Sušení česneku v elektrické sušce



host - 100.171 (?) 
11.7.2015 11:58, zobrazeno: 13969x

Máte někdo zkušenosti se sušením česneku v sušce? Nemyslím hned po sklizni, ale pro úplné usušení pro delší skladování... Mám s ním trochu problém, protože mi při sušení česnek zčerná a chtěl bych ho pěkný bílý...

Za každou radu díky

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 243.114 (?), 11.7.2015 12:46
Jako vyloupaný a nakrájený? Aby byl bílý, tak by musel být sířený a sušený při nízké teplotě. To už je lepší zmrazit, pokud se bude používat na vaření.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 25.2 (?), 30.7.2015 13:16

Ano, trochu nechápu důvod rychlého vysoušení. upéci česnekové stroužky v mikrovlnce mi nedává smysl. Kdysi se toto pokusně zkoušelo v klasické sušárně, ale nebyl zjištěn efekt. Ale tam byla teplota do padesáti stupnů s odvodem páry, a délkou osm hodin. Je to drahá a neekonomická činnost. Při klasickém přirozeném sušení se česnek nijak neznehodnocuje a je po celou dobu uchování v použitelném stavu. Česnek nejsou houby nebo křížaly. A hledat využití pro el. sušičku tímto směrem si myslím je scestné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18312) - 236.1 (?), 30.7.2015 14:29

Usušit česnek v běžné sušičce není velký problém a zůstane bílý i bez síření. I malé stroužky je však třeba překrojit, ty celé schnou dlouho a špatně. Usušený česnek je dobré - kvůli lepší manipulaci - umlet v tříštivém mlýnku na prášek. Problém ale je, že tento prášek je hygroskopický, takže i v realtivně dobře uzavřené nádobě časem natáhne vlhkost a přemění se v tuhou hroudu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 234.226 (?), 30.7.2015 16:41

nestrati tym susenim aromu?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18312) - 236.1 (?), 30.7.2015 17:43

Samozřejmě, že trochu ztratí. Všechno, co sušíte ztrácí část aromatu. Už jen proto, že v sušárně je cítit, co sušíme. Ale není to s tou ztrátou tak hrozné. Přijde mi, že víc vůně a pálivosti se ztratí mražením. Rozmrzlý stroužek normálně schroupu, zatímco s čerstvým bych měl problém.
   Na topinku sušený česnek nedáme, ale na vaření a pečení v pohodě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 40.100 (?), 4.8.2015 14:19

Cesnak suším v sušičke do 40°C aby nestrácal na kvalite. Mam kvalitnu sušičku excalibur. Robím to z jedineho dovodu, ked na konci sezony nestihneme spotrebovat cesnak a ten uz by zacal klicit alebo sa porúčal. tak ho všetok ocistim, nastruham ho v mixeri na hrube platky. Pouzivan ma to nastavec na hrubšie struhanie zeleniny. Cesnak je po vysušení krasny biely, chrumkavy a štipe ako čerstvy. Volam to cesnakove čipsy. Mame ale cesnak s velkymi struckami. neviem ako by dopadlo krajanie pri malych stručikoch.

suseny cesnak
suseny cesnak
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika