Zahradnické tipy na podzim

Podzimní sezóna je ideálním časem pro promyšlenou péči o zahradu. V našem průvodci „Zahradnické tipy na podzim“ najdete vše potřebné, aby vaše zahrada prospívala i během chladnějších měsíců a rozkvetla v plné kráse na jaře. Zjistěte, jak efektivně mulčovat záhony, které cibuloviny a semena vybrat pro podzimní výsadbu, a také nezapomeňte na sbírání opadaného listí a sbírání ovoce a zeleniny. Všechny tyto kroky jsou základem pro zdravý růst a hojnou úrodu v příštím roce. Co tedy dělat na zahradě během podzimu?

Zahradnické tipy na podzim: Začínáme s mulčováním květinových záhonů

Pokud máte hotový kompost, můžete ho rozložit na půdu mezi rostliny, aby udržel vlhkost, vyživil růst příštího roku a izoloval kořeny před nejhoršími zimními mrazy. Nyní můžete také odstranit odumřelé stonky a listí, nebo je nechat stát až do jara, aby poskytly útočiště hmyzu.

Sbírání ovoce a zeleniny

Mezi zahradnické tipy na podzim patří i sbírání ovoce a zeleniny. Nyní je totiž ten pravý čas jít na zahrádku a sbírat, co můžete z poslední úrody léta, než přijde chladné počasí. Podzimní plodiny, jako jsou jablka, hrušky, a dýně, by měly být nyní připraveny ke sklizni.

Zahradnické tipy na podzim - sbírání jablek
Zdroj: Pinterest

Příprava na jaro: Sázení cibulí a setí semen na podzim

Cibule tulipánů, krokusů a narcisů mohou být zasazeny do květináčů nebo květinových záhonů. Pokud máte trávník, zkuste zasazovat krokusové cibule do drsných pruhů pro živou paletu barev na začátku jara. Můžete také zasít semena odolných jednoletých rostlin na začátku podzimu, včetně chrpy a hlaváče.

Sbírání listí

Když začnou padat listy a podzim pokračuje do poloviny a pozdějšího podzimu, je dobrý nápad odstranit listí z trávníků a květinových záhonů. Listy si uschovejte na výrobu listového kompostu pro další rostliny. Můžete to udělat tak, že naskládáte listy do drátěných klecí a necháte je rozkládat. Pokud máte málo místa, použijte silné pytle sešněrované nahoře a přidejte díry blízko základny, aby cirkuloval vzduch. Toto vytvoří dobrý mulč, který můžete příští rok použít na rostliny.

Odstranění listů kolem růží je také dobrý nápad, protože listy mohou v zimě ukrývat nemoci.

Zahradnické tipy na podzim - sbírání listí
Zdroj: yardeningpulse.com

Příprava půdy na podzim pro bohatší sklizeň

Holé záhony můžete mulčovat kompostem připraveným pro zasazení na jaře. Záhony s plevelem mohou vyžadovat vykopání, což může být fyzicky náročné. Můžete zkusit záhony zakrýt kartonem nebo starým kouskem vlněného koberce. Karton a koberec zamezí světlu, který by plevele potřebovaly, a způsobí jejich úhyn. To usnadní práci na jaře.

Posílení půdy zeleným hnojením

Pokud nemáte dostatek zahradního kompostu, můžete zlepšit půdu pěstováním zeleného hnojení. Tyto plodiny se pěstují na holé půdě buď na jaře nebo na podzim a několik měsíců později se zapracují do půdy. Tato metoda obohacuje půdu a zlepšuje její strukturu. Jetel inkarnát (Trifolium incarnatum) má schopnost vázat dusík z vzduchu do uzlů na svých kořenech. Dusík je pak uvolňován do půdy, jak se rozkládají.

Vytvoření zahrady všemi smysly

Zažijte přírodu všemi smysly a navrhněte svůj zahradní a pěstitelský prostor podle zraku, hmatu, sluchu a čichu. Zjistěte, které rostliny a stromy lze na podzim zasít, abyste mohli během nadcházejících zimních měsíců prožívat bohatý smyslový zážitek.

Javor šedý (Acer griseum)

Javor šedý je strom pro všechna období a lze jej sázet od září do listopadu. V zimě chytá, měděně odlupující se kůra, sluneční světlo v chladný a jasný den.

Třešeň tibetská (Prunus serrula)

Tento malý strom možná není první volbou pro květiny, ale jeho lesklá bronzová kůra je v zimě ohromujícím pohledem. Lze jej sázet na podzim na slunné místo a hodí se na různé druhy půd.

Zimolez, Lýkovec jedovatý (Daphne mezereum) a Ocasnatec časný (Stachyurus praecox)

Pokud máte rádi neobvyklé rostliny, hledejte tyto tři krásy pozdní zimy. Zimolez, Lýkovec a Ocasnatec můžete zasazovat na podzim a budou kvést v zimě.

Kalina bodnantská

Tento oblíbený zimně kvetoucí keř lze sázet na podzim. Dejte ho na slunné místo a sledujte, jak jeho vonné růžové květy pokrývají větve od listopadu do března.

Masoplodka nízká (Sarcococca hookeriana)

Tento malý stálezelený keř lze sázet na podzim, pokud není půda zamrzlá, a v zimě vykvete vonnými bílými květy. Sázejte ji do vlhké, ale dobře odvodněné půdy poblíž cesty pro nejlepší efekt.

Na závěr článku „Zahradnické tipy na podzim“ nezapomínejte, že správná příprava zahrady v tuto dobu může přinést bohaté ovoce v příštím roce. Mulčování květinových záhonů teď může znamenat silnější růst. Užití hotového kompostu mezi rostliny nejenom zlepšuje půdu a chrání kořeny před mrazem, ale také představuje ekologicky šetrnou metodu, jak využít podzimní odpad. Uvolnění půdy a odstraňování odumřelé vegetace pomáhá nejen vaší zahradě, ale poskytuje i zimní útočiště pro hmyz. Sbírejte zralé plody a obracejte listí do kompostu. A nezapomeňte – činnosti, jako je sázení cibulí a setí semen. Přejeme vám úspěšný podzim plný zahradnických úspěchů!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno