Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma
Držáky na dřevo.cz
Kozy na řezání dřeva motorovou pilou přímo od výrobce


Pálení > Množení turbo kvasinek

Množení turbo kvasinek


host - xxx.xxx.251.7 (?)
20.12.2016 7:57, počet návštěv: 1490
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Koupil jsem v Polsku na zkoušku balíček turbokvasinek, v přepočtu za 150 Kč na jednu dávku - na kvašení čistého cukerného roztoku. Fascinovalo mě, že za 3 týdny jsem získal z 20 litrů cukerný kvas 21% alc. Což je pro mé pokusy s průtahovou destilací bylinek úžasné. Ovšem, nepodařilo se mi kvasinky uchovat jako to dělám s vinnými (odeberu při bouřlivém kvašení 0,5 litru do lednice a jimi naočkuju další demižon). Sice takto odebraný kvas se rozkvasil, ale kvasí pomalu. Máte někdo zkušenosti s nějakým efektivním uchováním?

  • má smysl zachovávat sediment, kde je většina kvasinek mrtvých? ty se asi už nerozkvasí...
  • mám přidat nějaké jiné živiny než živnou sůl pro kvasinky od Vínky? (dal jsem dva balíčky)
  • jde nějak jednoduše kvasinky nasušit?

Díky za vaše zkušenosti. Martin.

Připojit reakci   
   

Množení turbo kvasinek


host - xxx.xxx.14.170 (?)
20.12.2016 8:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Kvasíte 1. a 2. kvas při stejných teplotách?

Nebylo by rozumnější udělat si zákvas jen z části pytlíku a zbytek schovat pro další kvašení?

V.

Připojit reakci
      

Množení turbo kvasinek


host - xxx.xxx.149.53 (?)
20.12.2016 10:04
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Turbo kvasinky, myslím si, že nejsou žádný genetický zázrak. Určitě to jsou vyselektované nějaké výkonnější kmeny, ale přímo v nich to není.
Myslím, že je to hlavně v masivním přídavku živin už v základním balení. A taky, že se jich do kvasu přidává abnormální množství.
Tím ale nemyslím běžně prodávanou, většinou jen jednodruhovou anorganickou sůl, ale pro kvasinky komplexní výživovou směs!!!
*
Osobní zkušenosti s nimi nemám protože mi vždy přišly jako předražené a tak nějak jako "výmysl - marketing homedistillerů" nebo jejích sponzorů... a neměl jsem důvod se jimi zabývat a zbytečně jim platit.
(A navíc v "mé době" nebyly).
*
Nicméně v množení a uchovávaní ušlechtilých, drahých kvasinek se mi nikdy moc nedařilo. Namnožit a použít je s deklarovanými výsledky se mi podařilo vždy jen jednou.
Ale pravdou je, že jsem se nijak zvlášť nesnažil protože jsem si vždy vystačil s droždím. Mimo medoviny a některých dezertních vin kde jsem si koupil kvasinky k tomu určené a použil je jednou jednou díky drahé surovině...
*
Obyčejné pekářské droždí dokáže při vhodných podmínkách a větším dávkování taky velmi velké věci. Jen by mělo být moc staré anebo sušené.
A dá se koupit čerstvé a velmi vitální za cca 150-200Kč/10-12kg.
*
-i ze sedimentu lze určitě kvasinky oživit a zkultivovat
-nasušit v domácích podmínkách určitě ne

Rafael.

P.S. kdo by si chtěl s takovou mikrobiologií hrát, tak na trhu je spousta i levných dětských mikroskopů. A na to pozorováni a porovnávání podle atlasu kvasinek bohatě stačí.
(Pěkně jsme si s tím s dětmi loni po Vánocích pohráli.)

Připojit reakci
         

Množení turbo kvasinek


Miloš Vysloužil (14286) - xxx.xxx.67.66 (?)
20.12.2016 13:52
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jednou jsem nějaké turbo ikvasinky rozkvášel. Co mě překvapilo - byly to jakési kuličky, nevím jestli celé suché nebo uvnitř jinačí. Ale když jsem je vsypal do sladkého roztoku, za pár desítek minut vylezly z nádoby ve stylu "Hrnečku vař!"  Taky si myslím, že za tím kouzlem nevězí jiný druh nýbrž množství. Už proto, že všechny se jmenují S. cerevisiae.

Připojit reakci
            

Množení turbo kvasinek


host - xxx.xxx.14.170 (?)
20.12.2016 15:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsou to ti vinaři ale hlupáci, že používají předražené čisté kulury pro řízené kvašení a nekoupí radši v sámošce droždí.

Používám na medovinu kvasinky Schimanski. Prokvášejí na 14-18% a živná sůl obsahuje kromě standardní minerální složky i thiamin (B1) a přípravek z celulozy, takže kvasinky dostanou základní stavební látky.

V.

Připojit reakci
               

Množení turbo kvasinek


host - xxx.xxx.236.138 (?)
20.12.2016 18:07
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To nejsou žádní hlupáci. Využívají těch kvasinek, které jsou na kuličkách vína a jsou pro kvašení ty nejvhodnější, takže nic horšího byste jim nemohl udělat nežli hrozny umýt. A nějaké mechanické nečistoty, např. hlína na hroznech je prostě vůbec nezajímají, věřil byste tomu? slosar-petr@seznam.cz

Připojit reakci
               

Množení turbo kvasinek


Miloš Vysloužil (14286) - xxx.xxx.92.38 (?)
20.12.2016 18:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jsou to ti lihovarnící ve Vizovicích ale hlupáci, že do švestek nepřidávají žádné čisté kultury, ba ani přípravek z celulózy (ten slouží k čemu?)
  A propoś -  my se tu bavíme víc o i ovocných kvasech než o medovině a vínu.  Med je výjimečná surovina, obtížně kvasitelná, tam je speciální postup na místě. Já používal kvasinky z Dolu.

Připojit reakci
                  

Množení turbo kvasinek


host - xxx.xxx.149.53 (?)
21.12.2016 11:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jo, přesně tak jak napsali pánové Vysloužil a Šlosar, připojuji se k nim.
*
Proč by měl ovocný lihovar zvýšovat své náklady kupováním nějakých násádních kvasinek když jeho ovoce jich obsahuje dost?
A podobně je to i s tím kontroverzním cukrem.
*
Proč by měli vinaři ve vhodných oblastech zabíjet přirozené kvasinky žijící na jejích hroznech a umnělé je nahrazovat jinými které k charakteru jejích vína, z jejich oblasti vůbec nepatři?
*
Taky to nedělají a snaží se o to jen ti kdo pěstují révu v méně vhodných podmínkách a díky tomu se jim snaží konkurovat jejimi kvasinkami.


Rafael.

Připojit reakci
         

Množení turbo kvasinek


host - xxx.xxx.251.7 (?)
21.12.2016 8:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dík Rafaeli, tip na mikroskop je dobrý nápad, pořeším s kamarádkou co studuje biologoii, bude jen ráda.

Droždí mi kvasí při mých 20°C velmi dlouho a na průtahovou destilaci s bylinami to nemám odvahu použít, protože mám pocit, že to vede na nějakou divnou pachuť. Máte nějaké zkušenosti s průtahovými destilacemi a droždím? Nehrozí tam kontaminace tou chutí?

Pro mě je úžasné, že v 20l kvasu mám 20% alc. a tak se mi výrazně zjednodušuje, zlevňuje a zrychluje 1D. 

Kadopádně, na polském alegru mají stejný výrobek co jsem koupil v polském Auchanu jen za 60 kč. To mi už přijde zajímavé. Takže pokusím se nakoupit tam.

ještě se musím někde dopátrat nebo dostudovat, da to nevyřeším celé opravdu těmi živinami a jak je jednoduše poskládat a vyrobit. Mě taky zaujalo, že tam je u těch kvasinek vždy napsán stejný druhový název kvasinek.

Díky a mějte se! Martin.

Připojit reakci
            

Množení turbo kvasinek


host - xxx.xxx.149.53 (?)
21.12.2016 11:47
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Martine,
to "pekářské droždí" i když to jeho název vůbec nenapovídá je léty prověřená surovina k výrobě lihu. Taky to býval i "vedlejší" prodejní produkt té lihovarské výroby. Ušlechtilé, lépe napsáno, speciálně vyšlechtěné kmeny se začaly v lihovarství používat relativně nedávno.
(Podobně jako enzymy místo sladu při zcukřování škrobovin).
Ale to neznamená, že jsou nějak lepší. Jen je možná jejích použití při průmyslové výrobě efektivnější. Což při malovýrobě má efekt opačný protože na to nemá...
Tak se toho droždí vůbec nebojte. Je to fact léty prověřeno.
A k přípravě polotovaru k průtahovým destilacím, mimo nějakých pokusů, je potřeba opravdu kvalitní a ničím "nečpící" surovina.
Tedy žádná nepovedená slivovice nebo destilát z jádrovinné drtě!
A ta se dá dosáhnout 3D, důkladnou rektifikací nebo vyčištěním uhlím.
*
A pokud to kvasí dlouho, je to nízkou teplotou nebo špatným namnožením.
Chce to cca 30°C! A pak musí být hotovo za 3 dny, max. do týdne.
Anebo nedostatkem živin. Něco málo jsem o tom napsal na:
deslik živná sůl.

Rafael.

Připojit reakci
      

Množení turbo kvasinek


host - xxx.xxx.251.7 (?)
21.12.2016 8:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já myslel jak pravidelně udržovat pr opakované použití :)

Připojit reakci
         

Množení turbo kvasinek


host - xxx.xxx.17.210 (?)
21.12.2016 9:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

včera na trhoch mali turbo punč. smiley ...že by niečo spoločné s turbo kvasnicami?

Připojit reakci
            

Množení turbo kvasinek


host - xxx.xxx.14.170 (?)
22.12.2016 20:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Řízené kvašení je technologie, kdy dostanete standardní produkt. Víte co obsahuje vstupní surovina, co chybí dodáte. Víte jaké jsou možnosti dodaných kvasinek. Když dané kultuře, která prokváší na 18% poskytnete žrádlo a optimální komfort, chcípnou až při těch 18%. Dal by se na to aplikovat Liebigův zákon minima. Kvalitu výsledného produktu nejvíce ovlivní nejslabší článek. Pokud kvasíte mošt o 12°cukernatosti, tak to samozřejmě nemá smysl.

Poslední dobou se rozmohl karanténí škůdce Drosophylla suzukii. Tato octomilka naočkuje měkké plody octovými kvasinkami. Rozhodně je na místě zajistit převahu kvasinek produkujících alkohol.

Mám zkušenosti jen s kvašením vín a medoviny a vím, že se mi každá technologická nekázeň vymstí. Nejsem palič.

V.

Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Průtahové destiláty2120.2.20171625
Kalení destilátů jinak2416.2.20173853
Poslední frakce destilace kvasu - využití?816.2.20171209
Distillery Kleiner, zajímavý marketing nebo si jen dělají srandu?6913.2.20174779
drtič na ovoce409.2.2017100075
Čo s pálenkou nižšej kvality78.2.20171379
Dřevo do destilátu228.2.20179553
Palenie z exotickeho ovocia1026.1.20174385
Kvas Oskoruse5923.1.201749219
Pálenka z dýně4317.1.201726991
Vymrazování916.1.20171505
Uskladnění slivovice v dub. sudu8414.1.201767691
Kvalita domacej palenky1209.1.201727032
Tepelné médium do dvouplášťového kotle72.1.20171714
Domácí ořechovice9027.12.2016137745
Množení turbo kvasinek1322.12.20161491
Zakalená slivovice16422.12.2016163059
Aceton v pálence - lze vyvětrat a kde se bere?2518.12.201610820
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6817.12.201641312
Odkalovač na koloně?411.12.20161308
Kvas z hrušek - zastavení227.11.2016719
Nahořklá slivovice6823.11.201650662
Jak zakopat slivovici4622.11.201636548
Refraktometer - poradte vhodny1522.11.20163439
Švestkový kvas - zastavení417.11.20161343
Zbytkový cukr 15Bx u Durancie217.11.2016897
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár2415.11.201614473
Slivkový kvas - viac druhov612.11.20161453
Kvas ma 11 obj. % alk. a stale 13 Brix210.11.20161152
Proč tolik cukru38.11.20161299
Odsíření lutru vínovice?77.11.20161331
Výběr domácí pálenice43.11.20161811
Náhrada škody od pálenice253.11.20165605
Trnkový kvas - zarazení kvašení61.11.20161231
Pálení vínovice a pěnění vína v kotli31.11.20161003
Švestkový kvas - jeho uložení až do jara2031.10.20164327
Síra ve vínovici531.10.20161046
Pyrosyricitan draselny ve kvasu831.10.20161224
Tatratea jak na to?1530.10.20162727
Fleret 627.10.20161351
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Ubytek vahy po vyuzeni klobas16.2.2017
Dmácí uzený sýr11.2.2017
Ubytek vahy po vyuzeni klobas10.2.2017
Ubytek vahy po vyuzeni klobas10.2.2017
Problémy s plechovou udírnou10.2.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů