Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Drobné ovoce > Černy jeřab (Aronie)

Stránky: 1, 2, 3, 4, 5...>   

Černy jeřab (Aronie)


host
12.11.2005 10:38, počet návštěv: 241224
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobry den, zajimalo by me, jestli ma nekdo zkusenosti s kvasenim a posleze vypalenim aronie. Diky za odpoved.
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
               

Černy jeřab (Aronie)


vyslouzil (17237)
12.9.2006 21:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Je to možné, zkoušel jsem. Jen připomínám, že aronie dost špatně rozkvašuje - podobně jako jeřabiny, borůvky, brusinky aj., je dobré jej rozkvasit zákvasem. Plody taky nemají příliš mnoho cukru, takže výtežnost není nijak velká. Obecně jsem proti přidávání rafinovaného řepného cukru do kvasu. Míchají se aronie někdy s hruškama, kvas se prý tak rychle nekazí, ale s tím vlastní zkušenost nemám.
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


host - xxx.xxx.227.239 (?)
14.4.2007 0:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, nemáte někdo zkušenost s následujícím problémem? Máme u nás na zahradě dva keře černého jeřábu, oba již letité. Jeden roste dobře a je zdravý, druhý vždy po vyrašení listů začne mírně chřadnout, listy jsou světlé, pouze žilkování tmavěji zelené. v půlce léta začnou listy od krajů zasychat, ale neuschnou celé, jen asi do půlky. Jeřáb je mírně zastíněný vzrostlou meruňkou. Je mi jasné, že mu chybí nějaké živiny, ale nevím co. Poradíte mi, prosím?

Děkuji.

Jinak bydlím v Kutné Hoře a mou poskytnout větvičky jeřábu na zakořenění, stejně ho potřebuju pořádně ostříhat.

Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


ewina (12)
23.7.2007 10:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

máte někdo nějaký osvědčený recept, jak využít plody aronie?

Děkuji.

Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


vyslouzil (17237)
23.7.2007 11:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Plody aronií jsou velmi zdravé, ale chutnají trochu jako nasládlé dřevo. Zpracovat se dají se dají mnoha způsoby, ne ve všech případech zmizí jejich svíravá chuť Například po vypití šťávy dle obvyklé receptury  zůstane v ústech pocit, jako by Vám je někdo vytřel hadrem.
   Svíravá chuť částečně zmizí zahřátím na vysokou teplotu nad 100 st . Toho se využívá při zapékání bobulí s cukrem v troubě. C vitamin ale vezme za své.
   Smícháním s jablky či hruškami v libovolném poměru lze vyrobit chuťově i barevně zajímavou zavařeninu.
   Červené víno z aronií se dobře čistí, nechutná špatně a obsahuje řadu cenných látek. Lepší je, myslím, při výrobě bobule (malvičky)  nedrtit.
   Pil jsem i likér vyrobený po vzoru griotky, nebyl špatný.
   Kompot vyrobený běžným způsobem prohlásí za chutný jen skutečný milovník aronie
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


ewina (12)
23.7.2007 14:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

děkuji za tip...

o zapékání v troubě jsem četla, vznikne něco jako marmeláda....taky víno zní zajímavě, nejsem moc odborník na výrobu, ale našla jsem na netu návod, že se bobule macerují dva týdny v bílém víně a je hotovo....tak nevím....

jsem zvědavá, co z toho bude, trošku mě překvapilo, že letos už vypadají, že jsou zralé, protože začly opadávat a ptáčkové už taky sbírají....

Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


vyslouzil (17237)
23.7.2007 16:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dělat víno macerováním bobulí ve víně mi nepřipadá smysluplné, to bych raději vypil to bílé víno, pokud je dobré. Z nekvalitního vína se dobré aroniové vyrobí stěží.
 Víno lze vyrobit podobným postupem jako ze šípků, planých trnek či červených jeřabin. Aronie, podbně jako borůvky, brusinky, jeřabiny a černý rybíz , obsahují látky zpomalující fermentaci, takže rozkvašují poměrně neochotně.
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


host - xxx.xxx.21.247 (?)
8.8.2007 10:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Švagrová míchá aronii s červeným rybízem a vaří jako brusinky. K masu, hlavně zvěřině, výborné.

Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


vyslouzil (17237)
8.8.2007 10:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To může být. Akorát že obě plodiny většinou nezrají ve stejnou dobu.
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


host - xxx.xxx.43.27 (?)
8.8.2007 10:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Je to zdravé, ale v podstatě nepoživatelné. Snad jako náhrada brusinek, nebo k obarvení kompotu. Ale myslím, že těch náhrad máme už z minulé éry dost. Např. dýně jako ananas.
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


host - xxx.xxx.15.161 (?)
8.8.2007 13:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Sušíme je, a přidáváme k šípkům při vaření čaje. Mlask
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


host - xxx.xxx.237.40 (?)
9.10.2007 13:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To je dobrý nápad, vyzkouším. Jednou jsem je zavařovala a nic moc, bylo to jako drtiny. Lepší je přehnat je přes sakovarku s cukrem, šťáva je sladká a používám ji proti dně. Je to dobré i jako sirup, barví, když přidám sladké ovoce, dá se to sníst. Čerstvé vycucat a zbytek vyhodit, nebo sníst rychle celé. Jejich hodnotu cením velmi vysoko, na čerstvých se velmi ráda pasu, mám to jako drogu. Taky mlask!
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


vyslouzil (17237)
8.8.2007 13:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V syrové formě nebo jako běžný kompot to opravdu není příliš k jídlu. Existují ale skutečně chutné receptury.
    Jednu vlastní předkládám. Při lisování jablečného moštu  přimíchám do pokrouhaných  jablek rozmixované plody aronie. Poměr 1:20 až 1:100. Barva  chuť i nutriční hodnota moštu získá překvapivou novou kvalitu.
   Od doby, kdy jsem toto začal praktikovat, nemám problémy s odbytem aronie, naopak jsem vysadil další dva stromky.

Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


ewina (12)
8.8.2007 15:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak jsem je připekla v troubě

ale i tak dobrý... do jogurtu a tak... mňam...

Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


host - xxx.xxx.156.230 (?)
8.8.2007 22:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
A když mě i mým dětem chutnájí plody aronie i v syrovém stavu? Zajímalo by mě, jestli se vůbec mohou jíst syrové, ne jako bezinky, které způsobují průjem a křeče. Nevíte?
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


vyslouzil (17237)
8.8.2007 23:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Bezinky jsou mírně jedovaté v nedozrálém stavu. I na zralém plodenství bývají uprostřed kuličky nedozrálé, proto se mají bezinky při zpracopvání vařit. Varem se jed inaktivuje.
   Aronie žádný jed neobsahuje, konzumace syrových plodů je neškodná, naopak zdravá (vitamin C, antokyany, vláknina, ...)
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


host - xxx.xxx.156.230 (?)
14.8.2007 23:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Děkuji za odpověď:-)
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


host - xxx.xxx.82.161 (?)
1.8.2009 13:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení.

 Aronie má hlavně vysoký obsah Rutinu, což je vysoce účinná látka na lámavost krevních kapilár. Celkově ozdravuje celý krevní systém. v součinnosti s C vit. je to prostě bomba. Tady soutěží s pohankou. která obsahuje Rutin též. Je bohužel hlavně obsažen ve šlupkách což loupanou pohanku řadí do druhé trati za Aronii.

Vladimír Šmíd. 

Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


host - xxx.xxx.230.20 (?)
28.8.2007 9:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
K využití Aronie. Naroubovaná na jeřabinu - vznikne docela hezký okrasný stromek. Plody jsou sice hůře dostupné, ale stejně většinu sklidí ptáci.
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


vyslouzil (17237)
28.8.2007 10:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pravda. Aronie je dekorativní na jaře, když bíle kvete, pěkná jsou černá plodenství, neméně pak dočervena zbarvené listí na podzim. 
   Necháte-li kmínek jen 80-100 cm, dá se téměř celý stromek otrhat ze země.
   Našim ptákům aronie (zatím) příliš nezachutnaly. Zato hrušky, švestky i jablka ano.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5...>   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Ostružiník - řez 920.8.2019680
Dřín - lze to?119.8.2019104
Angrešt - žloutnou listy - co mu chybí, nebo co je špatně, díky za radu 1018.8.2019715
Borůvky, brusinky - hnědé listy, umírá 317.8.2019218
Poškozené plody ostružin1617.8.20191380
Jahody - mšice217.8.201996
Je to dřín? 416.8.2019262
Staré rybízy a josta - co s něma? 913.8.2019711
Odroda egreša 813.8.2019585
Okrasná moruše?1512.8.20194363
Velkoplodý dřín - jaký vybrat?412.8.2019354
Ovocné druhy pěstovatelné totálně bez postřiku458.8.201915261
Černy jeřab (Aronie)1317.8.2019241225
maliny, ostružiny235.8.201944870
Angrešt623.7.20196313
Choroba angreštu 322.7.2019440
Rakytník1222.7.20197438
Ostružina Navaho neroste1619.7.20191871
Rakytník - jaké velikosti dorůstá2419.7.201918471
Zkušenosti se zeleným a růžovým rybízem219.7.2019265
Co je to za ovoce 517.7.2019721
Josta, letos vůbec nezaplodila1316.7.20191168
Posekaný rybíz + angrešt1316.7.20191688
Rybíz a josta 314.7.2019546
Stále plodící maliny1212.7.20191612
Sklizeň 2019 75.7.20191750
Co to je? 23.7.2019400
Jaké ovocné keře na zahrádku?113.7.201910868
Vajíčka škůdce v kořenech maliníku 43.7.2019523
Neznama rostlina 327.6.2019539
Nemocný angrešt 325.6.2019836
Kanadské borůvky - hnojení222.6.2019921
Jen jeden červený a jeden bílý rybíz - jaké ale?322.6.2019757
Angrešt zakrnělé konce620.6.2019885
Pěstujete muchovník?919.6.20193952
Kamčatská borůvka - lonicera4819.6.201985934
Jahoda Allegro 1015.6.20191416
Jahody - hnědé okraje listů 215.6.2019587
Maliník a túje511.6.20191163
Vaše nejoblíbenější top odrůda angreštu1047.6.2019133444
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Roční kohout padá do sedu, nohy ho neunesou21.8.2019
Záchůdek catgenie 120+20.8.2019
Chov krůt16.8.2019
Nemocná chodidla slepic15.8.2019
Chov pstruhov12.8.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů