Jahody a květopas

PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 36.237 (?) 
12.3.2013 16:03

Minulý rok som postrek nerobil. Rok predtým som výskyt kvetovky nepozoroval, kúpil som záhradu bez jahôd, sadil som nové sadenice do záhonu po tráve. Preto ma minulý rok výskyt zaskočil. Sadenice som dokupoval, to je fakt. To že žije na iných ružovitých som sa dočítal na internete, napr. tu a tu.

Aj ja som mal pekne podelené záhony od skorých po neskoré. Ale niektoré sadenice vypadli a už som nezohnal rovnakú odrodu, tak som dosadil s aspoň približne rovnakým časom dozrievania. Fakt je, že keď jahody začnú kvitnúť, kvitnú pomerne dosť dlhú dobu. Navyše na okraji záhona mám mesačné...

Postriekam na začiatku kvitnutia, tak ako radíte. Našiel som jednu prácu ohľadne účinnosti postreku rôznymi insekticídmi, skúsim preštudovať. 

Peter

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 65.144 (?), 13.3.2013 8:30

Vzpominam si, ze kvetopas by se mel vyskytovat i na malinach, tech par taky mam, kdyz jdu z jara okolo s postrikem na jahody, tak je obvykle taky striknu (a taky stejnou listovou vyzivu jako u jahod). Predevsim ale nehledam nejake slozite vysvetleni kde a proc se vzal (dle mych pozorovani z vysadby kupovanych sazenic) a proste provadim potrik.

Postrik proti kvetopasu provadim cca 10 let, nikdy jsem zadne vetsi (ani mensi) ztraty kvuli nemu nemel. Drive jsem pouzival Zolone (uz se nevyrabi) nebo Decis. V soucasnosti pouzivam Karate nebo Calypso (to je i na pilatku svestkovou).

Drive, kdyz mi nejake sazenice vypadli, dosadil jsem co nejdrive tim, co bylo k dispozici. Uz to nedelam, i kdyz mi vadi, ze je tam prazdne misto, vyckam do leta a dopestuji stejnou odrudu. Loni na jare jsem mel vypadek cca 30 % u dvou radku jedne odrudy. Jeden radek jsem zrusil hned a komplet dosadil frigo sadbou jine odrudy, druhy radek jsem nechal dozit do leta a pak kompletne zrusil a dopestoval novou odrudou. Proste jeden radek jedna odruda, pomichane uz nechci mit.

PeterNR - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (306) - 3.122 (?), 15.3.2013 17:57

Prečítal som si tú prácu, a je tam niekoľko zaujímavých záverov. Použitie insekticídov zvýšilo úrodu, ale nie výrazne. V priemere u mladých rastlín o 7 % a u starších o 32 %. V závere je uvedené, že kvetovka postupne získava rezistenciu voči insekticídom na báze pyrethroidov. Ak by bol záujem, pošlem emailom. Pdf sa nedá pripojiť.

Peter

host - 65.144 (?), 16.3.2013 8:18

Tak 32% tj. 1/3 je samozrejme velmi vyrazna ztrata. Dalsi ztraty zpusobi plisen seda popr. dalsi houbove choroby plodu, popr. poskozeni destem. 7% u mladych rostlin taky neni malo, navic se mi to cislo prilis nezda.

Co to jsou 'mlade' a 'starsi' rostliny a na jakych odrudach byl vyzkum provaden a jakym zpusobem ? Rezistence muze byt samozrejme problem jako o vsech ostatnich skudcu ci chorob, proto se ostatne bezne doporucuje postrikove latky stridat. Karate je na na bázi syntetického pyrethroidu, u Calypso je účinnou látkou je thiacloprid ze skupiny chloronicotinylů (znalosti chemie mam zcela minimalni).

Kvetopas je pokladan za 'stredne' skodliveho skudce, za 'velmi' skodliveho je pokladan roztocik jahodnikovy a jeho pripadna rezistence na postriky. Rovnez plisen seda, houbove korenove choroby a virozy. J.R.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz