Dosavadní klady a zápory letošní ovocnářské sezóny



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9   
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 38.136 (?) 
26.5.2013 16:34

Já jsem použil Reldan na pilatku v jabloních - a v pohodě, nikde známka životawink. Jestli to není v tom, že nemá povolení do peckovin /kromě višně/.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 27.5.2013 12:58

Mohu potvrdit, že Katinka i Presenta byly obsypány květy co to jen šlo, a i přeměna květů na plody proběhla více než zdárně.Z každého možného pupenu vznikl květ.Za povedenou násadou u nich bych mohl hledat společného rodiče-Ortenauer, který se mimochodem v kategorii chuť plodů umístil dost vysoko.V tomto roce tedy Katince a Presentě uděluji řád,..."ale ještě nevím jaký.Čačanská rodná byla taky skoro celá v bílém, ale mimořádná násada plodů nevznikla-přizpěla jen tak, abych neřekl že je líná.Jiné stromky, zařazené nedávno mezi stabilně plodící taky neukázaly bůhvíco,ale skoro všechny mají vzorky na ochutnání.V tomto se moc nepředřela Haganta, Tophit,Jojo.U velmi mladých stromků se není co divit, a ani jsem úrodu od nich moc nečekal, ale některé překvapily.V tomto asi nejvíce překvapil Toptaste ve třech exemplářích, protože nasadil plody uplě na všem co mělo kvést, a i tam co kvést nemělo.Tato odrůda se tedy osvědčila na zákrslých podnožích.Dva roky úspěšně přeroubovaný prut Těchobuzické na Toptaste zakvetl i na velmi tenkých letorostech.Musel jsem kolem stromku vybudovat opěrnou konstrukci, abych zjístil, zda své potomky dovede do zralosti, a aby se křehký středový terminál nezlomil-jen považte "1,5 až 2 CM průměr kmínku .U Těchobuzické bych pravděpodobně čekal na úrodu asi osum let,tak Toptaste rodí po dvou,třech létech.Zelená renglota velmi zakvetla,a velmi nasadila plůdky.Proti pilatce jsem nestříkal,a nějaké taky s vykousanou dírkou opadly-zanedbatelné množství.To je jediný důkaz,že byla pilatka tajně i na mé zahradě,protože jsem ji vůbec nespatřil.Byly vidět jen černé muchnice.Na jiných,npř. Presentě se to ještě projeví,protože jsou plůdky zatím malé,a nějaké zpoždění tam bude.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 27.5.2013 13:12

Davide, mohl by jsi ještě jednou připomenout, které to jsou ty zmiňované odrůdy? Když tady pan Wendy zmiňoval ten Tomcot, mohl by jsi něco napsat i oněm? Jinak Reldan někde trochu zabral, jinde ne. Myslím si ale, že s opylením to nesouviselo. Třešně jsou nestříkané a jsou také špatně opylené. Z meruněk mám nejvíce opylené Sundrop, Harogem a Bergeron, Lemedu a Lealu. Co se týče švestek, tak největší záhada je pro mě Katinka. Každý rok se zdá, jako by bylo opyleno ještě více plodů, než tam bylo vůbec květů. A to za každého počasí. Úžasná schopnost samoopylení. To vedle stojící Čačanská raná nemá zase skoro nic. Taky by mě zajímalo jestli pan Vinšálek nezkusí přiroubovat do Hermanu tuto Katinku, aby porovnal kvalitu plodů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jelen - (42) - 78.28 (?), 27.5.2013 13:33

Tak zatím největším záporem letoška vidím ve velkém napadení Kaštánky Monílií laxa. Je to cca. 25-letý vysoký strom, nestříkatelný. Nechci sýčkovat, ale když vidím v jakém stavu je obyčejná Kaštánka, tak se docela děsím toho, co nám tahle nemoc přinese v budoucnu. Může to být zásadní dopady do krajinotvorby.

Pozitivum vidím v tom, jak si příroda dokáže poradit s mojí technickou nedokonalou roubovací technikouwink, snad i díky počasí roste či raší snad všechny rouby, nejen jádroviny, ale i švestky.

A musím konstatovat, že rozdíl mezi švestkami stříkanými proti pilatce a nestříkanými je značný, starý, velký strom Černošické jsem vynechal a napadení je významné. Calypso je spolehlivé.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.18 (?), 27.5.2013 13:45

Díky Vám, pane Jelene, jsem se seznámil s tolerantní Černošickou a Viktorií a těmto dvěma odrůdám dávám nyní přednost v rozmnožování. Jen nevím, kdo to pak za pár let bude sklízet. Ohledně Calypsa na pilatku též spokojenost a dále i s možností využít stejný postřik proti květopasu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 27.5.2013 15:29

Myslím, že za úspěchem Jelenova roubování není jen počasí, ale i jeho rostoucí zručnost wink
   Co se týče odkvětu a násady plodů, vidím značné rozdíly, Zřejmě byly dány různými teplotami a vlhkostí v době květu jednotlivých ovocných druhů.
1. Meruňky odkvetly dobře a prakticky co květ, to plod. Jestli je strom sám neshodí, bude co probírat, jinak se polámou větve nebo sklidím mirabelky. Proti úžehu jsem zasáhl před a po květu (Baycor, Talent) a asi jsem se trefil. Monilie je minimální, třebaže v okolí doslova řádí.
2. Broskve odkvetly taky dobře. Vzdor 3 postřikům (2x Champion,1x Syllit) v předepsaných termínech je postižení kadeřavostí ne sice kalamitní, ale výrazné.
3. Z třešní -lépe dopadly raně kvetoucí odrůdy - Rivan Karešova. Ale i ty pozdnější mají násadu slušnou. Višně bojují s následky loňské monilie.
4. Slivoně odkvetly asi nejhůř Množství květů na všech slivoních bylo po loňském výpadku obrovské, ale řada jich po odkvětu opadala, takže nasada plodů je průměrná. Pozoruji výrazné rozdíly mezi jednotlivými odrůdami, a to i mezi odrůdami na jednom stromě. Nejmenší násadu mají lepotice patřící k jinak k nejplodnějším a čačanky obecně. Žádná extra sláva není ani Wangheimova, Valjevka, Techonuzická. Naopak všechny Topy, Jojo, Elena aj. jsou plné.Proti pilatce jsem zasáhl 1x Calypsem, ale na opadaných holičkách jsou projevy napadení minimální.
5. Hrušně předvedly svůj standart.
6. Jabloně odkvetly tak, že stromy budou mít hodně práce s červnovým propadem plůdků.
    Letošní rok potvrdil doměnku, že chovaná včelstva nemají na opylení ovocných stromů zásadní význam. Letos spálili svá včelstva i ti včelaři, u nichž před rokem veterináři mor nenašli, takže stromy byly odkázány na jiné opylovače.  Kdo to všechno opylil, Bůh suď, asi začnu věřit na větrosnubnost jabloní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 38.136 (?), 27.5.2013 15:39

No u nás pár včelek bylo, ale asi ten vítr to má na svědomí, nevím. Jabloně /insekticid + fungicid, různě/ OK, asi budu po červnovém propadu ještě protrhávat, meruňka pěkná /Baycor/, švestky OK /Mospilan/, broskev nemám /nejdou mi/, třešeň OK, čeká ji Mospilan proti červivosti, až pokvetou bezy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 41.143 (?), 27.5.2013 15:54

Kdo to všechno opylil, Bůh suď, asi začnu věřit na větrosnubnost jabloní..

Když klesne populace jistého druhu (včela medonosná), tak vzroste populace konkurence (včel samotářek, čmeláků a pačmeláků).  V Česku žijí asi 609 druhů včel samotářek. Žít v domnění,  že bez včel by byl hladomor je vymývání mozků.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 27.5.2013 16:42

To jen potvrzuje moje dřívější dedukce o nezbytnosti,nebo nahraditelnosti činnosti opylovačů,  chcete-li nikoli nutnou činnost opylovačů, které jsem tady už zveřejnil vícekrát.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10100) - 70.240 (?), 27.5.2013 16:58

Dobrý den, pane 41.143. Zajímalo by mě jak je na tom meruňka Ceglédi Oriás. Nepřipojil by jste později nějaké fotky (před sklizní) a nějaké to porovnání z jinými odrůdami?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika