stejně nejraději otrháváme na přímý konzum postupně po kuličkách od těch největších a nejvyzrálejších.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kúdel alebo teflónová páska?19:13
Kotel Sam Bio 910.10.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika