Jahody a květopas



Stránky: 1,  2   
mamen - (4) - 46.247 (?) 
19.5.2010 18:07, zobrazeno: 20924x

Dobrý den, mám 3 třicetimetrové řádky jahod asi 4 odrůd různě, nesystematicky, zasázených. Hned z jara, sotva začala rašit poupata ze srdéčka, jsem je stříkala " Fast - M " proti Květopasu. Nyní je většina jahod plná poupat, hodně jich jsou rozkvetlé, některé už mají malé zelené plody. Nyní jsem našla zhruba na 10 sazenicích asi 20 zavřených poupat poškozených - nakousaných od Květopasa. Je možné, že by byl Květopas pouze na těchto sazenicích a další by nebyly napadené? Případně, kdyby se to mělo objevit i na ostatních sazenicích, budu mít jahody alespoň z těch, které už kvetou a z těch, co mají už zelené plody, nebo ty mi také odejdou? A je nějaká šance, pokud teď nastříkám Fastem ty jahody, které teprve vystrkují ze srdéčka poupata, že tam ještě nějaké další jahody budou? A mohu nastříkat i ta poupata, která jsou například na stejném stonku, jako ty rozkvetlá a ta, co mají malé plody, budeme to moci bezpečně konzumovat bez zdravotní újmy? Omlouvám se za takové množství otázek, ale nedokážu to lépe zformulovat.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 166.103 (?), 19.5.2010 20:26

Ahoj, ja by som to uz tento rok neriesil, nechaj tomu volny priebeh... kvetopas je v skutocni 2-4 mm velky a predpokladam ze sa pohybuje na celej vysadbe ale vsetko ajtak nezlikviduje. Nabuduci rok sa vykasli na Fast-M, tesne pred kvitnutim ostriekaj s DECIS.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 176.158 (?), 20.5.2010 20:51

Letos bych obral napadená poupata a spálil je. Potlačíte květopasa pro příští rok. Na jedy je už pozdě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
brunecova - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (63) - 146.135 (?), 6.7.2010 5:35

Květopas - jeho samička klade vajíčka po jednom do poupěte a nakousne pokaždé stopku. Mezitím se larva, která vyžrala vnitřek květu, zakuklí a dospělý květopas posléze zaleze do úkrytu, odkud vylézá opět až na jaře. Ošetřujeme porost na počátku kvetení přípravkem Decis nebo Zolone. Přidáváme smáčedlo, nebo kapku Jaru. Postřik provádíme důkladně, především do srdíček rostlin.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 255.117 (?), 11.3.2013 11:42

Je možné proti kvetopasovi použiť biele lepové dosky, alebo inú "bio" metódu? Mám na záhone kombináciu odrôd jahôd s rôznym obdobím kvetu. Ďakujem.

Peter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 65.144 (?), 12.3.2013 8:48

Kvetopas jahodnikovy je brouk, ktery neleta, takze pochybuji, ze by ho lakaly nejake lepove desky, zvlast kdyz pro nej nejsou urceny (vyrabeny). Pro postrik pouzivam Karate (dlouhy rezidualni ucinek). Pokud jste v lonskem roce nezaznamenal vyskyt, tak uplne nutne lestos postrik delat nemusite (ale chce to jahody prohlizet, zda jsou na nich 'nakousnuta' poupata). J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 145.81 (?), 12.3.2013 12:09

Dobrý deň,

minulý rok som mal masívny výskyt tohto chrobáka. Usilovne som zbieral nahryznuté puky aj dospelých chrobákov. Vravíte že nelieta a ja by som tomu rád veril, ale nejde mi do hlavy odkiaľ sa u nás v takom množstve vzal, keď na záhrade neboli predtým aspoň 5 rokov žiadne jahody. Viem že žije aj na iných ružovitých, takže asi sa rozmnožil... V každom prípade s tým musím dačo spraviť, lebo na jahodách minulý rok dosť škodil. 

Pýtal som sa na lepové dosky v domnienke, že ho priťahujú kvety na základe bielej farby. Ale dočítal som sa, že pravdepodobne reaguje nie na farbu ale na feromóny vylučované kvetmi. Viac info napr. tu.

Na tom je založený lapač, u nás som ho zatiaľ nenašiel.

Peter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 65.144 (?), 12.3.2013 13:50

A delal jste loni postrik ci nikoliv? Nevim, zda zije i na jinych ruzovitych (pochybuji), myslim, ze se vam tam dostal spolecne se sadbou (pokud jste loni ci predloni vysazel nove jahody). Taky jsem ho pred vice lety nemel a pak, co jsem se zacal jahodam vice venovat a kupovat sazenice, tak se mi objevil.

Zaznamenal jsem dokonce vyskyt hadatka jahodnikoveho, ktere zcela jiste bylo take na koupenych sazenicich. Hadatko je udajne dosti vzacne (to mne vytocilo, kdyz jsem se to docetl) a neni na nej zadny postrik (drive byl, ale je z eko duvodu zakazan). Takze jsem musel celou vysadbu zlikvidovat a spalit a nekolik let na danem zahone jahody nepestovat.

Take mam vice odrud, od ranych pro extra pozdni (objednal jsem si ve Vrananech extra pozdni odrudu Malwina). Nesazim to nahodile, ale vzdy 1-2 radky od jedne odrudy. Postrik provadim, kdyz zacinaji rozkvetat (2-3 % kvetu) ranne odrudy.  J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 221.3 (?), 12.3.2013 15:03

Květopasa si nemusíte nosit se sadbou, ten přiletí z okolí (třeba z okraje lesa, pole) sám, hostuje i malinách, ostružinách. Zejména vyhledává odrůdu Karmen, teprve pak ostatní. Zajímavé je to, že jste si přinesl háďátko jahodníkové, je to totiž karantenní škůdce. To byla oficielně prodávaná sadba s návěskou? Bylo to opravdu háďátko?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.144 (?), 12.3.2013 15:09

Kvetopas jahodnikovy neleta. Hadatko to bylo, da se videt okem, jak se pohybuje po listu. Jednalo se o oficialne prodavanou frigo sadbu (asi ze zahranici). J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika