Konzervace moštu sorbabem



host - 10.91 (?) 
8.11.2016 16:59, zobrazeno: 5030x
Ahoj, urodilo se nám mnoho jablek, část z nich jsme zmoštovali a stojíme tak před otázkou, jak mošt uchovat. Část jsme zamrazili, ale kapacita mrazáku je omezená. Proto se chci zeptat - nemáte zkušenosti s konzervací moštu pomocí sorbanu (kyseliny sorbové)? Zkoušela jsem hledat na internetu, ale tentokrát byl skoupý... Za jakoukoli zkušenost, tipy a rady budu moc vděčná. :) Děkuji moc a zdravím všechny moštující kolegy! N.
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 243.114 (?), 8.11.2016 17:05

Radši zasterilovat, bude mít trochu jinou chuť, ale nebudete v něm mít sorban (dost často je na něj alergie).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 38.136 (?), 8.11.2016 20:26

Dělal jsem to a výsledek byl dobrý. Jedna Pomůcka Dr. Oetkera na 4 litry moštu. Mošt se musí zahřát na cca 80°C, aby s zničily enzymy, které rozkládají. Vychladlé pak do PET. Vypili jsme ho do konce roku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 8.11.2016 20:39

Kuky, vy jste opravdu chemický Alí - proč jste tam sypal ten sorban, když na sterilaci stačí záhřev na 85ºC a pak sterilovat 25 minut?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.83 (?), 8.11.2016 21:29
Vo Fructope Ostratice vám spracujú jablkový mušt (pasterizácia) a dajú do takýchto tetrapakových nádob (napr. 5-litrových). Vydrží to údajne viac než rok. Pýtal som sa - nedávajú tam žiadne konzervačné prísady, len to zahrejú na cca 80°C. IH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 8.11.2016 22:36

Přídavek sorbanu - zkusil jsem to několikrát - změní chuť moštu. Pasterizace ovšem taky. Tak si vyberte. Já volím tu pasterizaci. Před tím co nejdéle pít čerstvý.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika