Rajčata 2023



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?) 
18.2.2023 22:16, zobrazeno: 158211x

Tak už je to tady. Sezóna 2023 na zahradě začala. Dnes jsem vysel rajčata pro svou "horskou" zahradu. Ti, co budou přesvědčeni, že je to moc brzy, budou mít pravdu. Jenže mně se to už několik let osvědčuje. Pro zahrady níže položené (do 300 mnm) seju další várku kolem 8.3. Má to i tu výhodu, tedy pro mne, že pak už je v klíčírně volno. Všechny odrůdy, které jsem vysel, jsou plísniodolné, ale nejspíš ještě dodám "kontrolní vzorek".

Úmyslně k tomu zakládám nové vlákno, aby to, co se týká zimního pěstování, bylo oddělené. Třeba pak nebude nutné dělit vlákna. wink

Pro ty, koho to zajímá, uvádím seznam odrůd (opět se u plísniodolných v nabídkách rozrostl): Rubylicious, Honey Moon, Galahad, Defiant, Crimson Plum, Mountai Magic, Crimson Crush, Crimson Cocktail (dříve Cocktail Crush),  Paoline, Rondobella, Gourmansun - barevný biftek, Apple Berry Red, Primabella, Crimson Blush, Mountain Merit. Pouze 2 odrůdy jsou OP - Primabella a Rondobella, ostatní jsou hybridy. Primabellu už jsem měl loni, pokud by tedy měl někdo zájem o semínka, stačí se ozvat a zaplatit poštovné. Jsou tam všechny typy rajčat a loni byly chuťově výborné všechny. Už jsem i vynechal Mountaineer Delight a Mountaineer Pride. Také OP, také můžete dostat ode mne semínka. Pro změnu bifteky, Primabella je malinko větší cherry. Upřímně, tenhle vývoj v plísniodolných mi dělá ohromnou radost: nenávidím postřikování (a navíc mu tak úplně nedůvěřuju). A ta plísniodolnost je ověřená. Tedy u těch odrůd, jejichž semínka nabízím.

Milan HP

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1749) - 168.103 (?), 18.2.2023 23:02

Noo, Milane, po tom výčtu odrůd, které chceš pěstovat, už nikdo nemůže pochybovat, že velkopěstitel yesopravdu jsi. Já bych to nedal, určitě by se mi nějaké sazenice pomíchaly. Tak ať Ti to roste. W.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 19.2.2023 10:54

Waltře, já jsem "přizdis.áč" v porovnání třeba s Vladimírem a Evou T. a i jinými. Už kdysi jsem pochopil, že do víc jak 15 (20?) odrůd nejsem sto jít. Nezvládl bych to. A letos tam mám jen samá plísniodolná. Ony stále plísniodolné odrůdy přibývají, takže se snažím je ověřovat a taky hlavně ochutnat. Letos je tam 5 noviců. Nejzvědavější jsem na Gourmansun, to je barevý biftek a ten jsem ještě nikdy nepěstoval. A Bobby už zase rozšířil nabídku, takže i na příští rok bude co zkoušet. A že se mi sazenice možná pomíchají? U těch vyzkoušených už to nevadí. Když vyrostou, poznám je.

Ty už máš vyseto? Asi ne. Je čas. Co máš v plánu? Tedy v rajčatech.

A na závěr řeknu, že se letos spokojím s 80% loňské úspěšnosti. Hlavně tedy v chuti. Loňský rok se nebude hned tak opakovat.

Komu se nelení, tomu se zelení a červená.laugh

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1749) - 168.103 (?), 19.2.2023 11:27

Milane, je to tak, zaseto ještě nemám. Počítám tak za 10 dní. Zkusím letos větší množství Crimson Crush, ale F2, tedy ze svých semen. Pak už jen osvědčené odrůdy, pár kousků Tornád a Brutusů, z menších plodů jen Blumko, to chce má paní. Nesmím to přehánět, jako minulé roky, byy doma na mě stížnosti, že si v sezóně odjedu a ostatní za mě musí lítat sem a tam s konvemi. To jsem dělal jen 20 sazenic, ale dalších 40 sazenic pak přibylo ze zakořenělých zálistků. Nesmím být otrokem svých vášní. W.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 19.2.2023 13:09

A to já zas klidně jsem. Mé srdce netouží po vzdálených a ani blízkých krajích. Mně je nejlíp tam nahoře, když jde práce od ruky a když si večer otevřu lahvinku Merlotu. No a při ní vymýšlím další a další plány. A letos chci zkusit to hloubkové sázení rajčat rovně, takže počítám s jejich minimální zálivkou. Chtěl bych je mít zas tak dobré jako loni. Už jsem si koupil 15cm zemní vrták.

Dej vědět, jak dopadnou ty F2 Crushe. Ale mám za to, že se moc lišit nebudou, tedy alespoň většina. Mají 3 geny odolnosti, to by bylo, aby ztratily všechny tři najednou. A to je na nich to nejdůležitější.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.142 (?), 23.4.2023 16:56

Tímto chci poděkovat panu MHP za inspiraci k zemnímu vrtákovi. Vrták objednán a zkušebně vyzkoušen. A je to skvělá věc. Díra až do středu země, nic se nesesýpá jako při dloubání lopatkou. Skoro už se na to sázení těším. Sice je to jen pár sazenic, ale jak píše autor, rubáš nemá kapsy. Mám @ 8, délku 30 cm.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 23.4.2023 21:47

Díky za díky, ale přiznám se, že jsem byl inspirován jednou místní "pří" tady na fóru. Bohužel už si nepamatuju, s kým (host). Tomu ty díky patří nejvíc. A ta mě přiměla přemýšlet o výhodách či nevýhodách jak mého starého, tak toho nového přístupu. Ale vrtáky jsem ještě nevyzkoušel. Mám dva: 90 mm a 150 mm. Ten druhý použiju na pokus v neprohloubeném záhonu. Vyvrtám tak 15 cm jílu a pak to obsypu něčím lepším až na dno. A kontrolní vzorek půjde opět našikmo jako dřív.

Mám takové cukání obětovat tak 4 mušketýry, teplota půdy na záhoně byla včera 8,7°C v 35 cm. Což sice nepovažuju za dost, ale když tam naleju před výsadbou horkou vodu, mohlo by to projít. A přikrýt 30g/m2 netkankou. Nakonec mám přebytečné sazenice, co se může stát? Zmrzlých se moc nebojím, ale spíš dlouho trvající studené fronty. Na druhou stranu si říkám, že v té hloubce se ta teplota nemusí nijak dramaticky měnit.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.142 (?), 24.4.2023 8:32

Těm úvahám o teplotě půdy rozumím, na rozdíl od jiných diskutujících. Ale jsem skeptický k tomu prolití teplou vodou. Myslím (domnívám se) že to nějak dlouhodobě nepomůže a během jednoho, dvou dnů bude teplota stejná. Lepší je řešení pana V. pařeniště. Ovšem pokud je teplé, s hnojem vespod. Pak tam funguje topení dlouhodobě a sazenice nestudí nožičky. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 24.4.2023 11:16

Ano, to by bylo ideální. Mne od toho ale odrazuje přesně ten problém, který má i Vladimír: dojíždění na zahradu. Určitě by se dalo sestrojit otevírací zařízení ovládané telefonem, ale vzhledem k tomu, že mám balkonovníky u nosu a ty fungují celkem dobře, necítím zatím potřebu.

Jasně, ta horká voda zvýší teplotu jen nepatrně a na krátkou dobu, ale jde o to, aby se kořínky lépe chytly. Pak už bude stejně záležet jen na Matce Přírodě a počasí, které nám pošle.  Riziko, že si nepovedou dobře a tedy že nic neurychlím, je vysoké. O přežití tady nejde. To si myslím, že je téměř zaručené. Za těch 5 let mi tam nic chladem neuhynulo. Já tam vespod mám docela bytelnou vrstvu biohmoty, tak 20 cm, ale ze zkušenosti vím, že v ní exotermická reakce rozhodně nenastane. Chci to zkusit hlavně proto, že mám, jako vždy, když je jaro dlouho studené, přerostlé sazenice. Jsou sice silné, ale mají už tak 70 cm. Nasazují na květ. Budu muset přehodnotit výsevový kalendář.

Milan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.109 (?), 24.4.2023 11:55

Potřebu otevírání dle teploty řeší spolehlivě samotevírací píst:

www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=automaticky%20otvirac%20oken&o=3

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika