|
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3
|
|
|
|
host - 37.89 (?), 14.11.2016 9:22
Hezký den, měl bych na vás prosbu, jedná se o radu s druhou destilací. Lutr ohřívám v laboratorním skle na přímém plameni z plynového hořáku. Pod sklem mám ještě kovovou síťku na rozložení tepla. Regulace teploty je velmi jemná. Mám, ovšem nevysvětlitelný problém s kterým bojuji. Velmi často se stane, že při destilaci, kdy lutr jemně bublá (velmi malé až střední bubliny), vznikne u dna velká bublina, o velikosti několika centimetrů, která naruší doposud klidný průběh destilace. V tu chvíli vznikne v destilačním zařízení větší tlak, okamžitě naroste teplota par vystupujících z chladiče a začne téct velké množství destilátu, bohužel už nevalné chuti, protože teplota par přesáhne v tu chvíli 81°C. Nevím jak je to možné, kde je chyba. Také jsem zkoušel ubrat plyn, ale velkých náhodných výronů bublin jsem se stejně nezbavil. Není to časté, ale několikrát do hodiny k tomu dojde a zkazí to celou destilaci. Chystám se na pálení v lázni, ale mám strach, že se to bude opakovat. Chtěl bych vědět co to je a proč se to děje. Pokud někdo víte, dejte prosím vědět. Předem dík za radu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 233.33 (?), 14.11.2016 17:16
Jo, utajený var chemici dobře znají. Dochází k němu hlavně při místním ohřevu čistých kapalin ve skleněných baňkách.
(Ale může překvapit "zajímavými opařeninami" i v kuchyni - v mikrovlnce nebo na indukčním ohřevu).
*
Při zahřátí kapaliny na bod varu někdy dochází k nerovnoměrnému vyvíjení par. Páry se uvolňují nárazově, nebo může dokonce dojít k přehřátí kapaliny nad bod varu aniž kapalina viditelně vře. Tento jev se nazývá utajený var. V kapalině se nahromadí energie a při náhlém prudkém vývinu páry může dojít k vystříknutí kapaliny nebo i k roztržení nádoby. Utajenému varu se brání tak, že se do kapaliny před destilaci vloží varné kamínky z inertního a porézního materiálu. Při míchání nebo ohřevu v lázni varné kamínky nejsou nutné.
Rafael.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 125.1 (?), 23.5.2017 20:10
Pozor!! Na utajený var jsou háklivé čisté destiláty 2D,3D, a pod. Ukládá se energie a ta se během zlomku vteřiny uvolní (může rozbít baňku nebo vychrstnout z kotle-následuje výbuch, požár a vyšetřování hasičů. Kromě ucpání peckou je to jediná cesta k pohromě. Spolehlivé řešení kuličky skla-malinké-nebo střepy z bezpečnostního skla. Čisté, snadno omyvatelné, věčné. Ve štěrbině mezi kuličkou a dnem vzroste teplota a var se spustí. Hodně štěstí - Hora.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 151.252 (?), 27.1.2011 18:48
Celkem se divím že si někdo koupí nebo postaví destilační přístroj na přerušovanou dvojnásobnou destilaci, však jich je také hodně v inzerátech k opětovnému prodeji)))
Destilát má při přerušované destilaci většinou horší hrubou vůni a chut a pokud to palič vychytá, tak s tím je stejně práce.Vypálit poprvé x kotlů kvasu aby získal potřebné množství lutru na 2. pálení.
Myslím že lidem co přemýšlí, lépe vyhovuje dobře navržená a sestavená rektifikační náplnová kolona a navíc je i výrazně levnější než masa materiálu mědi a nerezu u starých přerušovaných systémů a ještě k tomu na pevná paliva a už jen ty obrovské chladiče... a ten smrad.Pěkně zandám kvas a jedu na hotový destilát velmi jemné chuti, bez nějakého přerušování a zandávání lutru.
Ted jsem koukal na různé inzeráty na destilační kotle a všechny byly na přerušovanou destilaci a k tomu ještě výtečníci měli tak "odborně" provedenu trubku (vývod z kotle-parního domu)že místo aby šla pod určitým úhlem od kotle nahoru, tak naopak jí měli ostře dolů k chladiči.Holt se výrobci pak chlubí kolik litrů jim teče za hodinu, ale ta "kvalita" lutru a pak destilátu... od takových odborníků máte v destilátu vše i to co tam nepatří... jeden tam má dokonce 250L nerez kotel místo "naplocho" provedený na výšku))) zkrátka vzal tlakovou nádobu a udělal z ní destilační kotel dvakrát tak vysoký co široký)))
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 164.4 (?), 18.2.2012 8:17
trafoolej je lepší, pokud máte na to už hotové finální provedení kotle a nebudete obsah kapaliny přelévat a nosit, prostě manipulovat, je do určité hranice nehořlavý a dlouho drží teplo, voda se odpařuje, vlhké zdi a stále dolévat-studenou nebo alespoň předehřátou má za následek ochlazení kotle a opoždění náběhu správné teploty
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3
|
|
|
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
7 způsobů, jak zvětšit malou zahradu
Podívejme se, jak zvětšit malou zahradu. Zelená barva je mnohem silnější, než si myslíte. Je spojová...
Výjimečné rostliny, které nemusíte téměř nikdy zalévat!
Pokud žijete v suché oblasti nebo se chcete podílet na ochraně životního prostředí vysazením zahrady...
10 úžasných bylinek, které můžete stříhat a budou se vám vracet
Trvalky jsou vynikajícím způsobem, jak si udržet zásoby čerstvých bylinek, aniž byste museli každou ...
Pěstování zeleniny: snadné nápady na DIY
Zahrada plná zeleniny není jen o úrodě, ale o celkovém zážitku. Jestliže hledáte inspiraci, jak vyle...
|
|
|
|