Doporučte odrůdu a dejte rady k pěstování



Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.21 (?)
2.3.2017 14:40

co pěstitel, to jiný názor ale hlavně jiné zkušenosti. A také zcela rozdílné podmínky k pěstování i jiné podmínky pro výskyt chorob a jejich intenzity.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5   
                  
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 2.3.2017 21:18

F-M 3 je kvalitní raná broskev zrající cca 20-15 dnů před RH.Od pecky je hůř odlučitelná, v některých letech jde od pecky celkem dobře až při úplném vyzrání plodů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 2.3.2017 8:21

Royal Glory není skorá, ale len stredne skorá, dozrává prakticky s RH. Máte pravdu, že se pravděpodobně jedná pouze o odrůdu s "efektně" červenými pody. To je celá její "zásluha". Mně osobně nejvíc štve vlastnost, že nevydrží pokles teplot v období květu, či krátce po něm, jako drtivá většina jiných broskvoní, které tady každoročně pravidelně plodí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
LacoSk - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (85) - 97.194 (?), 2.3.2017 18:28

Súhlas. Nechcel som ju uviesť ako skorú ale ako príklad broskyne, ktorú by som na zahrade ako jedinú broskyňu rozhodne nedoporučoval. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 16.244 (?), 1.3.2017 20:36

Dobrý den,

řešil jsem obdobné dilema (viz moje vlákno výsadba 5 broskvoní). Jsou zde jistě větší odborníci, ale přesto si dovolím reagovat. Do broskví jsem se zamiloval, napřed do jejich chuti, ale vysadil jsem sám až teď minulý rok, protože jsem si myslel, že mi v těžké zemi nepůjdou. Nějaké zkušenosti mám i z minula, pomáhal jsem mnoho let se sklizní několikaset stromů broskví strejdovi a pomáhal jsem i s výsadbou.

Takže, pokud chce dostupnou a osvědčenou klasiku, tak bych vsadil na v pořadí dle dozrávání: Favorita moretini, Redhaven, Cresthaven. Pokud máte místo poouze na jednu, tak Redhaven.

Pokud chcete experimentovat jako já, tak z hůře dostupných třeba bělomasá Benedicte nebo velmi ranný Sprincrest pozdní Symfonie.

Nevím, jakou máte půdu, ale jsem toho názoru, že zcela zásadní je podnož, pokud máte těžkou zem s vys. obsahem vápníku, úspěch může mít pouze broskvomandloń GF 677 nebo St. Julien, pokud velmi suchou, kamenitou tak opět GF 677 nebo ještě lépe mandloń. BSB nebo BVA spíše do dobrých půdních podmínek.

Z chemické ochrany je nejdůležitější postřik proti kadeřavosti na z. března, mě se např. podařilo zabránit kadeřavosti, ale stromi mě decimovala suchá skvrnitost.

Přeji úspěch

zdraví Karel z J. Moravy

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 16.244 (?), 1.3.2017 20:49

Ještě chci reagovat na požadavek na odolnost, všeobecně i dle mých zkušeností jsou méně odolné nektarinky.

Z běžných odrůd je odolný proti mrazu právě redhaven, proti kadeřavosti jsou všeobecně odolnější pouze bělomasé odrůdy, jako např. novější a pevná Benedicte, ze starších Amsdenova.Pokud zvolíte chybně podnož, broskev může trpět chlorózou z nedostatku železa a hořčíku, listí zežloutne, zelábne a půjde do háje.

Karel z JM

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 1.3.2017 23:40

...zcela zásadní je podnož, pokud máte těžkou zem s vys. obsahem vápníku, úspěch může mít pouze broskvomandloń GF 677 nebo St. Julien, pokud velmi suchou,...

Třebaže s vašim výběrem odrůd naprosto souhlasím, s tímto odstavcem příliš ne. Lokalit s těžkou půdou a současně vysokým obsahem vápníku je v Česku málo. Většina těžkých jílovitých půd je kyselých. Ale to není podstatné. To,  jestli je půda vápnitá, těžká, suchá,   je jedna z mála okolností, které pěstitel umí významně ovlivnit. Upravit strukturu půdy, její pH je řešitelné, poradit si s půdou suchou (zálivkou)  je jště snazší. Pozdní jarní mrazy nebo nedostatek slunečníého svitu - to je skutečně neřešitelné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 16.244 (?), 3.3.2017 21:29

Dobrý den p. Vysloužile.Paní Daniela psala, že bydlí ve 240 m.n.m, což se dá považovat za nížinu. U nás v dědině dúle máme cca 170 m.n.m., já bydlím hore v dědině cca přes 240 m.n.m., takže mě napadlo, že p. D. može mět podobné problémy jako já, nebo třeba Petr z Pardubic a mnoho diskutérů ze Slovenska.Na Slovensku ovšem jsou broskve běžně nabízeny na GF 677 nebo na mandli, u nás si myslím trochu školkaři zaspali dobu.

Moje mamka, když jsem jí dovezl k ní, 7 km vzdálené vesnice Benedicte na St. Julien a chystal se sadit mi říkala, že jsem se zbláznil, v minulosti jim vždy do 5 let broskve zdechly, ale to bylo tehdy asi na BVA. Přitom stromy meruněk na slivońových podnožích jí v těžké jílovité půdě bohatě rodily. Strejda, který měl několikasetstromový broskvový sad Redhaven sháněl tehdy nové na podsadbu na broskovomandloni, protože staré stromy trpěly suchem a chlorózou.

Neberte prosím výše uvedené jako ironii nebo kritiku, vážím si Vašich názorů a zkušeností.

Karel z JM

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.21 (?), 2.3.2017 13:06

Paní Danielo, v poloze, kde bydlíte, bych se nebál u broskvoní mrazového poškození. Broskvoně jsou odolnější, než meruňky a například nejběžnější odrůda Redhaven se zvonkovitým typem květu odolá v době květu -4°C. Musíte ale prakticky u všech broskvoní každý rok počítat s ochranou proti kadeřavosti, nejlépe měďnatými přípravky, jako je Kuprikol nebo Champion, nejméně jedním postřikem (vpodstatě omytím celého povrchu stromu) a postřik můžete aplikovat nejpozději před rozkvětem. I přes ošetření se ale téměř vždy v první polovině roku najdou na stromcích listy, které jsou kadeřavostí napadené a ty je třeba ručně otrhat a zlikvidovat. O tom všem je tu obsáhlá diskuze a každý se s tímto problémem potýká jinak. Bohužel se u nás začíná v posledních létech vyskytovat místy v závislosti na počasí i strupovitost broskvoní, která napadá především odrůdy dozrávající po Redhavenu. Strupovitost způsobuje praskání slupky a následnou hnilobu u plodů ještě před dozráním. Tady vidím problém, neboť kdo by chtěl měsíc před dozráním plody stříkat preventivně chemií, jako je Talent nebo Horizon. A tak problém většinou málokdo řeší doufajíc, že bude suchý rok a nebudou žádné následky. O to smutnější je ale pak ztráta třeba třetiny úrody. A pak je třeba zmínit i monílii, která se, po napadání ostatních peckovin, začíná objevovat v květu místy i na broskvoních. V tomto případě by byl postřik stejný jako u ostatních peckovin. Možná mě někdo opraví, ale nejchutnější a nejlépe odlučitelné od pecky jsou odrůdy dozrávající po Redhavenu. Také plody bývají větší a pecky v nich menší. Jako příklad uvedu zde zmiňovaný a dostupný Cresthaven, který je v květu stejně odolný jako Redhaven. Při sázení bych doporučil vykopat poměrně velkou jámu zhruba 1m prům. a 0,5m hloubky, do které bych vedle svrchní části zeminy dodal kompost, rostlinné zbytky a hnojivo, aby měla příští léta po výsadbě broskvoň dostatek živin ze zásob.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 230.3 (?), 2.3.2017 13:57

Mám 9 odrůd broskvoní, vč. bělomasých a placatých, ale pokud bych měla vybrat opravdu pouze jednu, tak určitě jako p. Vysloužil - Favoritu Moretini III.  Velmi dobrá, spolehlivá v plodnosti, odolná. Loni, když u nás pomrzlo takřka úplně všechno /mám horší podmínky než tazatelka/ - na Favoritě nějaké plody byly. Stříkám proti kadeřavosti 2x Kuprikolem - 1. termín sleduji vždy na zahradě a této diskuzismiley  - v odstupu 10-14 dnů, někdy ještě jednou neměďnatým fungicidem pokud se mi za dalších 10-14 dnů zdá, že to má ještě smysl - dle stadia rozvinutí pupenů / nevím, zda je to nutné ten 3.postřik, ale já to tak dělám a s kadeřavostí problém nemám -sousedi, kteří jeden rok vynechali - katastrofa./ Je opravdu nutné stříkat každý rok. Promiňte mi, ale o tom, jak někdo stříká 1x mědí až před květem a stačí to, si myslím svoje. Ale nikomu jeho názor neberu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.21 (?), 2.3.2017 14:40

co pěstitel, to jiný názor ale hlavně jiné zkušenosti. A také zcela rozdílné podmínky k pěstování i jiné podmínky pro výskyt chorob a jejich intenzity.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika