Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Drobné ovoce > Černy jeřab (Aronie)

Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
Rakytník rozmixovat, nalít do dvoulitrové pe..., jirilan, 18.11.2017
Jan Neruda a Jaroslav Cimrman: "..., host, 17.11.2017
Nero je skôr trpkosladký, kyselinku nemá žia..., host, 17.11.2017
Pěstuje někdo a může tudíž porovnat více kul..., Mike Dundee, 17.11.2017
A co rakytnik jak ho nejlepe zpracovat za sy..., host, 3.9.2017
Stránky: 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   

Černy jeřab (Aronie)


host
12.11.2005 10:38, počet návštěv: 206326
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)
Dobry den, zajimalo by me, jestli ma nekdo zkusenosti s kvasenim a posleze vypalenim aronie. Diky za odpoved.
Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
               

Černy jeřab (Aronie)


Miloš Vysloužil (15646)
12.9.2006 21:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Je to možné, zkoušel jsem. Jen připomínám, že aronie dost špatně rozkvašuje - podobně jako jeřabiny, borůvky, brusinky aj., je dobré jej rozkvasit zákvasem. Plody taky nemají příliš mnoho cukru, takže výtežnost není nijak velká. Obecně jsem proti přidávání rafinovaného řepného cukru do kvasu. Míchají se aronie někdy s hruškama, kvas se prý tak rychle nekazí, ale s tím vlastní zkušenost nemám.
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


host - xxx.xxx.227.239 (?)
14.4.2007 0:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den, nemáte někdo zkušenost s následujícím problémem? Máme u nás na zahradě dva keře černého jeřábu, oba již letité. Jeden roste dobře a je zdravý, druhý vždy po vyrašení listů začne mírně chřadnout, listy jsou světlé, pouze žilkování tmavěji zelené. v půlce léta začnou listy od krajů zasychat, ale neuschnou celé, jen asi do půlky. Jeřáb je mírně zastíněný vzrostlou meruňkou. Je mi jasné, že mu chybí nějaké živiny, ale nevím co. Poradíte mi, prosím?

Děkuji.

Jinak bydlím v Kutné Hoře a mou poskytnout větvičky jeřábu na zakořenění, stejně ho potřebuju pořádně ostříhat.

Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


ewina (12)
23.7.2007 10:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobrý den,

máte někdo nějaký osvědčený recept, jak využít plody aronie?

Děkuji.

Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


Miloš Vysloužil (15646)
23.7.2007 11:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Plody aronií jsou velmi zdravé, ale chutnají trochu jako nasládlé dřevo. Zpracovat se dají se dají mnoha způsoby, ne ve všech případech zmizí jejich svíravá chuť Například po vypití šťávy dle obvyklé receptury  zůstane v ústech pocit, jako by Vám je někdo vytřel hadrem.
   Svíravá chuť částečně zmizí zahřátím na vysokou teplotu nad 100 st . Toho se využívá při zapékání bobulí s cukrem v troubě. C vitamin ale vezme za své.
   Smícháním s jablky či hruškami v libovolném poměru lze vyrobit chuťově i barevně zajímavou zavařeninu.
   Červené víno z aronií se dobře čistí, nechutná špatně a obsahuje řadu cenných látek. Lepší je, myslím, při výrobě bobule (malvičky)  nedrtit.
   Pil jsem i likér vyrobený po vzoru griotky, nebyl špatný.
   Kompot vyrobený běžným způsobem prohlásí za chutný jen skutečný milovník aronie
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


ewina (12)
23.7.2007 14:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

děkuji za tip...

o zapékání v troubě jsem četla, vznikne něco jako marmeláda....taky víno zní zajímavě, nejsem moc odborník na výrobu, ale našla jsem na netu návod, že se bobule macerují dva týdny v bílém víně a je hotovo....tak nevím....

jsem zvědavá, co z toho bude, trošku mě překvapilo, že letos už vypadají, že jsou zralé, protože začly opadávat a ptáčkové už taky sbírají....

Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


Miloš Vysloužil (15646)
23.7.2007 16:29
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dělat víno macerováním bobulí ve víně mi nepřipadá smysluplné, to bych raději vypil to bílé víno, pokud je dobré. Z nekvalitního vína se dobré aroniové vyrobí stěží.
 Víno lze vyrobit podobným postupem jako ze šípků, planých trnek či červených jeřabin. Aronie, podbně jako borůvky, brusinky, jeřabiny a černý rybíz , obsahují látky zpomalující fermentaci, takže rozkvašují poměrně neochotně.
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


host - xxx.xxx.21.247 (?)
8.8.2007 10:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Švagrová míchá aronii s červeným rybízem a vaří jako brusinky. K masu, hlavně zvěřině, výborné.

Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


Miloš Vysloužil (15646)
8.8.2007 10:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To může být. Akorát že obě plodiny většinou nezrají ve stejnou dobu.
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


host - xxx.xxx.43.27 (?)
8.8.2007 10:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Je to zdravé, ale v podstatě nepoživatelné. Snad jako náhrada brusinek, nebo k obarvení kompotu. Ale myslím, že těch náhrad máme už z minulé éry dost. Např. dýně jako ananas.
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


host - xxx.xxx.15.161 (?)
8.8.2007 13:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Sušíme je, a přidáváme k šípkům při vaření čaje. Mlask
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


host - xxx.xxx.237.40 (?)
9.10.2007 13:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
To je dobrý nápad, vyzkouším. Jednou jsem je zavařovala a nic moc, bylo to jako drtiny. Lepší je přehnat je přes sakovarku s cukrem, šťáva je sladká a používám ji proti dně. Je to dobré i jako sirup, barví, když přidám sladké ovoce, dá se to sníst. Čerstvé vycucat a zbytek vyhodit, nebo sníst rychle celé. Jejich hodnotu cením velmi vysoko, na čerstvých se velmi ráda pasu, mám to jako drogu. Taky mlask!
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


Miloš Vysloužil (15646)
8.8.2007 13:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

V syrové formě nebo jako běžný kompot to opravdu není příliš k jídlu. Existují ale skutečně chutné receptury.
    Jednu vlastní předkládám. Při lisování jablečného moštu  přimíchám do pokrouhaných  jablek rozmixované plody aronie. Poměr 1:20 až 1:100. Barva  chuť i nutriční hodnota moštu získá překvapivou novou kvalitu.
   Od doby, kdy jsem toto začal praktikovat, nemám problémy s odbytem aronie, naopak jsem vysadil další dva stromky.

Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


ewina (12)
8.8.2007 15:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak jsem je připekla v troubě

ale i tak dobrý... do jogurtu a tak... mňam...

Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


host - xxx.xxx.156.230 (?)
8.8.2007 22:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
A když mě i mým dětem chutnájí plody aronie i v syrovém stavu? Zajímalo by mě, jestli se vůbec mohou jíst syrové, ne jako bezinky, které způsobují průjem a křeče. Nevíte?
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


Miloš Vysloužil (15646)
8.8.2007 23:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Bezinky jsou mírně jedovaté v nedozrálém stavu. I na zralém plodenství bývají uprostřed kuličky nedozrálé, proto se mají bezinky při zpracopvání vařit. Varem se jed inaktivuje.
   Aronie žádný jed neobsahuje, konzumace syrových plodů je neškodná, naopak zdravá (vitamin C, antokyany, vláknina, ...)
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


host - xxx.xxx.156.230 (?)
14.8.2007 23:33
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Děkuji za odpověď:-)
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


host - xxx.xxx.82.161 (?)
1.8.2009 13:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Vážení.

 Aronie má hlavně vysoký obsah Rutinu, což je vysoce účinná látka na lámavost krevních kapilár. Celkově ozdravuje celý krevní systém. v součinnosti s C vit. je to prostě bomba. Tady soutěží s pohankou. která obsahuje Rutin též. Je bohužel hlavně obsažen ve šlupkách což loupanou pohanku řadí do druhé trati za Aronii.

Vladimír Šmíd. 

Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


host - xxx.xxx.230.20 (?)
28.8.2007 9:13
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
K využití Aronie. Naroubovaná na jeřabinu - vznikne docela hezký okrasný stromek. Plody jsou sice hůře dostupné, ale stejně většinu sklidí ptáci.
Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


Miloš Vysloužil (15646)
28.8.2007 10:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pravda. Aronie je dekorativní na jaře, když bíle kvete, pěkná jsou černá plodenství, neméně pak dočervena zbarvené listí na podzim. 
   Necháte-li kmínek jen 80-100 cm, dá se téměř celý stromek otrhat ze země.
   Našim ptákům aronie (zatím) příliš nezachutnaly. Zato hrušky, švestky i jablka ano.

Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


Marijka.O (52) - xxx.xxx.54.70 (?)
8.10.2013 22:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Zdravím,

mohu poprosit zkušenější, co krom jeřabiny jde použít jako podnož k naroubování aronie na kmínek? Šel by hloh? Případně budu rušit 2 stromkové černé rybízy (každoročně chytají silnou rez, moje první a špatně vybraná odrůda), je šance zkusit naroubovat aronii na původní "rybízovou" podnož? Bohužel si nepamatuji, co je to za druh.

Předem díky.

Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


Miloš Vysloužil (15646) - xxx.xxx.92.38 (?)
9.10.2013 8:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na rybízovou podnož aronie určitě nechytne a i kdyby, tak se ulomí. Nejspíš by se mohla ujmout i na hrušeň, kdouli, mišpuli a hloh, možná i další, ale nevidím žádné výhody oproti plané jeřabině, kterých roste po lesích dost.

Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


M.D. Rettigova (131) - xxx.xxx.207.90 (?)
9.10.2013 10:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Koupila jsem ji od Starkla,  už třetí-čtvrtý rok je jako proutek. o kvetení ani řeč... takže čekám

Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


host - xxx.xxx.205.226 (?)
7.5.2014 23:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dobry den, chceme si na zahradu poridit Aronii stromkovitou, ale bohuzel ji nemuzeme nikde sehnat, vsude jsou pouze kerovite. Muzete mi poradit? Dale bych rada vedela, zda je lepsi stromkovita ci kerovita, z hlediska sklizne, mnozstvi plodu, mrazuvzdornosti atd. Docetla jsem se, ze plody ze stromkovite aronie se jí pouze tepelne zpracovane, oproti kerovite, ktere se muzou jist i cerstve. Dekuji Lenka

Připojit reakci
                           

Černy jeřab (Aronie)


host - xxx.xxx.248.131 (?)
7.5.2014 23:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aronie je pořád aronie, ať je to stromek nebo keř, lze je jíst i syrové. Lepší je keřovitá, stromková má kratší životnost. V množství plodů rozdíl není - jestli je keř dole u země nebo na kmínku nehraje roli. Mrazuodolná je, pouze při dozrávání plodů je potřeba zabezpečit plody sítí proti ptákům - dokáží během půl dne obrat keř úplně dočista.

Co se týče použití, tak lze zobat za syrova, použít na koláč jako borůvky, zavařovat na vynikající džem...

Navíc lze aronii použít i jako okrasný keř, je pěkná nejen, když kvete bílými kvítky, ale krásná je na podzim, kdy se jí listy vybarví od oranžové až po temně rudou...           Lída

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3, 4, 5 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Moruše - roub velkoplodé HK, Jičín, Nymburk, Ml.Boleslav622.2.2018546
Rakytníkové bonbóny - recept?320.2.20183593
Ostružina Karaka Black1718.2.201814202
Množení Meruzalky1217.2.20187864
Stříhání kanadských borůvek616.2.2018870
Angrest - roubování1114.2.2018835
Dřínky268.2.201847862
Zivy plot68.2.2018465
Jahody - inzercia - čo na to poviete? 115.2.20188271
Muchovník161.2.20183510
Jahody hnojivo2624.1.20181882
Sázet kiwi? určitě ano, je to nejzdravější ovoce na světě1718.1.20182056
Kdy řízkovat meruzalku518.1.2018647
Čím hnojit rakytník?1015.1.2018905
Angrešt710.1.2018840
Rozměry josty1410.1.20181133
Odkopek angrestu410.1.2018577
Kiwi zazimování53.1.2018885
Zahradnictví zoja241.1.201821615
Angrešt Xenia210.12.2017816
Aronie127.12.20171479
Sklizeň rakytníku26.12.2017501
Jak poznat samce a samici kiwi a o jaký druh jde 32.12.2017584
Rez moruse trnavskej po vysadbe428.11.2017523
Muchovník924.11.20171240
Hloh 2718.11.201720429
Černy jeřab (Aronie)12318.11.2017206327
Jeřáb Kubovaja - zkušenosti?817.11.2017886
Kanadské borůvky - pěstování15416.11.2017357455
Jahody - zahuštění porostu214.11.2017737
Muchovník olšolistý - Martin (Amelanchier alnifolia), kde sehnat v r. 2014712.11.20176502
Ostruzinojahoda52.11.20171314
Co je Vierbeere?1129.10.20179883
Založení sazenic na 3 dny425.10.2017596
Angrešt a rybíz 20177124.10.201715969
Velké ostružiny315.10.20171101
Šípky1114.10.20174367
Stáleplodící jahody a ostatní jahody blízko sebe?558.10.201767286
Plodnost kamčatské borůvky1086.10.2017219470
Spravne zalozenie jahodoviska, vase skusenosti196.10.20172387
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Kolik kusů21.2.2018
Kolik kusů20.2.2018
Otevírání - zavíraní dvířek kurníku20.2.2018
Prodáváte králičí maso14.2.2018
Vykrvení králíka13.2.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů