Kroucení listů u rajčat - proč?



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
host - 55.155 (?) 
9.5.2016 13:59

Stalo se mi letos to samé u sazenic ve skleníku, které teprve přijdou ven. Myslím si, že je to obyčejná fyziologická porucha, ze které se rostliny spraví. Opřelo se mi do nich slunko, krátkodobě neměly dost vody. Taky se mohlo stát, že   teplota klesla v mrazech minulý týden příliš nízko, skleník je temperovaný na 2°C. Jsou nasazeny v kompostu, ale kompost je pouze z toho, co vyprodukujeme na zahrádce a v domácnosti. Myšlenka, že se toto děje z nějaké chemie, co je v hnoji, mi přijde dost divoká. Rajčata se, doufám, rychle vzpamatují, za týden je chci dát na záhon.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3244) - 173.17 (?), 9.5.2016 16:06

Bavit se o nějakém kroucení listů bez fotografií je asi zbytečné. Předpokládám, že všichni, kerým se teď kroutí listy mají pouze menší nebo větší sazenice, většinou ještě ne na trvalém stanovišti. Opravdu dost často se u sazenic projeví zbytky herbicicdů ať už z kupovaného substrátu nebo z vlastního kompostu, kde byly kompostovány zbytky rostlin zničené většinou herbicidem Roundup. Typickým projevem je kroucení listů, které je vidět na fotce v prvním příspěvku tohoto vlákna. Ty poznámky z literatury se většinou týkají dospělých rostlin. Postižení působením herbicidů tam není, protože asi ta literatura to ještě nezachytila, i když herbicidy na celém světě se už takto dlouho projevují na rostlinách rajčat.  Ještě jedna poznámka- mým sazenicím se při nedostatku vody listy nekroutí, ale sazenice včetně listů vypadají jako by usychaly. Na první pohled vidím, kterou sazenici z těch sto padesáti jsem zapoměl zalít.

               Vladimír 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 10.5.2016 14:50

Roundup není viníkem, rajčata poškozuje složka herbicidů proti dvouděložným rostlinám - fluroxypyr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 139.186 (?), 11.5.2016 13:52
Připojím se k diskuzi se svou zkušeností. Používám výhradně vlastní kompost, který je zaručeně bez herbicidů. Přesto se téměř všem mým rostlinám rajčat v uplynulých dvou-třech letech kroutily listy taky - začalo to vždy až poté, kdy jsem asi 10 cm krásné zdravé rostliny z výsevního substrátu přesadila do půllitrových kelímků, do směsi kvalitní koupené zeminy a prosátého loňského kompostu (napůl). Normální nezkroucené listy rostlinám pak začaly růst až za nějakou dobu po přesazení na konečné stanoviště na zahradě, ale rajčata tím již byla poznamenaná po celou sezónu. Dostala jsem podezření, že by to mohlo být přebytkem živin. Letos jsem tedy postupovala naprosto stejně, ale na přesazení rajčat do kelímků jsem použila opět ve stejném poměru směs stejné koupené zeminy jako v letech předchozích, ale místo kompostu obyčejnou prosátou zeminu ze zahrádky - z místa, kde byla loni rajčata pěstována. A světe div se - rajčata jsou v perfektní kondici, zdravá, z 25 rostlin nemá žádná zkroucený jediný lístek - v neděli jsem je již vysázela ven. Ještě bych dodala, že rostliny v kelímcích se snažím nepřelévat, zalévám většinou až tehdy, když začínají jakoby mírně uvadat - ale to chce každodenní kontrolu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Honza z Polabí - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (144) - 167.137 (?), 11.5.2016 16:31

Já jsem myslel že jde o kroucení hlavně spodních listů v pozdější době, nevím, za měsíc to začne?? Budu to sledovat. Takhle se nám kroutily listy když to dělal ještě otec před skoro 50 lety a žádné substráty nebyly a chemii jsme vubec nepoužívali. Nebylo-není to stejné u všech odrůd. Po přesazení z výsevního substátu do zahradnického, který používám - modrý obal, 75 l asi 120 korun - se mi nikdy listy nezačaly kroutit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 103.124 (?), 15.5.2016 10:32

Dobrý den, připojuji se stejným problémem kroucením listů a navíc deformací vrcholu stonku. Sazenice mám doma na parapetu, v kupovaném substrátu. Poradíte, prosím, co s tím?

Kroucení listů u rajčat
Kroucení listů u rajčat
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.228 (?), 15.5.2016 10:41

Urychleně vysadit na místo, zapamatovat značku substrátu, dát výstrahu ostatním a tuto značku již nekupovat. Po výsdbě dostatečně zalévat a spoléhat na milost boží, že se co nejdříve vzpamatují. U tyčkových nejspíše vyrazí více nových vrcholů, pak včas vyštípnout a ponechat jen jeden. V.L.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 103.124 (?), 15.5.2016 16:48

Děkuju za reakci. Substrát je z Tesca...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 185.129 (?), 14.6.2016 23:56

Sovislost s herbicidy považuji za téměř vyloučenou. Pěstuji rajčata ve skleníku i venku. Používám vlastní hnůj, který neobsahuje žádné herbicidy. Loni měla ve skleníku pokroucené vrcholky, venku normální. Letos opět stejná situace. Špatná ze skleníku jsem vtrhl a zasadil nové pěkné silné sazenice, které zbyly i na zasazení ven. Venku pěkné rostliny, ve skleníku už se novým sazenicím zkroutily od zhora listy a rostliny jsou slabé. Ve skleníku je podstatně víc hnoje, příště zkusím dát na část plochy méně hnoje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3244) - 173.17 (?), 15.6.2016 5:46

Pochopitelně herbicidy nejsou jediným důvodem proč se mohou listy rajčat kroutit. Kroucení listů může být také důsledkem pěstebních podmínek- přehnojení, vysoké teploty, relativní sucho, bujný růst, vyštipování, atd. Je těžké takhle po internetu rozhodnout o příčinách když ani není žádná fotka.

                           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika