Kokosová palma



Rade91 - (43) - 22.36 (?)
23.8.2010 20:45
Zdravím Vás. Už docela dlouho čtu tuto diskusi, ale už nemůžu dál číst o jisté 'Chamaerops elegans'. Rod Chamaerops je pouze s jedním jediným druhem Chamaerops humilis, který pochází z jižní Evropy. Chamaerops humilis má dále různé variety, například Cerifera (Argentea), která má sivé listy a pochází ze severní Afriky z pohoří Atlasu a je o něco odolnější vůči mrazu, než jiné variety, ale je suchomilnější. Z jižní Italie ze sopečných oblastí pochází varieta Vulcano, která je specifická hustotou olistění, je velmi dekorativní. Existují ještě variety, tvořící jen jeden kmen a dorůstající poměrně vysokých výšek, jinak základní druh Chamaerops humilis tvoří více kmenů, dorůstajících do výšky sotva přes 3 metry. 'Chamaerops elegans' neboli 'žumara sličná' bude výmysl. Možná si někdo spletl Chamaerops humilis a palmu z jiného rodu Chamaedorea elegans, ale to je něco úplně jiného.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  21,  22,  23,  24,  25  >   
                     
host - 117.119 (?), 19.8.2010 21:09

Ospravedlňujem sa, ve velkém množství řádků tady napsaných jsem ztratil přehled a nabyl jsem dojmu, že jí máte rok.Ale i tak je to pěkný, po 3 měsících takřka minimální ztráty.

Radku, už jednou jsem ti to psal, ale dochází mi nervy. Ty názvy palem uvádíš dost na prd. A myslím, že nemusíš řešit fleky jak který postupuje a jaký má barvy, jestli se tomu listu chce chcípnout tak prostě zdechne a basta, a může bejt u toho třeba fialovej...

A vím co je to za kytku z tý Itálie, název po mě nechtěj "kytičky" neovládam, ale měly sme to na balkoně, je to truhlíková kytka, množí se výborně i třeba z jednoho listu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
radek.god - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (51) - 34.178 (?), 23.8.2010 12:33

Ahoj palmari, seminka kokosove palmy (a vsech jinych palem) mam z SEMENA VANEK (v Praze kousek od Holesovicke trznice smerem na Vltavskou, o jinych nebo slovenskych obchodech nemam bohuzel prehled).Na obalu je napsan dodavatel PALMA SENKERIK a nazev " BUTIA CAPITATA - vych.Brazilie (Kokos australsky) " - Pozor v baleni jsou jen 2 semena! Cena 1 baleni je obvykle stejna a to 30,- Kc, nicmene na e-shopech se daji sehnat snad i za 15,- Kc, takze pri vetsim mnozstvi se vyplati podle me objednat i s postovnym pres internet, aspon ja to tak priste udelam, navic mate vetsi vyber :-).Znamy me rikal, ze ve velkoobchodech jsou snad za 5-10,- Kc baleni? Latinske nazvy jsem neuvadel u mnou pestovanych palem zamerne, to by bylo polinko do ohne pro Ovara :-) (viz udajna Chamaerops humilis kde prave na obalech jsou jine nazvy, napr Palma nízká var. lusitanica - Chamaerops lusitanic podle prodejce a ja jiny nazev nevymyslim i kdybych se mel....Kazdopadne v tomhle pripade se musi jednat o jiny druh nez Chamaerops elegans, viz a) fotografie obalu a semen b) Chamaerops elegans naklicilo 5 semen z 5 (2 uz maj asi 7 cm nad povrchem, treti asi 2 cm) a Chamaerops lusitanica teprve praskla ploska nad klickem, takze na povrch nemelo co vyrust.Stejny kvetinac, stejne misto, stejna pece - vyrazne rozdilny vysledek...Jinak jsem nasel na stránkách Bonsai centrum s.r.o. stejne baleni primo i s nazvem na obalu Chamaerops humilis - fotka je nepatrne rozdilna, ale presne rozdilne a spojite znaky jako amater nepoznam :-( ... Da se rici ze vetsinu z tech palem na tehle strance jsem prave zkusil zasadit ... Jinak ty listy u kokosove palmy bych resil.Pokud u minule palmy nebyl nahnedly pri koupi snad jediny (mozna vyjimecne okraj u konce listu a zacly hnednout vsechny, tak to ma nejak duvod.A pokud je tim duvodem to, ze delam neco spatne, tak bych logicky rad vedel co, abych se stavajici palmou neudelal stejne chyby.Zatim 2, 3 a 4 par od spodu dale od okraje pomalu usycha/hnedne, 1 a posledni 5 a 6 par je stale bez jedineho fleku :-) tak uvidime co se bude dal dit :-) Nezda se mi vsak, ze by spodni listy a vubec ty nad nimi nejak povyrostly.Zajimalo by me, kolik listu uschlo tem, kterym vyrostly nove, jelikoz me nikdy zadny novy list nevyrostl.

BUTIA CAPITATA - semena
BUTIA CAPITATA - semena
BUTIA CAPITATA - obal s fotkou
BUTIA CAPITATA - obal s fotkou
Chamaerops Elegans - obal s fotkou palmy a semen
Chamaerops Elegans - obal s fotkou palmy a semen
Chamaerops Lusitanica - obal s fotkou palmy a semen
Chamaerops Lusitanica - obal s fotkou palmy a semen
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ovar - (19) - 117.119 (?), 23.8.2010 14:54

Jo díky za fotky a odkaz. To si aspoň podložil to, o čem se bavíme.

Stránku sem si projel a krásně sem se nasmál . O těch rádoby kultivarech Chamaerops radši pomlčím, je možné že každej ten kultivar je trochu odlišný od ostatních, ale ty názvy pokud vím, nejsou oficiálně uznány za odborné a stejně všechny spadaj do jednoho pytle - Chamaerops humilis. Takže vlastně jen papouškuji, to co už tady zmínil pan Bučko.

Ještě mě pobavil název "TrachyKarpus fortunei", zvláš, když u každého druhu uvádí latinský název, jen ten tracháč si nějak počeštili.

A určitě radši uváděj latinský názvy, ten kdo to potom hledá na googlu, tak ať jde správným směrem. Pro tvoje uspokojení i pochopím když budeš uvádět ty prazvláštní kultivary Chamaerops humilis. Jo a "palma nízná" je taky gól.

Pak také jsem chtěl říct, že samozřejmně můžeš nahlas rozebírat jak si myslíš, že to je s tím odumíráním listů na kokosové palmě. Ale nemáš to ničím podložené (já také ne), jsou to všechno jen doměnky. Ale určitě bych sprominutím neposílal dál po netu to s tima listama a měknutím kmínku. Až budeš mít víc palem, sám si uděláš obrázek.

A ještě připomenu, že toto je téma kokosová palma a my ho tady tak trochu znesvěcujem, takže jestli nebudeš nic namítat, klidně založ nové téma, originálně ho pojmenuj, aby se v něm daly rozebírat všechny věci, které se týkají palem a snad se nad námi přestane houpat ten pomyslný mrak, hrozící vymazáním.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ovar - (19) - 117.119 (?), 23.8.2010 15:04

Jo a teďka koukam na další věc, tvá nová kokosová palma nemá 12 listů, ale jen 6. Takže jsme na tom stejně. Ty si asi počítal každý list dvakrát, protože je na konci rozdělen do vydlice. Taky zajímavé, že to někdo tak vidí (to se nepochlebuji, jen mě vždy zajímá jak lidé vnímají palmy). Jde o to si ten list trochu prohlídnout a pokusit si to představit, až se ten list začne dělit. Každý ten vnější proužek se na starších listech roztrhne a list tím pádem bude už dělený na desítky proužků. Každá ta "vidlice" znamená jednu stranu proužků. Já to ještě vyfotím, moje kokosová palma už ty listy dělí, myslím, že na fotce to pude vidět krásně.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
radek.god - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (51) - 34.178 (?), 23.8.2010 19:41
Ahoj Ovare, jsem rad, ze jsem Te zaslanymi odkazy pobavil :-) Mas pravdu, pripocital jsem si 6 prouzku jako listy.Koukam na fotky z prvni palmy a bez jednoho ulomeneho je mela "jenom" 4. Diky zes vlozil svoje fotky, palma vypada luxusne.Koukam take, ze rosis jako diabol :-o Muzu se zeptat jak casto rosis a zalevas / hnojis? Ja jsem BOHUZEL zvykly VSE co kvete prelevat (uz jsem se naucil davat s zalevanim pozor na kaktusy - ted mi roste kupovana opuntia ficus indica z Hornbachu jako diabol a ze sazena z tesca se zacina tvorit vlastni kaktus :-) a ted si davam pozor i na palmy...) Tady zavidim Macce, jak psala, ze zaleva jen destovou vodou, kterych ma 15 2litrovek - WOW, ja zalevam vse pouze 1-X dbu odstatou vodou z vodovodu :-o Asi prestanu ty listy resit, vidim, ze na jednom mas taky hnede fleky.Jsem zvedavy na kolim prouzku se listy bude delit, zatim jsem tu videl na fotkach vzdy a pouze 2 :-o Zalozim zitra nejaka fora na zbytek zelene at nejsem na blacklistu :-)
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ovar - (19) - 117.119 (?), 23.8.2010 20:24

Jo vidíš, já sem si ani nevšim, že tam mam fleky. Neřeším je, má je každá palma...

S tím zaléváním je to složitý, já mam úplně jiný podmínky, ty v bytě určitě zalévat jen mírně. Co sem si dones kytky domu, tak zalévám až když vyshnou (krom bromelií a šáchoru), to se mi hodně osvědčilo. Musíš mít tu trpělivost a počkat až substrát vyshne no.

Kaktusy doma zalévám jen když si vzpomenu a spíš jen symbolicky, ale určitě je nechávam vyschnout častěji než běžné rostliny.

V zimní zahradě každej den vemu hadici a udělam průtrž mračen, kokos zalívám ale také jen z lehka a spíš stříkam na listy a necham mu to co po nich steče. Hnojení u kokosovky neřešim, je čerstvě přesazená a to jí nějakej ten rok vydrží. Hnojení bych v tvých podmínkách úplně vyloučil.

My máme dešťovky 500 l, co steče z malý stříšky, s ní většinou zaléváme na zahradě a já si občas naberu domu, do roprašovače určitě je to dobrý, pak se v něm neusazujou minerály.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rade91 - (43) - 22.36 (?), 23.8.2010 20:45
Zdravím Vás. Už docela dlouho čtu tuto diskusi, ale už nemůžu dál číst o jisté 'Chamaerops elegans'. Rod Chamaerops je pouze s jedním jediným druhem Chamaerops humilis, který pochází z jižní Evropy. Chamaerops humilis má dále různé variety, například Cerifera (Argentea), která má sivé listy a pochází ze severní Afriky z pohoří Atlasu a je o něco odolnější vůči mrazu, než jiné variety, ale je suchomilnější. Z jižní Italie ze sopečných oblastí pochází varieta Vulcano, která je specifická hustotou olistění, je velmi dekorativní. Existují ještě variety, tvořící jen jeden kmen a dorůstající poměrně vysokých výšek, jinak základní druh Chamaerops humilis tvoří více kmenů, dorůstajících do výšky sotva přes 3 metry. 'Chamaerops elegans' neboli 'žumara sličná' bude výmysl. Možná si někdo spletl Chamaerops humilis a palmu z jiného rodu Chamaedorea elegans, ale to je něco úplně jiného.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 41.127 (?), 25.8.2010 16:08

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, za jak dlouho bude kokos palma dělit listy.Doma mi po roce rostou jen ty dělené na půl.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
radek.god - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (51) - 34.178 (?), 25.8.2010 23:36
To by me taky zajimalo :-o, zatim vsechny palmy co mam maji jeden list deleny v pripade kokosove palmy na 2 casti.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rena - (16) - 112.125 (?), 1.9.2010 9:39

Dobrý den, Mám kokosovou palmu 3.rokem pěstovanou z dovezeného naklíčeného ořechu. Dělit listy začala tak při šestém listu a to částečně tzn., že se jí oddělilo od listů několik postraních proužků. Teď jí roste tak osmý nebo devátý list a už se dělí při růstu ze srdíčka. Zatímco nejstarší listy zasychají a na ostatních ještě zelených se dělají hnědé skvrny. Přesně tak jak to uvidíte v přírodě (v subtropech). Zdravím a ať Vám ty Vaše rostou. Renata

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  21,  22,  23,  24,  25  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika