Řez broskvoně



JZFK - (7) - 234.159 (?)
29.3.2020 19:30
Broskyna po reze




Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 234.180 (?), 28.3.2020 20:10
Ked sa zakracuje jednorocny pravy vyhon tak ho mozem strihnut za "trojakom" (v strede listovy a na boku kvetne) alebo za osamotenym listovym ked sa uvadza ze koncovy vyhon ma byt listovy? Doteraz som aplikoval druhu moznost ale niekde ostavaju dost dlhe vyhony kedze samotny listovy je az na konci.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
JZFK - (7) - 234.159 (?), 29.3.2020 19:30
Broskyna po reze




Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 149.109 (?), 7.3.2017 4:29

Zcela jistě by to šlo, ale pak bychom mohli zrušit celé zahrádkářské Fórum, protože všechno se dá někde na netu najít. Tak jako se každým rokem vrací jaro a opakuje zahrádkaření, tak se pravidelně objevují noví a méně zkušení zahrádkáři. Buďme za to vděční a nesrážejme je hned na počátku. Mají právo se ptát a komunikovat. Děkuji jirka52.smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 184.133 (?), 7.3.2017 7:53

Ani se nedivím, že pan doktor poslal 238.140 na internet. Pisatel se tady měl ptát a na Seznam (mám ho rád) koukat už před několika roky. Je tam možná 4x víc hmoty než by mělo v tomto věku stromku být. To by chtělo najít řezáče peckovin (broskvoní) v místě. A ten by měl s majitelem stromku sepsat dohodu, že ho za "mrzačení stromku" nepožene k právní odpovědnosti. Ony už tam asi budou nějaké květy a na ně by nesměl brát ohled. Mělo by to vypadat jako u pána 116.119. Z toho stromku by si měl vzít případ. I tady se jeví varianta kotlové koruny jako uskutečnitelná. Radikálně - během letošního jara, nebo nadvakrát kus teď a kus v srpnu. Zvolit tři větve na vrcholu keře, ostatní po vyrašení odříznout. A z těch tří ponechaných odříznout vše, co míří dolů a začne se rýsovat stromek. Jestli má pod sebou dostatek živin a hlavně dost vápníku, s tvrdým zásahem se vyrovná bez klejotoku. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 7.3.2017 13:46

...pak bychom mohli zrušit celé zahrádkářské Fórum, protože všechno se dá někde na netu najít... Buďme za to vděční a nesrážejme je hned na počátku. Mají právo se ptát a komunikovat

To máte sice pravdu, ale jen částečně. Chce to taky trochu nehazardovat s časem těch, co něco znají a jsou ochotní poradit. Chápu, že je rychlejší vytáhnout mobil, poslat foku (však on už se někdo rozepíše a rozkreslí), než hledat návod v knížce či na síti. 
    Jsou věci, které se na netu nenajdou - vlastní názory, osobní zkušenost, nové poznatky, v tom je fórum nenahraditelné.    Řez je konkrétně u broskvoní zcela zásadní, bez jeho pochopení a zvládnutí se pěstovat nedají.  
Taky asi nebudeme zakreslovat motoristovi do fotky jeho nového auta, kudy se leze do dveří.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 7.3.2017 14:32

Uvedu vám konkrétně na tomto příkladu, co je napsáno v knížkách a internetu: výchovný řez - ponechají se 4 kosterní větve, které budou tvořit kotlovitou korunu. Krátký řez - ponechá se horní výhon s 10 květními pupeny a spodní čípek s dvěma pupeny, po odplození se horní výhon odstraní a na spodním vyrostou 2 nové. A tak stále dokola. Z toho by pak jeden pochopil, že máte 4 kosterní pahýly, které stále dokola ořezáváte. Nedejbože, když se na některých z nich nevytvoří právě 2 nové výhony, ale pouze jeden nebo žádný. Pak se vám celý algoritmus zhroutí. Jaksi u těchto knížek vždy schází popis, jak po prvním výchovném řezu správně postupovat následující 2,3 roky a jak vybudovat správnou korunu. Jestli a jak přesně ponechávat rozvětvení z kosterních větví. Většinou se tato část omezí jen na větu "odstraňovat výhony směřující dovnitř koruny". Proto se tu spousta lidí pořád ptá, protože tato část je v knihách z mně neznámého důvodu jaksi odbyta a nedostatečně vysvětlena. Toto vám budiž pohled laika, co dokáže z chytrých knih o řezu pochopit. frown

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 7.3.2017 17:51

My starší jsme se učili řezat před érou internetu, diskuzních fór i videoprezentací. Měli jsme jenom tu knížku, v lepším případě s obrázky. Ze svého okolí nevím o nikom, kdo by řekl, že tomu popisu nerozuměl. A taky jsme vyznávali pravidlo, že nejlepším učitelem je praxe. Jednou dvakrát to pokazím, budu-li všímavý, výsledek mi ukáže, co jsem dělal špatně. 

Krátký řez - ponechá se horní výhon s 10 květními pupeny a spodní čípek s dvěma pupeny. Po odplození se horní výhon odstraní a na spodním vyrostou 2 nové. A tak stále dokola.

To je zcela srozumitelný výklad, Stačí se nad těmi dvěma větami jen zamyslet.  Dnešní člověk se nechce učit vlastními chybami, někdy se nechce vůbec učit.. On potřebuje stáhnout mobilní aplikaci Cut peach, která místa řezu sama zakreslí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Majus - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 224.3 (?), 8.3.2017 12:59

Tak ja jsem pripad, ktery cte knizky, vetsinu tedy zdedena prehistoricka vydani. V kazde knizce se pristup a podrobnost rozepsani lisi. Broskvon mam uz asi 6 letou a vlivem mych pokusu je velikosti vetsiho stromkoveho rybizu (no o trochu vetsi je). Rezu asi moc a zrejme nema ani moc vhodne stanoviste. Kazdopadne mi to ani nevadi, zatim jsem sklizela kolem 20-30 broskvi za rok, jednou dokonce 60. Myslim, ze letos by to mohlo byt zas tech 60. Loni jsem snad konecne dobre ostrihala :-). Takze ja zkousim, rezu a rezu. Snad to casem vychytam :-). Pokud to letos klapne na tech 60, tak zustanu u lonskeho postupu, na primy konzum nam to bohate staci a o nic vic v pripade broskvi nestojim.

Jinak jsem puvodne zapestovala podle knizek kotlovitou korunu, ale kvuli skladnosti stromku ji ted predelavam na klasickou do vysky, aby se kolem toho dalo prochazet. Muj cil je stejne stromek, ktery cely ocesu ze zeme, tak snad ten tvar nebude na skodu :-).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 208.118 (?), 16.3.2017 8:30

Sem tam něco střihnu, a jak roste tak roste. Akorat ji zakratí, aby nerostla moc do vysoka. A takové to kratký dlouhý neřeším. Co řeším je kadeřavost a mšice.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3231) - 173.17 (?), 18.4.2018 15:11

Možná že se ptám blbě. Když tam mám z těch deseti květů deset malých broskviček tak je tam mám nechat všechny?

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika