Dosavadní klady a zápory letošní ovocnářské sezóny



Bajas - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 149.16 (?)
22.5.2013 8:15

Prvé dve slniečka na karešovej, tak včera sme si na nich zgustli, od konzumnej zrelosti bola ešte vzdialená no i tak chutila (+tejto sezóny), a (-) živorí mi Rubinola na A2 kvôli hryzcom s minimom slabých lístočkov.Bajas.

Karešova.
Karešova.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
         
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 12.5.2013 12:04

Takže to vypadá na perfektní rozjezd do ovocné sezony.Stromy zdárně odkvetly, nasadily na plody, leckde v takovém množství, že to na podzim nepoberem.Loňský výpadek, a pauza je znát, stromy jsou odpočaté, plné energie.Pozdější přechod ze zimy rovnou do léta redukoval kadeřavost na rozumnou míru, takže jsou na tom zhruba stejně ti, kteří stříkali proti kadeřavosti jen jednou z těmi, kteří dali kadeřavosti co proto tři krát.A letošní tlak choroby deformans je o dost menší, někde žádný.Vím to proto, že jsem svoje mladé stromky postříkat nestihl, a přesto příznaky žádné.

Někteří taky chodili po sadě, a žehrali, že je málo včel, a ty stávající chodí jinam-na lákavější potravu.Já musím říct, že většina nasazených květů jsou opýlená, plůdky se vyvíjí zdárně(né tak jabloně, protože ty ještě nemají splněno),a přes to, že jsem nestříkl proti pilatce ani kapku, tak očekávám minimum poškození-neli žádné.Letos jsem totiž pilatku ani neviděl.Ty podlouhlé černé mouchy, připomínající pilatku-ty jsem na slivoních viděl, a z prvu mě to polekalo, ale ty jsou neškodné, jsou to muchnice.

Taky to střídavě oblačno nám vyhovuje,protože přináší tolik potřebnou vláhu,a snižuje riziko ranních přímrazku,ale ještě neříkej hop,dokud nepřeskočíš.Blíží se totíž loňské smutné výročí...jak já jsem napjatýindecision,ještě že mám loňskou slivovičku-pomáhá mi toenlightenedna nervy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 245.32 (?), 12.5.2013 16:08

I přes vytrvalý déšt jsem se vydala na obhlídku broskvoní a zjistila sem, že kadeřavost se zatím neprojevila. Ale objevila jsem na 4letých Dixirad a Red Haven mnoho zdvojených plůdků. Zatí jen na těch 2 druzích, na jiných ne. Že by to bylo důkladným hnojením?  Loni jsem se inspirovala a 3x aplikovala síran amonný + podzimní hoštické hnojivo+hnůj kolem kmene na zimu. Na jaře letos cererit, ted zase síran amonný... rostou z něj krásně. Jsem zvědavá, jak velké ty dvojičky budou a kolik jich udrží. Sev. Morava 300m n.m. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 19.5.2013 21:52

Dvojité plody u peckovin nevznikají následkem hnojení, ale jako důsledek nepříznivých podmínek v průběhu diferenciace květních pupenů a také během kvetení. Mně se to v některých ročnících stává u švestek (Stanley, Valjevka).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10087) - 70.240 (?), 20.5.2013 16:38

Reldan 22 je smrad, že by jeden pad, ovšem příští rok použiju opět karcenogenní Calypso, které řádně hubí škodlivé činitele a ne jako tento "reldaník", který učinkuje slabě a s těmito názory jsem se již setkal i u dalších pisatelů. Snad to chtělo postřik ještě jednou zopakovat. Nevím jestli zapudil i včely, jako tenkrát panu Vinšálkovi, ale s opylením to není valné. Buď to bylo deštivým počasím nebo tímto hmyz odpuzujícím insekticidem. Jako tradičně se nejlépe opyluje Katinka, té nevadí zřejmě nic, ani horší stanoviště. Těchobuzická je na tom stejně jako v roce minulém. Překvapilo mě špatné opylení obou dvou Goldrichů, ale zase budou výběrové jakostní plody. Soused si stěžoval na špatné opylení meruněk, ale i třešní. Jak jsem si všiml, tak díky vysokým teplotám v době kvetení vykvetly pozdní třešně asi dva dny po těch raných, což je dost brzo. Tím, že všechno vykvetlo prakticky najednou a a stromy brzy díky vyšším teplotám odkvetly, došlo zřejmě k horšímu opylení. Vyjímku tradičně tvoří broskvoně, kde je opět plodů více, než by bylo zdrávo. Tříletý stromek Harbingeru je bohužel kapud a to pravděpodobně díky asfyxii. Ovšem vedle stojící raný Candor prosperuje úplně normálně a bude mít první úrodu. Harbinger by měl to samé, ale už to nestihne. Klasické příznaky (jež se tady opakují) jsou ty, že po normálním vykvetení a opylení se růst zarazí, listy zůstanou malé a postupně žloutnou. Mimochodem, pan rosti&slavík by jistě Candor ani zaplozenou těchobuzickou Tesku nebo falešnou Dixired (není to nakonec Harbinger?), za plnohodnotnou náhradu za Harbinger neuznal. Je to tak, pane rosti&slavíku? Zaplozené jsou i jiné červencové odrůdy jako Harnas, Royalvee, Sunhaven nebo Fenix. A samozřejmě jediná Favorita, která mi prozatím zůstala. Na Michaele je také už konečně něco. U meruněk jsou nadprůměrně opyleny Sundrop, Harogem a Bergeron. Panu rosti&slavíkovi se u Sundropu označení meruňka pro "univerzální" použití nelíbilo, ale já bych s tím souhlasil. Určitě nebude špatná ani v kompotech. Bohužel mně nevyrašila Velbora. Nadprůměrně opylené jsou i sladké meruňky Lemeda a Leala. Na slivoních se objevuje suchá skvrnitost (dírkovitost) a to zřejmě díky častějším deštíkům. U Hanity je náchylnost na tu chorobu známá, ale dírkovitost se objevuje i jinde. Proti strupovitosti peckovin použiju asi opět Horizon, ale možná už dříve, než v minulém roce. A to jen a pouze na v srpnu zrající odrůdy a pozdější. Samozřejmě, že strupy na plodech nezmizí, když už je tam jednou máte, ale další nepřibývají.

plod meruňky poškozený pravděpodobně zobonoskou ovocnou nebo píďalkou podzimní
plod meruňky poškozený pravděpodobně zobonoskou ovocnou nebo píďalkou podzimní
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.2 (?), 14.5.2013 20:06

Na maxmin teploměru po pondělním ránu -2. Vše odkvétá prakticky dokonale. Nic se nestalo ani právě lezoucím fazolím. Až se člověk tetelí, jaká rána přijde.

Losan
Losan
Blanka
Blanka
Primus
Primus
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Bajas - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 149.16 (?), 22.5.2013 8:15

Prvé dve slniečka na karešovej, tak včera sme si na nich zgustli, od konzumnej zrelosti bola ešte vzdialená no i tak chutila (+tejto sezóny), a (-) živorí mi Rubinola na A2 kvôli hryzcom s minimom slabých lístočkov.Bajas.

Karešova.
Karešova.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 20.113 (?), 22.5.2013 13:12

Jooo Slovensko - vše je tam o 1-2 týdny dřív. Mně se teprve zapaluje Rivan, Karešovu a Burlat čekám za 2 týdny.

Joooooo hryzec - ten sežere vše, naštěstí do 2 let obvykle zmizí - zemře. Zkusil jsem mu do nor nalít močůvku - snad zmizel. J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10087) - 70.240 (?), 24.5.2013 17:29

Pokaždé, když jdu kontrolovat slivoně, jsem vytočený ze zničených plodů pilatkami a z nedostatečného opylení. Těžko ale posoudit, jestli za špatné opylení může Reldan 22 nebo špatné počasí. Na jabloních to bzučelo rozhodně více a taky to je dostatečně znát na množství opylených jabloňových plodů. Broskvoně a jabloně to v opylení letos rozhodně vyhrály. U švestek nevím, kde je problém. Těchobuzická je opylená dobře a napadených plodů pilatkou je minimum. To samé u Katinky. Domácí švestku jsem stříkal Reldanem tak v půlce kvetení a možná i dříve (kvete nejpozději), přesto je opylena dobře. Pilatka prakticky žádná, ale tam jsem to ještě zajistil starým zbytkem Karate, stejně jako u Hanity. U ní je také vše ok. Špatně opylen je překvapivě vždy přeplozující Valor, bohatě kvetoucí Gabrovská a falešný Topper, který považuji za Valjevku. Co na nich zbylo je napadeno pilatkou. Nezdá se mi, že za špatné opylení může repelentní Reldan, ovšem za napadení pilatkou na některých stromech ano. Důvodem špatného opylení u Gabrovské je možná jen částečná samosprašnost. Valjevka je sice samosprašná, ale v publikaci Pěstujeme slivoně se uvádí citlivost na špatné počasí v době květu. To znamená asi špatné opylení. Vlaška, do které se drze nastěhoval PPV, je opylena slušně. Na bohaté kvetení je to chabý výsledek, ale lepší to nebývá nikdy. Pokud by se tyto plody podařilo uchránit proti obaleči, tak by to bylo pěkné. Pilatka se sice vyskytuje i zde, ale postřik Reldanem alespoň částečně zabral, jak se zdá. Protivný PPV asi zřejmě plodům nedovolí dozrát.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5576) - 242.167 (?), 24.5.2013 17:39

Klady pominuly velmi rychle a nyní zbývají již jen zápory. Nebudu vyjmenovávat jednotlivě protože na ovocných stromech už je vše co tam nemá být, živé i neživé,  v posledních dnech čím dál více kadeřavost a nástup mšic (na broskvoních i jabloních i dva druhy naráz) takový, že budu muset nastartovat postřikovavací konev. S ochlazením a mokrem zmizela slunéčka (nedivím se jim, taky bych tam v tom mokru neklepal kosu).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 183.140 (?), 26.5.2013 16:20

Zdravím, souhlasím s p. Petrem, že Reldan je k ničemu, tento smrad by měli vyřadit ze seznamu povolených postřiků, ještě že jsem letos použit osvědčené Kalypso na pilatky. Tam kam jsem dostříkl, je to v pohodě, kde ne, tak pilatky úřadovaly víc než je zdrávo. A bez Horizonu do peckovin taky ani ránu, to co je letos na višních, to je pohroma- na nestříkaných. Docela se těším na meruňky, opět nejvíce nasadily mnou již zmiňované sorty. david

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů20:33
Nářadí pro průklest vysokých stromů19:15
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika