Vodní želva v zahradním jezírku



Stránky: 1,  2,  3,  4   
host - 159.204 (?) 
18.6.2009 14:20, zobrazeno: 151723x
Dobrý den Má někdo zkušenost s vodnímy želvami v zahradním jezírku. Dnes jsem u jednoho soukromého obchodu pozorovala "život" jedné takové želvičky v zahradním jezírku a moc se my to líbilo.Jak se slunila pak si skočila zaplavat takové spestření "jezírkového života" Ale přiznám se vubec nevím co to obnáší, potřebuje,rizika, nároky,potrava, co v zimě atd... Budu ráda za každou informaci. děkuji Jana
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
host - 57.147 (?), 18.6.2009 15:15

Take by mne to zajimalo, byl sem kousek pred rozhodnutim si do jezirka nasadit dve krasnoucke zelvy nadherne. Byl sem vsak znamym chovatelem varovan ze mne v jezirku sezerou co budou moct (rostlinstvo) a pry pro ne neni problem ani chytit rybu tak jsem se toho docela zalekl a ted je mame doma v akvariu :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
onakvee - (16) - 231.234 (?), 18.6.2009 18:16

Kamos ma jazierko tak 20m3 a v nom jednu chova.Neviem co je to presne za druh, ale teraz ma v priemere cca dobrich 20cm.Frajerka mu dala asi tak pred 6-7 rokmi 2, lebo sa jej nedali do akvarka.

Prv prosperovali, ale po zime ostala iba jedna. Rastliny ma osklabane je pravda, ale horsie je to z rybami, tie maju skoro vsetky otrhane plutvi.Zivi sa sama, on sa o jazierko vlastne vobec nestara, vytvoril sa ekosystem a vsetko uz nejaký ten rok funguje.Viem ze mu chyta male rybky.Zimu prekonava podobne ako ryby, asi sa zahrabe niekde hlboko do blata a caka co bude.Hloboke to ma miestami aj dobre 2m.

Tak pokial ma niekto fakt velke jazierko a nechova KOI tak mozno by si tam taku potvoru mohol nasadit, ale v spolunazivani z rybami asi nedoporucujem.Ale mozno existuje aj taky druh co sa zivi iba rastlinami a rybam neublizuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 6.53 (?), 18.6.2009 18:47

Vodní želvy musí dýchat, ne? Tak nevím, jestli zimují v bahně. Ale dají se přes zimu uskladnit v lednici, fakt :) Ne v mrazáku, jasně. Nebo dát do akvárka a přezimovat bdící. Prý spousta lidí, co si pořídí malou želvičku, neví co s ní, když to vyroste a je to kousavá masožravá potvora a prý je hází třeba do Brněnské přehrady, kde i přezimují. Ale naštěstí teplota není tak vysoká, aby se tu množily ve volné přírodě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 159.204 (?), 19.6.2009 5:56

Tak jsem si o pěstování vodní želvy ve venkovním jezírku přečetla dost a dost. A ač je to škoda tak jsem dospěla k názoru že pěstování v klasickém zahradním jezírku by asi přineslo víc starostí a strachu než radosti... škoda - nutnost vytvoření kolem jezírka plůtek jezírko pak podle mě ztrácí na přirozenosti a přírodnosti - Zimní období kdy téměř všichni píšou že želvy jim nevydržely dole v jezírku v bahýnku..není problém zima samotná ale náhlé oteplení (a to se dějě čím dál víc)želvy se vzbudí a pak zase začne zíma a s tím se želvičky už nedokážou vypořádat a uhynou. - možné požírání (to by nevadilo)a nebo horší varinata okousávání karásků a požírání vodních rostlinek Tak jsem se těšila že si jednu pořídím když jsem viděla jak dováděla v tom jezírku u obchodu jak popisuji v prvním příspěvku, její plavání, vyhřívání atd..krásná scenerie ke koukání ale bohužel nebu to riskovat.. S pozdravem JANA

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 248.46 (?), 14.2.2013 22:04

Také jsem měla obavy, že mi vše zlikvidují, ale ty potvory jsou tak kouzelné že jsem si dvě darované do jezírka pustila.Z 1/3 mám plochu zarostlou rostlinami a želvičky si jich vůbec nevšimnou, je ale pravdou, že mé nádherné lekníny asi pěti odstínů se tak dobře nemají, želvy rády odkusují stonky... je ale zajímavé, že jen květů, pod listy se rády schovávají... Jezírko nemám oplocené, takže když mají chuť projdou se po zahradě. Sami si hlídají jak jsou daleko od jezírka, takže se rapidně nevzdalují. Zimu přečkávají jako ryby, na dně v bahně. Cca 180cm hloubka, kolem 15m2. Hlavní důvod proč jsem si je pořídila, je ten, že moje ryby se nevkusně množí (vyhazuju přibližně 400 ks každé léto) a došla jsem ke sklamaní, když i při nasazení želv vyhazuju stejný počet. Přestala jsem je i přikrmovat, ale bez uspěchu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Jarda Slatinany - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (275) - 209.88 (?), 17.2.2013 17:18

Želva rybu nechytne. Nemá šanci. Snad jedině hodně nemocnou, nebo praštěnou klackem. Vím to ze své zkušenosti. Když jsem choval želvy společně s rybami ve velkém jezírku, žádnou rybu prokazatelně nesežraly, ale ukously zlatému jeseterovi jednu ploutev a sumcovi albínovi jeden fous. Ten naštěstí dorostl, ploutev nikoli. Po přemístění všech želv do menšího jezírka jim tam dávám přemnožené karasy a načeřínkované plotice. Většinou nezaznamenám žádný úbytek na rybách i když je pohromadě asi 27 želv s těmi rybkami v jezírku o objemu asi jeden kubík. Docela se sžily a tolerují se. Je fakt, že želvy krmím pravidelně. Jednou jsem je zkusil nechat trochu vyhladovět, ale ryby stejně nechytaly. Musel jsem vždy nějakou rybu přizabít, aby ji sežraly. Tímto mám byzkoušeno, že vodní želva se hodí fakt jen na likvidaci leknínů. Na omezení plevelných ryb si sežeňte sumečka amerického, slunečnice, nebo nějakého menšího zubatého dravce. Já osobně chovám v jezírku šest úhořů, dva mníky a několik slunečnic. Oni i samotní kapři jsou pěkní šmejdi. Dejte kaprům možnost pohybu v celém jezírku, omezte trdliště a oni se už postarají. Nejistější je občasné vypuštění jezírka s jeho současnou očistou a probírkou ryb.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 114.43 (?), 31.8.2020 8:47
Dobrý den. Mam 20ti letou zelvu nádhernou a v klidu sezrala i raky :) Rybičky ji kupuji na zpestření. 10 kusu sni tak za týden. Když to jsou nějaké menší. Chyti je bez problémů. Stačí aby se ryba dostala k nějakému místu, kde má aspoň z jedné strany překážku. Ona želva je výborný predátor.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 164.28 (?), 20.6.2009 16:03

Zdravím chovatele želv:), my taky máme jednu želvu v jezírku, je to krásná podíváná ji vidět jak se tam čvachtá v té vodě a sluní na sluníčku a občas proběhne po zahradě. Máme želvu už nějákej ten pátek, a tak už má trošku větších rozměrů a chtěla jsem aby si taky pořádně zaplavala a nebyla pořád utiskovaná v akváriu. Jezírko není zrovna největších rozměrů, má 1,5 x 2,5m a hloubku kolem 75cm, ale pro ni to bohatě stačí. Jinak společně s ní plave v jezírku ještě 7ryb(nejmenší ryba 5cm), ze začátku když se tam daly tak se po nich oháněla, ale nesežrala ani jednu a teďkom si jich už vůbec nevšímá, a dokonece společně i žerou:)..nejspíš tam nechce být sama: D.Pokud jde o krmení, tak nestačí jen to co ji do té vody spadne za potvůrky, ale ještě ji přikrmuji např. slimákama, šnekama těma maličkýma, žížalama, různým ovocem třešně, jahody, broskev..masem mělo by se libovým hovězím, ale my hovězí nekupiujem takže si dá i bez remcání vepřové, miluje játra, ale špiní hodně vodu... jinak si taky ráda dá kočičí granule a sušený vodní ráčky pro želvy, ty jí společně s těma rybkama:) Co se týče toho, že by mělo být jezírko oplocené aby neutekla, tak my ho nemáme, želva si může bezproblému cestovat po celé zahradě, která je oplocená, takže nemá šanci někam utéct...(jen jednou jsme zapoměli zavřít branku a jezírko bylo zrovna vypuštěné a naši želvu to tak naštvalo, že nám odcestovala z domu, a marně jsme ji hledali 4dny, nakonec se našla v koupališti za naším barákem, kde si spokojeně plavala s našima občnanama: D, jinak máme i kocoura a vůbec po ní nejde, nevšímá si jí a nebojím se ji tam tedy nechávat bez dozoru, ona je taková drzá, že se jí spíš bojí náš kocour:)...Rostliny v jezírku máme, spíš kolem dokola jezírka, takže na souši a v mělčině, tak si rostlinek moc nevšímá, jen teda velký problém mít nějáké rostliny přímo ve vodě, tam jsme dali lekním a ona během chvilky všechny lupeny překousla, takže nám tam teď plavou jen volně utržené listy, nejspíš ji to překáží v tom malém jezírku nebo nevím proč to dělá, takže s leknínem moc nepočítejte.Jinak co se týká přezimování, tak bych si netroufla ji tam mít přes zimu(a navíc by to chtělo ještě větší hloubku), a tak ji radši beru domů, a mám ji v akváriu, ona stejnak většinu času spí a ani moc nežere.To je asi tak všechno co můžu ohledně želvy v jezírku napsat z vlastní zkušenosti:)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 159.204 (?), 21.6.2009 15:59
Já Vám děkuji za vyčerpávající odpoved!! Prostě to nelze želvičku chovat u mě... ještě jste my v tom utvrdila Lekníny máme v jezírku krásné a když jste napsala že by zustali jen překousané šlahouny tak to radši neee + další rostlinky. Druhý problém by asi byl na zimu želvičku brát domu přechovávat ji tam... Takže škoda "pojedem" dál bez želviček. Vám přeju jen at Vám jezírko dělá samou radost S pozdravem JANA
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika