Sázení broskví, meruněk
|
|
 |
 |
pkovarik - Diamantový Zahrádkář (1331) - 247.140 (?) 3.10.2017 19:36
Já bych se toho vůbec nebál. Sázel jsem běhen posledních 5 let korektně na podzim 3 broskvoně a 2 meruňky na zahradě, a ujmuly se krásně a bez problému. Letos jsem zakládal sad, mimo jiné i 7 broskvoní a 7 meruněk. Vzhledem k složité situaci s převodem pozemku a jeho využitím jsem mohl sázet až od 1.ledna. Nakoupil jsem stromky na podzim (podotýkám, že přes e-shop), zakopal je na zahradě do záhonu s tím, že je v zimě při příznivém počasí vykopu a přesadím. Bohužel byla extrémní zima, tady celý leden a půlku února nebyla teplota nad nulou, takže vykopat a přesadit na stanoviště se podařily až na přelomu února/března. A výsledek - broskvoně se krásně ujjmuly kromě jedné, meruňky taktéž v pohodě až na 2, které obrazily jen ve spodní polovině. A to má poloha není příliš příznivá - zahrada 400m.n.m., mrazová dolinka, nový sad na kopci 430m.n.m. Takže po mých zkušenostech - šel bych do toho, nevidím v tom problém. A cena stromků je dle mě celkem směšná, aby se v případě neujmutí některého stromku nedal pořídit nový.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
lexa.elektro - (18) - 14.170 (?), 3.10.2017 12:12, zobrazeno: 11260x
zdravím, je vhodné vsadit broskev a merunku na podzim?děkuji za názor
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 187.216 (?), 3.10.2017 18:55
Jsem zastánce podzimní výsadby, nemám důvěru ke správnému založení stromku přes zimu v obchodě. Je zde poměrně obsáhlé vlákno s hlasy pro i proti...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
pkovarik - Diamantový Zahrádkář (1331) - 247.140 (?), 3.10.2017 19:36
Já bych se toho vůbec nebál. Sázel jsem běhen posledních 5 let korektně na podzim 3 broskvoně a 2 meruňky na zahradě, a ujmuly se krásně a bez problému. Letos jsem zakládal sad, mimo jiné i 7 broskvoní a 7 meruněk. Vzhledem k složité situaci s převodem pozemku a jeho využitím jsem mohl sázet až od 1.ledna. Nakoupil jsem stromky na podzim (podotýkám, že přes e-shop), zakopal je na zahradě do záhonu s tím, že je v zimě při příznivém počasí vykopu a přesadím. Bohužel byla extrémní zima, tady celý leden a půlku února nebyla teplota nad nulou, takže vykopat a přesadit na stanoviště se podařily až na přelomu února/března. A výsledek - broskvoně se krásně ujjmuly kromě jedné, meruňky taktéž v pohodě až na 2, které obrazily jen ve spodní polovině. A to má poloha není příliš příznivá - zahrada 400m.n.m., mrazová dolinka, nový sad na kopci 430m.n.m. Takže po mých zkušenostech - šel bych do toho, nevidím v tom problém. A cena stromků je dle mě celkem směšná, aby se v případě neujmutí některého stromku nedal pořídit nový.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 187.216 (?), 4.10.2017 6:55
Pane Waltře, prodejna kde jsem v posledních x letech pořídil většinu stromků má plný sortiment stromků na podzim, Jak jste řekl, je z čeho vybírat.
Odhaduji že původ těchto stromků je v Polsku, jsou pěkné, vitální, většinou mají pěkně založené korunky.
Přes zimu jsou neprodané stromky založeny do zavlažené mulčovací kůry pod širým nebem nebo v přístřešku, pokud jsou mrazy promrzlé napadrť.
Co se neprodá na podzim, doprodává se zjara, jak se dá hromada kůry a substrátu rozebrat.
Snad chodím do špatného zahradnictví ale nedělám si iluze, že jinde je to výrazně jinak. Na podzim zasazenému stromku je dle mého na stanovisti jistě lépe, jak na betonové ploše s kořeny obsypanými kůrou a substrátem po dobu téměř půl roku. Pro zajímavost - procento ujmutí z podzimní výsadby mám u zmíněných druhů za posledních 10 let 100 procetntní. j.c.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|