Co vysévat v dubnu

Výsevné nádoby
Zdroj: www.zahrada.sk

Nadcházející týdny jsou v zahradnickém kalendáři těmi nejrušnějšími. Je třeba zasít nebo zasadit spoustu plodin. V tomto článku vám ukážu, které z plodin je třeba vysévat v dubnu, abyste si mohli užívat bohaté sklizně po zbytek roku.

Jak vysévat v dubnu dýně

Kmen tykvovitých, ať už okurky, dýně či cukety, patří k nejplodnějším plodinám a z malých, zavalitých sazenic se v mžiku může stát velká rozrostlá liána. Tento rychlý růst a schopnost vytvářet velké množství plodů činí tykvovité ideálními pro pěstitele mající zájem o rychlé a bohaté sklizně.

Kdy dýně vysévat?

Plodiny z čeledi tykvovitých můžete vysévat 3 až 4 týdny před posledním mrazem, abyste v době, kdy bude dostatečně teplo na to, aby mohly jít ven, měli mladé, odolné a dobře ovladatelné rostliny dobré velikosti.

Jak dýně vysévat?

Dýně se vysévají tak, že se do malého květináče nebo sadbovače s univerzální směsí pro pěstování v květináčích jednoduše vsadí drobné semínko. Diskutuje se o tom, zda je lepší vysévat je na okraj – prý lépe odvádějí vodu, takže nehnijí. Upřímně řečeno, nevím, zda je to pravda, ale já je tak vždycky pro jistotu vysévám! Ráda bych věděla, co si o tom myslíte vy – můžete mi v komentářích napsat váš názor. Na závěr jim dejte napít vody, abyste je nastartovali.

Zdroj: www.growveg.co.uk

Dýně nesnášejí nízké teploty, proto je nechte přikryté, dokud se neoteplí.

Dýně mají rády teplo – opravdu je nechcete vystavovat teplotám nižším než asi 8 °C. Pokud je u vás ještě trochu chladno, zasejte je do místnosti na slunný okenní parapet.

Pokud sazenice začnou být na své květináče příliš velké ještě předtím, než nastane čas přesadit je ven, přesazujte je do stále větších květináčů. Všechny druhy dýní milují být na slunném místě a jakmile zapustí kořeny do půdy, začnou rychle růst.

Kdy dýně přesadit do země?

Do země je přesaďte, jakmile budou noci spolehlivě mírné. Pokud je chladno nebo větrné počasí, můžete rostliny na první týden nebo dva přikrýt, abyste jim poskytli dodatečnou ochranu, než se usadí.

Přijde vám tento způsob příliš obtížný?

Pokud se vám zdá, že výsev do květináčů je poněkud obtížný, jistě vás potěší, že všechny druhy dýní lze vysévat přímo na místo, kde budou později na jaře růst, jakmile nebude hrozit nebezpečí mrazu. Stačí jen zasunout semena do kypré, bohaté půdy a pak na ně nasadit průhlednou sklenici, která jim poskytne trochu tepla, než vyrostou.

Pokud by vás k pěstování dýně zajímalo víc, můžete se podívat na naše další tipy, jak pěstovat dýně.

Pěstování brokolice

Pěstování super zdravé letní brokolice je velmi snadné a já jsem zjistila, že pokud v době sklizně odříznete hlavní hlávku, obvykle se vám o několik týdnů později vytvoří další řez menších výhonků, čímž se prodlouží doba sklizně. Stonky také ráda používám do polévek a dušených pokrmů – dužina je nasládlá a podle mého názoru chutná ještě lépe než výhonek.

Jak vysévat brokolici?

Rozsypte špetku semen na povrch květináče s prosátou směsí na zalévání. Přikryjte je ještě trochou substrátu. Jakmile semínka vyklíčí, opatrně je přesaďte do sadbovače, vždy po jedné. Pěstujte je tak dlouho, dokud nezaplní své nádobky, a pak je přesaďte do země. Můžete samozřejmě vysévat rovnou do nádobek, ale díky dodatečnému kroku s květináčem můžete vybrat největší a nejlepší sazenice a zaručit jednu silnou sazenici na nádobku.

Brokolice je chladná plodina, která nemá ráda přílišné horko a sucho, takže potřebuje pravidelnou závlahu, jakmile se oteplí. V mnoha oblastech je třeba brokolici chránit před ptáky, jako jsou holubi, a vysadit ji pod síť nebo je zakrýt jemnou síťkou proti hmyzu, abyste se vyhnuli běláskům, mšicím a můrám. V polovině léta byste však již měli odřezávat první sytě zelené výhonky. 

Zdroj: www.growveg.co.uk

Jak vysévat v dubnu červenou řepu

Červená řepa je úžasná – když si ji sami vypěstujete, je přímo božská! Není nad řepu pečenou s tymiánem, trochou medu, olivovým olejem a balzamikovým octem. Podávejte ji teplou nebo studenou se salátem a dobrým kozím sýrem.

Zdroj: www.growveg.co.uk

Kdy s výsevem řepy začít?

Červenou řepu pro letní sklizeň vysévejte už teď a pak ještě jednou na začátku léta, abyste měli kořeny na zimu. Existují dvě možnosti výsevu: přímý výsev do řádků, kde má řepa vyrůst, nebo výsev více druhů řepy do sadbovače, které se o několik týdnů později přesadí jako malé trsy sazenic.

Jak vysévat řepu?

Pro přímý výsev si nejprve vyznačte řádky a nechte mezi nimi asi půlmetrové rozestupy. Rostliny by měly být od sebe vzdáleny asi 7 cm, ale vysévejte je o něco hustěji, abyste mohli počítat s případnými neúspěchy. Jakmile sazenice vzejdou, můžete je prořezat na konečnou vzdálenost.

Chladnější počasí může zvýšit riziko, že řepa vykvete (tzv. „boltec“) dříve, než vytvoří použitelný kořen, proto můžete zvolit na začátku sezóny odrůdu odolnou proti boltci, například „Boltardy“. Sazenice můžete také chránit přikrývkou ze zahradnického rouna, která je udrží v teple.

Sázejte trsy semen červené řepy a pak postupně sklízejte kořeny.

Semena červené řepy můžete také vysévat do sadbovače, přičemž do každé zásuvky se směsí pro pěstování květináčů vsuňte přibližně tři semena. Smyslem takového vícečetného výsevu červené řepy je vypěstovat semenáčky v trsech. Ušetříte si tak námahu při výsadbě, protože můžete vysadit skupinu rostlin najednou. Domnívám se, že je to také nejefektivnější využití prostoru.

Kdy zasadit řepu do zahrady?

Semena jsou ve skutečnosti tobolky, které jsou schopné vyprodukovat více než jednu sazenici, takže jakmile se sazenice prosadí, odstraňte všechny přebytečné, aby jich na jedné zástrčce nezůstalo více než pět. Jakmile je na dně vidět několik kořenů, přesaďte je do zahrady. Tentokrát budou potřebovat trochu více prostoru, protože se vysazují ve skupinkách – alespoň půl metru (30 cm) mezi jednotlivými skupinkami. Jakmile dosáhnou potřebné velikosti, skliďte největší z každého trsu a zbytek nechte růst dál.

Zdroj: www.growveg.co.uk

Výsev jarní cibulky

Cibulky, jarní cibulky, salátové cibulky – ať už jim říkáte jakkoli, vnesou do jarní zeleninové zahrady krásný svěží šmrnc!

Vyznačte si jamky a zasejte semínka zřídka, abyste je měli na každý zhruba 1 cm. Řádky zavřete a zalijte. Salátová cibule nezabírá mnoho místa díky svým řemenovitým listům, což znamená, že můžete mít řádky trochu blíže (asi 20 cm) u sebe. Snadno je však zaplaví plevel, proto je často kontrolujte a odstraňujte nalezený plevel, než se příliš rozroste. Vyrývejte je ručně, abyste nenarušili mělce zakořeněné cibule.

Zdroj: www.growveg.co.uk

Jak vysévat v dubnu chřest

Chřest je vytrvalá zelenina, což znamená, že přežívá z roku na rok. To je pro nás dobrá zpráva, protože stačí zasadit jen jednou, abychom měli až 20 let chutné, v ústech se rozplývající chřestové výhonky!

Chřest potřebuje dobře propustnou půdu, aby kořeny nezahnívaly, proto se mu dobře daří na vyvýšených záhonech. Jakmile se chřest jednou uchytí, nepotřebuje nic víc než občasné pletí, trochu mulče k výživě půdy a sekání na konci sezóny. Abyste rostlinám pomohli zakořenit, budete muset několik let odolávat sklizni, ale, panečku, to čekání se vyplatí!

Jak vysadit chřest?

Pro výsadbu chřestu vykopejte jamky ve vzdálenosti 45 cm od sebe a do nich zasaďte korunky chřestu ve stejné vzdálenosti od sebe. Na dno každého výkopu naberte trochu kompostu a uprostřed vytvořte mírný hřeben, který korunky podepře. To by mělo napomoci odtoku vody, aby rostliny dlouho neseděly v mokré půdě. Dbejte na to, aby růstové body korun směřovaly vzhůru, a rozprostřete kořeny po obou stranách hřebene. Kořeny jsou velmi křehké, proto buďte opatrní! Pak už jen stačí zasypat výkop vykopané zeminy tak, aby korunky byly asi 10 cm pod povrchem. Nakonec je pořádně zalijte, aby se usadily.

Zdroj: www.growveg.co.uk

Trpělivost je při pěstování chřestu výhodou, ale ta odměna za to stojí! V letošním a příštím roce křest ještě nesklízejte. Ve třetí sezóně sklízejte s rozvahou, poté s chutí a poslední řez provádějte každý rok na začátku léta. Zahradničení někdy vyžaduje trochu trpělivosti, ale o to je odměna sladší!

Zdroj: www.growveg.co.uk

Jak jsme si v průběhu článku ukázali, duben je klíčovým měsícem pro zahradníky, kteří chtějí maximálně využít jarní energii pro výsadbu a zasévání. S pravou směsicí plánování a pečlivosti můžeme v tomto období zasadit řadu druhů zeleniny – od řepy, přes chřest, až po jarní cibulku. Tyto rostliny nejen že obohatí náš jídelníček, ale také přinesou radost z vlastnoručně vypěstované úrody.

Doufáme, že vám naše rady pomohou dosáhnout bohaté a zdravé sklizně. Teď, když už víte, co vše je třeba vysévat v dubnu, je čas vykročit do své zahrady a dát život novým rostlinám. Veselé zahradničení!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno