Zasychání poupat dýní



Stránky: 1,  2   
jsk - (16) - 132.57 (?) 
23.7.2015 12:27, zobrazeno: 9878x

Zdravím,

jsem začátečník, zkouším letos poprvé pěstovat dýně. Vysadil jsem dvě hokkaidó a dvě takové ty halloweenské rostlinky, všechny rostou jako divé (jsou na kompostu). Zatímco Hokkaidó se snaží i co se týká plodů, už se mi to hezky oranžoví, s těma halloweenskýma je nějaký problém: dohromady mají jen jeden plod (ten roste a bude asi patřičně velký) a to je vše. Rostliny rostou, jenže všechny samičí květy ještě ve stádiu poupěte zhnědnou uschnou a upadnou. Přitom samčí květy na stejných výhonech krásně kvetou. Samičí ale ani nestihnout vykvést a je po nich (přitom je rostliny nasazují).

Tak se chci zeptat, jestli někdo tuší, čím to je. Už si moc nedělám naděje, že bych letos měl více než tu jednu dýni, vždyť už je konec července, spíš bych to bral jako radu pro příští rok, abych věděl, co s tím.

Díky, Honza

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
kladikus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (130) - 36.18 (?), 29.7.2015 19:57

připojuji se k dotazu. Tentýž problém. Ze 7mi roslin jen jedna kula a samičí poupata ni nerozevřou květ a pak usychá. A taky se tak nějak zcvrkne

děkuji

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3239) - 173.17 (?), 29.7.2015 22:42

Víte jistě, že se samičí květy ani neotevřou? Byl jste se někdy podívat to ráno, kdy by se měl květ otevřít? Máte tam nějaké opylovače (včely, čmeláky)?

                                   Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
jsk - (16) - 4.134 (?), 30.7.2015 8:46

To vím bezpečně. K otevření květu chybí ještě několik dnů, poupě rozhodně není velké, když začne hnědnout a uschne.

A soused přes ulici má úl, každý otevřený květ je plný včel, klidně i tři-čtyři najednou v jediném květu. Taky čmeláci jsou vidět.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
kladikus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (130) - 36.18 (?), 31.7.2015 21:38

ten problém je přesně jak píše původní tazatel. Květ bych řekl se rozevřít mohl(dnes a včera jsem si opravdu všiml, že rozevřeny jsou květy po ránu). Ale lístky květu se nakonec zavřou, uschnou, zhnědnou a ten zárodek dyně se scvrkne. Dneska ráno jsem objevil v houštině další samičí otevřený květ. Tak jsem ji oplodnil(štětečkem samozřejmě). Uvidíme za pár dnů. Včely, čmeláci, vosy do samčích i samičího květu zalítavají o106.

Sleduji i vlákno původního tazatele. Jestli je to houba, to nevím. A výživa? těžko říct. Možná je ten záhonek méně výživný. Tuším, že jsme ho nijak zvlášť nehnojili(jsme taktéž začátečníci zahradkáří...)

Dříve jsem valil vodu aji po listech. Začaly se na nich tvořit šedé skrvny po clé ploše(asi plíseň). Tak jsem je oflagal tyto listy a dál se nešíří. Jednu dyni máme už jak kopačák(jediný kus). Tu jsem taky oplodnil(tím štětečkem). Ale několik malých zárodků uschlo, ještě se nerozvinuly. A tak jsem právě zašel sem se poradit...

děkuji za reakce

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 157.239 (?), 31.7.2015 22:48

Tykvím svědčí kyprá, výživná, přiměřeně vlhká ZEMINA-ne samotný načechraný kompost. Taky prostorově jsou náročné ať už plazivé-pnoucí či keříčkové patizony nebo cukety- i ty se během života v dobrých podmínkách začínají vydávat na výlet do všech stranwink. Tím chci říct, že co je husté, není tlusté, když se k tomu přidá kropení na listovou plochu, trpí tykve především moučnatkou-padlím. Ta degraduje-ničí list.plochu, po odstranění tato zase -dočasně-chybí, nemá co dodávat živiny plůdkům, ty hynoucrying...Je to dobrá škola pro léta budoucí, kdo to zažil a neztratí chuť zahradničit, vezme si ponaučení a příště jistě dosáhne lepších výsledků. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
kladikus - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (130) - 36.18 (?), 2.8.2015 16:53

díky za povzbuzení :)

Jinač listy jsem odstranil. A oběvil se další plod, tentokrát již nemá tendenci zcvrknout se.

Zalévám včil častěji a méně. Uvidím, jestli to přinese efekt.

dotaz k tématu ještě jeden: Je pravda, že dýně maji tendenci pustit více(a dříve) samičí květy, když se zaštípne hned na začátku ten hlavní šlahout a nechájí se rozvinout šlahouny, které vyraší "doboku"?(tak na těchto dříve a více).

děkuji mnohokrát

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 157.239 (?), 2.8.2015 22:58

Ano, jde nejspíš o pud sebezáchovywink, ale na druhou stranu zase hrozí přehuštění porostu a opět houb.choroby... S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 157.239 (?), 29.7.2015 21:11

Dobrý večer Honzo. Otázka k zamyšlení-kolik je psích plemen? Cca tolik-spíše více je kompostů. Ten Váš má jistě dost prvků podporující růst zelené hmoty, s obsahem fosforu, drasla, vápníku to bude slabší. Spousta zahrádkářů nepřidává do kompostu zeminu, stačilo by méně oklepávat kořeny plevelů. Další kompost využívají k přihnojování vápnostřežných rostlin, a proto nedávají do k.vaječné skořápky ani popel, vápenec... Na takové hromadě tykve mohutní, ale málo plodí. Těm Vašim by tedy pomohlo přihnojení, dosypání cca 10cm zeminy a zálivka. S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
jsk - (16) - 4.134 (?), 30.7.2015 8:53

Narážku na psí plemena jsem nepochopil, asi na to mé IQ nestačí.

Jinak díky za reakci. Závlahy je dost a i sypkého materiálu by mělo být v kompostu dostatek -- máme morčata, každý týden (nejpozději každý druhý týden) jde do kompostu cca. 30 litrů pročůraných a prokakaných hoblin. Ty by podle informací, které mám, měly zastat stejnou funkci jako zemina v kompostu.

Hlavně mi přijde zvláštní, že Hokkaidó plodí o sto šest (manželka už začíná lamentovat, co s tím budeme dělat, zraje nám tam už minimálně 20 dýní), ale ta Jack O' Lantern trpí, zasychají jí už ta poupata. Rostou na stejné hromadě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika